Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Microintreprinderile care NU au cel putin 1 salariat activ in cursul anului fiscal vor trece la plata impozitului pe profit

12-Sep-2023
2334
Microintreprinderile care NU au cel putin 1 salariat activ in cursul anului fiscal vor trece la plata impozitului pe profit

Am o societate de constructii cu 1 salariat, care in luna AUGUST 2023 a intrat in concediu crestere copil. In acesta situatie firma daca nu angajeaza in 30 zile revine la profit? Se va completa declaratia 112 in fiecare luna cu venituri 0, mentionand ce in cadrul declaratiei?

Trecere de la impozit micro la impozit pe profit - raspunsul specialistului:

In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu are cel putin un salariat activ, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie.
Daca raportul de munca al salariatului este suspendat, conditia referitoare la detinerea unui salariat se considera indeplinita daca perioada de suspendare este mai mica de 30 de zile si situatia este inregistrata pentru prima data in anul fiscal respectiv. In caz contrar sunt aplicabile, in mod corespunzator, dispozitiile art. 52 alin. (2), respectiv aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie.

In legatura cu D112.
In perioada in care salariata este in concediu crestere copil, contractul individual de munca este suspendat, iar salariata se evidentiaza in formularul D112 cu venit zero pentru perioada concediului (se va selecta 2-neasigurat).

Incepand cu luna intrarii in concediu pentru crestre copil si pana la revenirea la munca, in fiecare luna, D112 se completeaza astfel:- caseta Data intrarii in categoria de asigurat data inceperii activitatii conform CIM
- caseta Data iesirii din categoria de asigurat data intrarii in concediu de crestere copil.

In luna in care salariata reia activitatea, se va completa:

- caseta Data intrarii in categoria de asigurat, data revenirii la locul de munca,
- caseta Data iesirii din categoria de asigurat ramane necompletata.

Toate declaratiile ulterioare lunii revenirii la locul de munca se completeaza in caseta Data intrarii in categoria de asigurat cu data revenirii la locul de munca dupa concediu crestre copil.

ART. 47 - Definitia microintreprinderii
(1) In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);

ART. 48 - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii
(3) O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) lit. d) si h) sunt indeplinite la data inregistrarii in registrul comertului, iar cea de la lit. g) in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.
(31) In sensul prezentului titlu, in cazul in care raportul de munca este suspendat, potrivit legii, conditia referitoare la detinerea unui salariat se considera indeplinita daca perioada de suspendare este mai mica de 30 de zile si situatia este inregistrata pentru prima data in anul fiscal respectiv. In caz contrar sunt aplicabile, in mod corespunzator, dispozitiile art. 52 alin. (2).
ART. 52 - Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor in cursul anului
(2) In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g), aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru o microintreprindere cu un singur salariat, al carui raport de munca inceteaza, conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g) se considera indeplinita daca, in termen de 30 de zile de la incetarea raportului de munca, este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.


Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Microintreprinderile care NU au cel putin 1 salariat activ in cursul anului fiscal vor trece la plata impozitului pe profit":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiAtentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016