Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Precizari ANAF referitoare la completarea si depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit

07-Mar-2024
750
Precizari ANAF referitoare la completarea si depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit

ANAF publicat recent, pe site-ul oficial, un comiunicat de presa prin care aduce mai multe precizari cu privire la completarea si depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit.

Pentru anul fiscal 2023, Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, NU a suferit modificari care sa impuna actualizarea modelului si continutului formularelor 101 “Declaratie privind impozitul pe profit” si 101 Grup fiscal "Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal".

Ca urmare, in anul 2024, in vederea indeplinirii obligatiilor declarative privind impozitul pe profit datorat pentru anul 2023, contribuabilii utilizeaza formularele 101 si 101 Grup fiscal aprobate prin actele normative mentionate mai sus (si care au fost utilizate pentru declararea obligatiei datorata pentru anul fiscal 2022/anul fiscal modificat care se incheie in anul 2023).

Declaratiile se completeaza cu ajutorul aplicatiei informatice de asistenta si se transmit prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.

Aplicatiile informatice de completare a declaratiilor anuale privind impozitul pe profit datorat pentru anul 2023/anul fiscal modificat care se incheie in anul 2024 sunt disponibile pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la sectiunea “Servicii online - Descarcare declaratii electronice”.

Potrivit art.42 alin.(1) si art.42 9 alin.(4) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, platitorii de impozit pe profit au obligatia sa depuna, pana la termenele prevazute de lege, formularul 101 “Declaratie privind impozitul pe profit” sau 101 Grup fiscal "Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal", dupa caz, in vederea definitivarii impozitului pe profit pentru anul 2023/anul fiscal modificat care se incheie in anul 2024.

Modelul si continutul formularului 101 au fost aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si 120 "Decont privind accizele", astfel cum a fost modificat si completat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.310/2023.

Modelul si continutul formularului 101 Grup fiscal au fost aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.310/2023 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 101 Grup fiscal "Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal", precum si pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si 120 "Decont privind accizele".
Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Precizari ANAF referitoare la completarea si depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit":
Rating:

Nota: 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • Bon fiscal de combustibil NU trebuie sa fie stampilat pentru a fi inregistrat in contabilitate

    • Compania deconteaza transportul salariatilor la si de la locul de munca, respectand conditiile legale (procedura de acodare, dreptul este prevazut in CIM, etc). Documentul justificativ lunar este bonul fiscal de carburant. Am rugamintea sa imi spuneti daca este obligatoriu ca bonul fiscal de carburant sa fie stampilat. Inregistrare in contabilitate bon fiscal de combustibil – raspunsul specialistuli: Potrivit prevederilor art.V din OG 17/2015, alin.(2) si (3) persoanele fizice, persoanele...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Daca si in ce conditii se transmit in sistem facturile simplificate

    • Va rugam sa ne clarificati daca incepand cu 01.07.2024 furnizorii nostri care emit bonuri fiscale au obligatia transmiterii acestora prin portal ANAF (e-Factura). Ne referim la bonurile fiscale sub 100 euro cat si cele peste 100 euro care au CUI societatii noastre pe ele si pentru care dorim sa fim clari in ceea ce priveste deducerea de TVA. Va rugam sa ne precizati si felul in care acestea vor trebuie declarate in D394 ca si bon fiscal sau factura simplificata. Transmitere facturi...» citeste mai departe aici

  • Amenzi e-Factura. Sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor

    • Care sunt sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor in e-Factura incepand cu 01.07.2024? Amenzi E-Factura Raspunsul specialistilor de la portalcodulfiscal.ro este urmatorul: Amenzi e-Factura pentru destinatar Primirea si inregistrarea unei facturi emise fara respectarea art. 10 alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii (Art. 13 indice 2 alin. (1) lit. b) din OUG 120/2021). Amenzi e-Factura pentru emitent Emitentul facturii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016