Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA profesie liberala. Cum facem amortizarea deductibila pentru un autovehicul?

10-Ian-2014
23855

Amortizarea pentru autovehicule aplica in 2014 regulile care s-au modificat inca din luna februarie a anului trecut. Vom stabili cum va proceda o persoana fizica autorizata (PFA) - profesie liberala care organizeaza contabilitatea in partida simpla si care a achizitionat in aprilie 2012 un autoturism in valoare de 142.000 lei.


PFA nu este platitoare de TVA, astfel ca intreaga valoare a autoturismului a intrat pe mijlocul fix. Amortizarea s-a stabilit pe 4 ani (48 luni). In 2012 a inregistrat o amortizare de 2.958 lei lunar.

Incepand cu februarie 2013, amortizarea a fost limitata la 1.500 lei. Avand in vedere ca PFA nu are angajati, cel care detine PFA obtine veniturile, iar automobilul este utilizat exclusiv pentru activitatea economica, vom stabili care este valoare amortizarii lunare fiscale (2.958 lei sau cea plafonata la 1.500 lei).

Toate celelate cheltuieli (asigurare, combustibil, rovigneta) sunt tratate 100% deductibil.


La art. 48 alin. (4) litera c) din Codul fiscal se prevede faptul ca amortizarea, pentru a fi deductibila la calculul venitului impozabil pentru activitatile independente (deci, si pentru profesii liberale), trebuie sa indeplineasca conditiile stabilite la titlul II Impozit pe profit, respectiv cele prevazute la art. 24 din Codul fiscal.
 
La art. 24 din Codul fiscal sunt stabilite conditii ferme pentru determinarea amortizarii fiscale (a amortizarii deductibile).

Astfel, prin OG 8/2013 pentru modificarea si completarea Codului fiscal, ale carei prevederi au intrat in vigoare la data de 01.02.2013, s-au adus urmatoarele doua completari ale alin. (11) din art. 24:

"(11 indice 1) Prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (1) pct. 33 si 34, pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile alin. (11) lit. f).

(11 indice 2) Alin. (11 indice 1) se aplica inclusiv pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, achizitionate/produse anterior datei de 1 februarie 2013, pentru cheltuielile cu amortizarea stabilite in baza valorii fiscale ramase neamortizate la aceasta data."
 
Insa, incepand cu data de 01.06.2013, noul alineat (11^1), introdus prin OG 8/2013, a fost modificat prin Legea 168/2013, avand la ora actuala urmatorul cuprins:


"(11 indice 1) Prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (1) pct. 33 si 34, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile alin. (11) lit. f). Sunt exceptate situatiile in care mijloacele de transport respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi."
 
Din temeiurile legale citate mai sus rezulta urmatoarele concluzii in ceea ce priveste amortizarea fiscala:


- in perioada 01 februarie 2013 - 31 mai 2013 nu erau specificate exceptiile in care trebuiau sa se incadreze autovehiculele pentru a beneficia de deductibilitate integrala a amortizarii, deci in aceasta perioada, pentru toate vehiculele cu acele caracteristici (pana la 9 locuri) amortizarea deductibila se limita la 1.500 lei lunar;
- de la 01 iunie 2013 au fost introduse 4 exceptii exhaustive (fara posibilitatea de a fi extinse, deci, interpretate in sens limitativ) pe care trebuie sa le indeplineasca autoturismele pentru a avea amortizarea totala deductibila fiscal;
- aceste conditii sunt: autovehicule utilizate pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat; utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii; utilizate pentru transportul de persoane cu plata (pentru turism), inclusiv pentru serviciile de taximetrie; utilizate pentru prestarea de servicii cu plata (de exemplu pentru mutari mobila, transport marfa pentru terti contra cost), inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane (cu titlu oneros), transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
- asadar, pentru un autorism utilizat pentru orice alta activitate decat cele 4 prevazute de alin. (11^1) al art. 24 din Codul fiscal, amortizarea fiscala va fi calculata doar in limita a 1.500 lei lunar;
- din prezentarea activitatii desfasurate de dvs. mentionati ca sunteti profesie liberala (aceasta poate fi: avocatura, contabilitate, arhitectura, servicii medicale, audit), dar nici o astfel de activitate liberala nu este prevazuta intre cele 4 exceptii (urgenta, paza, curierat; vanzari; transport persoane si taxi; inchirieri, leasing, scoala de soferi);
- conditia de "vehicul utilizat exclusiv in activitati economice" este valabila doar pentru deducerea TVA (ceea ce la dvs. nu este cazul) si pentru deducerea integrala a cheltuielilor legate de autovehiculul respectiv (in afara de amortizare, unde avem doar cele 4 conditii), cum ar fi: combustibil, asigurare, reparatii, taxe de drum etc., asa cum este prevazut la art. 48 alin. 7 litera (1^1) din Codul fiscal si la punctul 39^1 din normele de aplicare.

Asadar, in situatia prezentata la inceput, amortizarea fiscala (ce va fi scazuta din venitul net impozabil), incepand cu data de 01 februarie 2013, este de 1.500 lei lunar si nu de 2.958 lei.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • OUG 107/2024. Pana pe 25 noiembrie 2024 trebuie depusa cererea pentru a beneficia de masuri

    • Prin OUG 107/2024 au fost introduse mai multe masuri fiscale, pe care le vom detalia in continuarea articolului. Persoanele care vor sa beneficieze de masuri trebuie sa depuna cererea pana pe 25 noiembrie 2024. Masuri fiscale introduse prin OUG 107/2024 Masurile stabilite prin OUG nr. 107/2024 se aplica pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, persoane fizice care desfasoara...» citeste mai departe aici

  • Declaratia 040. Termen depunere si instructiuni de completare

    • Formularul 040 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru institutiile publice" este un document utilizat pentru inregistrarea fiscala initiala, actualizarea informatiilor existente sau radierea din evidentele fiscale a institutiilor publice. Vom detalia in acest articol ce este declaratia 040, care este termenul de depunere si cum se completeaza corect! Ce este declaratia 040? Declaratia 040 are mai multe functii importante pentru institutiile...» citeste mai departe aici

  • Esalonare la plata obligatii fiscale in derulare. Cum se aplica OUG 107/2024

    • Societatea beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale-debite, dobanzi si penalitati, penalitati de nedeclarare. Va rog sa precizati in care din urmatoarele situatii societatea beneficiaza de anularea dobanzilor si penalitatilor, inclusiv anularea penalitatilor de nedeclarare; 1. - daca nu achita rata de esalonare la termen si dupa pierderea esalonarii, pana la 25 noiembrie achita debitul, fara sa achite dobanzile si penalitatile; 2. - daca achita ratele de esalonare scadente si...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Au aceasta OBLIGATIE si firmele neplatitoare de TVA?

    • Firmele neplatitoare de tva au obligatia de a transmite facturile prin SPV? Obligativitate utilizare E-Factura – raspunsul specialistului: Da. Conform Ordonantei de urgenta nr. 120/2021, art. 10 alin. (1), si art. 319 alin. 1 indice 1) din Codul fiscal, obligatia de transmitere a facturilor electronice prin RO e-Factura se aplica pentru toate relatiile comerciale B2B intre persoane impozabile stabilite in Romania, asa cum sunt definite in art. 266 alin. (2)...» citeste mai departe aici

  • Bonificatie de 3%, introdusa prin OUG 107/2024. Cine beneficiaza

    • Prin OUG 107/2024 au fost introduse mai multe masuri fiscale pentru contribuabili, printre care si acordarea unei bonificatii de 3%. In acest articol vom vedea cine beneficiaza de aceasta. Cine beneficiaza de bonificatia de 3% introdusa prin OUG 107/2024 Astfel, contribuabilii platitori de impozit pe profit, precum si contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, beneficiaza de o bonificatie de 3% din impozitul pe profit anual si din impozitul pe veniturile...» citeste mai departe aici

  • Avantajele contractului de mandat pentru firme si microintreprinderi

    • Contractul de mandat este un acord intre doua parti, prin care o entitate (mandantul) deleaga unui mandatar puterea de a actiona in numele sau. Aceasta delegare poate acoperi o gama larga de activitati, de la simpla administrare a bunurilor pana la incheierea unor contracte complexe. In contextul actual, in care legislatia economica si fiscala devine din ce in ce mai sofisticata, contractul de mandat ofera o solutie eficienta pentru gestionarea sarcinilor care necesita expertiza specializata....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016