Astazi se decide: noile Taxe si Impozite stabilite de Guvern
La inceputul acestei saptamani, premierul Victor Ponta a declarat ca
USL a aprobat politic liniile principale ale bugetului pe 2013, urmand ca marti sa fie convocata o sedinta speciala de Guvern pentru aprobarea pachetului de masuri fiscale.
In acest sens, premierul a precizat:
"Am aprobat politic liniile principale privind bugetul pe 2013. Domnii Chitoiu si Voinea vor finaliza la minister toate elementele tehnice, iar asta seara avem finalizat
pachetul de masuri fiscale. Maine avem sedinta de Guvern speciala, de la ora 15.00, pentru aprobarea acestor masuri premergatoare Legii bugetului, apoi eu am intalnirea oficiala cu FMI. Miercuri, in sedinta de Guvern vom avea bugetul, astfel ca miercuri seara sau joi dimineata sa plece la Parlament".
Au fost, totodata, prezentate
principalele masuri fiscale pentru acest an, printre acestea fiind inclusa si ajustarea impozitarii in sensul simplificarii impozitarii pentru IMM-uri si micro-intreprinderi care au o cifra de afaceri sub 65.000 de euro.
Vicepremierul Daniel Chitoiu, ministru al Finantelor, a precizat si ca va fi introdusa impozitarea suplimentara la venituri obtinute din liberalizarea pretului la gaze atat pentru consumatorii casnici, cat si noncasnici, specificand ca masura priveste companiile producatoare de gaze.
De asemenea, acesta a mai accentuat faptul ca a fost
simplificata si largita baza de impozitare la impozitul pe veniturile obtinute din agricultura in toate domeniile - vegetal, animal, pomicol - in sensul simplificarii si in sensul extinderii bazei de impozitare si crearii unui mediu concurential care sa aiba ca efect
eliminarea evaziunii fiscale din zona agriculturii.
S-au facut referiri si la o decalare a calendarului de crestere a accizelor de la 1 iulie la 1 aprilie, la introducerea unei taxe suplimentare de 0,5% pe cifra de afaceri pe exploatarea resurselor naturale pentru a asigura fonduri pentru cofinantare la fonduri europene, urmand sa se aplice si unele masuri de corectie a unor deduceri la calculul impozitului pe profit in Codul fiscal.
Sursa: Mediafax
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Titularul de PFA fara venituri in 2021 si 2022 poate declara contributii CAS pe declaratia unica sau trebuie facut contract cu casa locala de pensii? Cu alte cuvinte, desi nu are venituri, completarea in declaratia unica 212 a rubricilor CAS cu sume datorate, urmata de plata acestora este suficienta sau trebuie o alta procedura?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O persoana fizica vinde in anul 2021 o casa mostenita de la bunici. Valoare de vanzarea a casei este mai mare decat plafonul a 12 salarii valabil in 2021, egal cu 27.600 lei. In ceea ce priveste CASS, contributia la sanatate si veniturile obtinute din vanzare casei sunt luate in calcul la stabilirea obligatiei de a plati contributie sociala de sanatate? Prin urmare, persoana datoreaza CASS pentru anul 2021 in valoarea de 2.760 lei? Persoana fizica a obtinut venituri in anul 2021 doar din...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma are un autoturism in patrimoniu in valoare de 100.000 lei, iar administratorul firmei, care este si angajat al firmei de 5 ani de zile, nu si-a ridicat drepturile salariale in suma de 75.000 lei, iar acum ar dori sa vanda autoturismul de pe firma catre persoana fizica (administrator), insa sa se compenseze sumele de mai in sus si sa se achite doar diferenta catre firma. S-ar putea efectua aceasta operatiune si care ar fi inregistrarile contabile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O SRL are 4 asociati. Doreste sa distribuie dividende din profitul anilor anterior si partial din 2021. Asociatii sunt: - persoana juridica cu rezidenta in Emiratele Arabe Unite (majoritar), - persoana fizica rezidenta in Ungaria, - persoana fizica rezident in Mexic, - persoana fizica rezidenta in Romania. Care sunt cotele de impozit pentru fiecare asociat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un model "agreat" de catre ANAF de BVC si o situatie a indicatorilor orientativi, precum si un model a evolutiei acestora pentru o esalonare pentru suma de 190.000 pe 5 ani pe Legea 207/2015.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatate noastra a repartizat pe dividende in anul 2016 si 2017 sume din profitul anilor 2007-2009 catre asociatii sai. Sumele au fost impozitate, iar in evidenta contabila figureaza doar unul dintre asociati cu sume nete neridicate. Aceste valori se pot inchide ca fiind prescrise prin "Alte venituri din exploatare" (contul 758)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate