Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe profit. Cine si pana cand depune D101 in 2025

05-Mar-2025
1245
Impozitul pe profit. Cine si pana cand depune D101 in 2025

Impozitul pe profit este unul dintre cele mai importante impozite care trebuie platite de anumiti contribuabili si de aceea in acest articol vom vedea cine are aceasta obligatie, cine este exceptat, pana cand se plateste impozitul pe profit, dar si o speta utila cu privire la calcularea impozitului pe profit.

Contribuabilii obligati la plata impozitului pe profit

Conform art. 13 Cod fiscal:

(1) Sunt obligate la plata impozitului pe profit, conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili:

a) persoanele juridice romane, cu exceptiile prevazute la alin. (2);

b) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania;

c)persoanele juridice straine rezidente in Romania potrivit locului conducerii efective;

d) persoanele juridice straine care realizeaza venituri astfel cum sunt prevazute la art. 12 lit. h);

e) persoanele juridice cu sediul social in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene.

f) persoanele juridice straine rezidente intr-un stat tert care desfasoara activitate in Romania prin intermediul unuia sau mai multor elemente tratate drept sedii permanente, in ceea ce priveste situatiile ce implica existenta unor tratamente neuniforme ale elementelor hibride sau tratamente neuniforme ale rezidentei fiscale, astfel cum acestea sunt reglementate in cadrul cap. III1;

NOU! S-au modificat regulile de completare a Declaratiei 101 privind impozitul pe profit! Atentie, declaratia trebuie depusa pana pe 25 iunie! Aflati ce erori trebuie sa evitati, click AICI»

g) entitatea transparenta fiscal, in ceea ce priveste situatiile ce implica existenta unor tratamente neuniforme ale elementelor hibride inversate, astfel cum acestea sunt reglementate la art. 407.

Contribuabilii exceptati de la plata impozitului pe profit

Tot la art. 13 Cod fiscal gasim prevederea conform careia:

(2) Nu intra sub incidenta prezentului titlu urmatoarele persoane juridice romane:

a) Trezoreria Statului;

b) institutia publica, infiintata potrivit legii, cu exceptia activitatilor economice desfasurate de aceasta;

c) Academia Romana, precum si fundatiile infiintate de Academia Romana in calitate de fondator unic, cu exceptia activitatilor economice desfasurate de acestea;

d) Banca Nationala a Romaniei;

e) Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, constituit potrivit legii;

f) Fondul de compensare a investitorilor, infiintat potrivit legii;

g) Fondul de garantare a pensiilor private, infiintat potrivit legii;

NOU! S-au modificat regulile de completare a Declaratiei 101 privind impozitul pe profit! Atentie, declaratia trebuie depusa pana pe 25 iunie! Aflati ce erori trebuie sa evitati, click AICI»

g1) Fondul de garantare a asiguratilor, constituit potrivit legii;

h) persoana juridica romana care plateste impozit pe veniturile microintreprinderilor, in conformitate cu prevederile titlului III;

i) fundatia constituita ca urmare a unui legat;

j) entitatea transparenta fiscal cu personalitate juridica ce nu se afla in cazul prevazut la alin. (1) lit. g).

k) asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, cu exceptia celor care obtin venituri din exploatarea proprietatii comune, potrivit legii.

l) unitatea locala de cult, definita potrivit art. 7 pct. 48, in masura in care veniturile obtinute sunt utilizate, in anul curent si/sau in anii urmatori, pentru intretinerea si functionarea unitatii de cult, pentru lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare a lacasurilor de cult si a cladirilor ecleziastice, pentru invatamant, pentru furnizarea, in nume propriu si/sau in parteneriat, de servicii sociale, acreditate in conditiile legii, pentru actiuni specifice si alte activitati nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, republicata.

Sfera de cuprindere a impozitului - cum se aplica

Impozitul pe profit se aplica dupa cum urmeaza:

a) In cazul persoanelor juridice romane, al persoanelor juridice straine rezidente in Romania potrivit locului conducerii efective, precum si al persoanelor juridice cu sediul social in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene, asupra profitului impozabil obtinut din orice sursa, atat din Romania, cat si din strainatate;

b) In cazul persoanelor juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania, asupra profitului impozabil atribuibil sediului permanent, respectiv asupra profitului impozabil la nivelul sediului permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale;

c) In cazul persoanelor juridice straine care realizeaza venituri astfel cum sunt prevazute la art. 12 lit. h), asupra profitului impozabil aferent acestora.

Codul fiscal face referire, in ceea ce priveste activitatile desfasurate de nerezidenti persoane juridice in Romania, la termenii de sediu permanent si sediu fix.

NOU! S-au modificat regulile de completare a Declaratiei 101 privind impozitul pe profit! Atentie, declaratia trebuie depusa pana pe 25 iunie! Aflati ce erori trebuie sa evitati, click AICI»

Termen limita pentru declararea impozitului pe profit

Termenul limita de depunere si de plata este data de 25.06.2025, conform art. I alin. (13) lit. a) si art. VI din Ordonanta de urgenta nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative:

„Art. I. (13) Pe perioada aplicarii prevederilor prezentului articol, termenele pentru depunerea declaratiilor si pentru plata impozitului sunt urmatoarele:

a) pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit, prin derogare de la prevederile art. 41 si 42 din Codul fiscal, termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator, iar pentru contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5) din Codul fiscal pana la data de 25 a celei de-a sasea luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat;

„Art. VI. Prevederile art. I intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2021 si se aplica pentru perioada 2021-2025.”

Declaratia 101 se depune in acest an pana cel tarziu in 25 iunie 2025.

Cote impozit pe profit 2025

Cota de impozit pe profit care se aplic? asupra profitului impozabil este de 16%.

Cum se calculeaza - impozit pe profit

In continuare vom vedea o speta utila cu privire la calcularea impozitului pe profit, asa cum a fost explicata de specialistii de la portalcodulfiscal.ro.

Calcul impozit pe profit si scutirea profitului reinvestit

In anul 2024 o societate a obtinut la data de 31.12.2024 un profit brut in valoare de 7.545.792 lei, impozitul pe profit cumulat de la inceputul anului calculat pana la data de 30.09.2024 a fost in valoare de 881.197 lei. In data de 18.12.2024 se pune in functiune un Sistem fotovoltaic in valoare de 3.049.511 lei, pentru care conducerea societatii opteaza sa aplice facilitatea de scutire de impozit a profitului reinvestit conform prevederilor art. 22 din Codul fiscal.

Sursele de finantare pentru aceasta investitie provin din subventie obtinuta prin PNRR si din surse proprii.

Mentionam ca in perioada 01.01.2024 - 30.09.2024 societatea nu a efectuat investitii pentru care se putea aplica scutirea de impozit pentru profitul reinvestit.

La data de 31.12.2024 situatia profitului si a impozitului pe profit se prezinta astfel:

- Profit brut contabil = 7.545.792

- Profit brut impozabil = 7.522.135

- Impozit pe profit 16% = 1.203.542

NOU! S-au modificat regulile de completare a Declaratiei 101 privind impozitul pe profit! Atentie, declaratia trebuie depusa pana pe 25 iunie! Aflati ce erori trebuie sa evitati, click AICI»


- Scutirea de impozit a profitului reinvestit = 487.922 (3.049.511*16%)

- Sponsorizare deductibila = 55.000

- Reducere impozitului pe profit conf OUG 153/2020 (7%) = 46.243

- Impozit pe profit final = 614.376

Asa cum am mentionat la data 30.09.2024 valoarea impozitului pe profit cumulat de la inceputul anului a fost de 881.197 lei. La data de 31.12.2024 trebuie efectuata ajustarea acestuia pana la nivelul sumei de 614.376 lei, motiv pentru care vom efectua nota contabila 691 = 4411 = (-266.821)

Va rugam sa ne precizati daca societatea a aplicat corect prevederile art. 22 din Codului fiscal cu privire la calculul scutirii de impozit a profitului reinvestit.

Specialistul ne spune ca scutirea de impozit a profitului reinvestit este reglementata la art.22 din Codul fiscal.

Art. 22. - (1) Profitul investit in echipamente tehnologice, active utilizate in activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar, si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit. Activele corporale, cu exceptia activelor utilizate in activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului. Activele utilizate in activitatea productie, procesare si activele reprezentand retehnologizare sunt cele stabilite prin ordin al ministrului finantelor.
( )

(2) Profitul investit potrivit alin. (1) reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1). Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit calculat cumulatde la inceputul anului pana in trimestrul punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1), pentru contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, respectiv in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1) pana la sfarsitul anului respectiv pentru contribuabilii care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit.

(3) Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea. In cazul in care in trimestrul in care se pun in functiune activele prevazute la alin. (1) se inregistreaza pierdere contabila, iar in trimestrul urmator sau la sfarsitul anului se inregistreaza profit contabil, impozitul pe profit aferent profitului investit nu se recalculeaza.
( )

(6) Pentru activele prevazute la alin. (1), care se realizeaza pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acorda pentru investitiile puse in functiune partial in anul respectiv, in baza unor situatii partiale de lucrari.

Punctul 11, alin.(3) din Normele metodologice date in aplicarea prevederilor art.22 din Codul fiscal, prezinta cateva exemple pentru determinarea scutirii de impozit pe profit.

Asadar, pentru aplicarea facilitatii relevant este momentul punerii in functiune a investitiei, precum si profitul contabil brut obtinut de la inceputul anului respectiv si pana la sfarsitul acelui trimestru, nu modul de plata al investitiei.

Activele pentru care se aplica scutirea pentru profitul reinvestit trebuie:
- Sa fie folosite in scopul desfasurarii activitatii economice(puse in functiune);
- Sa fie noi;
- Sa fie prevazute in Catalogul privind clasificarea si durata normala de functiune a unui mijloc fix in subgrupa 2.1 si 2.2.9. Exceptie de la cele 2 incadrari se aplica pentru activele utilizate in activitatea de productie si procesare si activele reprezentand retehnologizarea;
- Sa fie pastrate in patrimoniu cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani.

Aplicarea scutirii de impozit pentru profitul reinvestit trebuie sa respecte prevederile art. 22 CF,
(5) ( ) Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar sau in cursul anului urmator, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar.

In ceea ce priveste calculul sponsorizarii deductibile din impozitul pe profit, asa cum rezulta si din interpretarea formularului 101 si din corelatiile formularului 101, impozitul aferent sponsorizarii deductibile se calculeaza la valoarea impozitului pe profit dupa aplicarea scutirilor (inclusiv scutirea aferenta impozitului reinvestit).

Mai precis, in corelatiile pentru randul 43 din formularul 101, se specifica clar ca sponsorizarile se deduc din impozitul pe profit ramas dupa aplicarea scutirilor de la randul 42, care include si scutirea aferenta impozitului reinvestit (randul 42.2.1, potrivit art. 22 din Codul Fiscal).

Astfel, corelatia pentru randul 43 mentioneaza:
rd.43<=20% x (rd.41-rd.42), unde:
- rd.41 este totalul impozitului pe profit initial,
- rd.42 este totalul scutirilor, inclusiv scutirea pentru impozitul reinvestit (rd.42.2).
Conform art. 25 alin.4 lit.i) , cheltuielile cu sponsorizarile sunt deductibile din impozitul pe profit in limita minimului dintre 0,75% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat.

In ceea ce priveste aplicarea prevederilor din 153/2020, conform prevederilor de la art. I alin. 12 lit. a:

Pentru aplicarea prevederilor prezentului articol se au in vedere urmatoarele:
a) pentru platitorii de impozit pe profit procentul aferent reducerii de impozit se aplica la impozitul pe profit anual al anului in care sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), iar valoarea reducerii rezultate se scade din acesta. In sensul prezentei litere, impozitul pe profit anual reprezinta impozitul pe profit dupa scaderea creditului fiscal extern, impozitului pe profit scutit sau redus, sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private, in limita prevazuta de lege, precum si a costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale;

Avand in vedere prevederile legale mai sus prezentate, in cazul dvs., se va proceda astfel la data de 31.12.2024:

- se verifica daca profitul contabil cumulat de la inceputul anului acopera investitia
Profitul este de 7.545.792 lei iar investitia pusa in functiune este de 3.049.511 lei, deci este acoperitor.
- se determina impozitul pe profit cumulat = 1.203.542 lei(7.522.135*16%)-rd.41 din D101;
- se stabileste impozitul pe profit aferent profitului reinvestit = 3.049.511*16% = 487.922 lei, deci scutirea de impozit este de 487.922 lei-rd.42 din D101;
- se determina sponsorizarea deductibila =55.000 lei-rd.43 din D101;
- se determina reducerea conform OUG 153/2020 =46.243 lei;
- se determina impozitul pe profit anual = 1.203.542-487.922-55.000-46.243= 614.377 lei;
- se regularizeaza impozitul pe profit pentru 2024 = 614.377-881.197 = -266.820 lei;
691 = 441 -266.820 lei

Suma de 3.049.511 lei se inregistreaza ca rezerva, prin formula contabila:
129 = 1068

In concluzie, calculul impozitului pe profit pentru anul 2024 a fost efectuat corect.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016