Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare autoturism. Ce tratament fiscal se aplica pentru TVA si impozit pe profit?

19-Mai-2014
10558

Pentru situatia in care o societate vinde un autoturism care nu e folosit doar pentru activitatea economica si care e amortizat partial (amortizarea ramasa este 52.700 ron; amortizarea lunara 3.755 ron; autoturismul se vinde cu 53.000 ron), vom vedea care e tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA, precum si in ce priveste cheltuiala cu valoarea neamortizata.


De asemenea, se mentioneaza ca doar 1.500 lei/luna este amortizabil. Se va stabili daca amortizarea este deductibila.

Din punctul de vedere al TVA, vanzarea autoturismului se efectueaza prin aplicarea regimului normal de taxare cu cota standard TVA de 24% chiar daca dreptul de deducere la momentul achizitiei a fost limitat partial de exemplu 50% incepand cu data de 1 iulie 2012. Daca acest drept nu s-a exercitat la momentul achizitiei fiind limitat 100% operatiunea de vanzare a autoturismului este scutita fara drept de deducere TVA fiind aplicabile prevederile art. 141 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal (2) Urmatoarele operatiuni sunt de asemenea scutite de taxa: ….g) ….. precum si livrarile de bunuri a caror achizitie a facut obiectul …… limitarii totale a dreptului de deducere conform art. 145^1. . Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 37^1 din normele metodologice de aplicare ale acestui articol

In cazul livrarii de bunuri a caror achizitie a facut obiectul limitarilor speciale ale dreptului de deducere conform art. 145^1 din Codul fiscal scutirea prevazuta la art. 141 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal se aplica numai in situatia in care achizitia bunurilor a facut obiectul limitarii totale a dreptului de deducere conform art. 145^1 din Codul fiscal. Scutirea nu se aplica pentru livrarea bunurilor a caror achizitie a facut obiectul restrictionarii la 50% a dreptului de deducere conform prevederilor art. 145^1 din Codul fiscal.


Operatiunea astfel realizata se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 15 denumit Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite fara drept de deducere, dar fara a fi raportata prin declaratia cod 394 in situatia in care cumparatorul este o persoana impozabila din Romania inregistrata in scopuri de TVA.

Aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere nu conduce la obligatia stabilirii pro ratei deoarece autoturismul respectiv a fost un mijloc fix utilizat de catre societate. In acest sens am in vedere prevederile art. 147 alin. (7) lit. a) din Codul fiscal Se exclud din calculul pro-rata urmatoarele:

a) valoarea oricarei livrari de bunuri de capital care au fost utilizate de persoana impozabila in activitatea sa economica; .

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, pentru valoarea neamortizata la scoaterea din patrimoniu a autoturismului vandut nu sunt aplicabile prevederile art. 24 alin. (11^1) care se refera la limitarea lunara a dreptului de deducere pe parcursul utilizarii autoturismului fara a se referi la valoarea ramasa de amortizat la momentul scoaterii din patrimoniu.

Prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (1) pct. 33 si 34 pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri incluzand si scaunul soferului din categoria M1 astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2 aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice transporturilor si locuintei nr. 211/2003 cu modificarile si completarile ulterioare cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile pentru fiecare in limita a 1.500 lei/luna. …

In situatia prezentata cheltuielile cu valoarea neamortizata sunt deductibile la determinarea profitului impozabil conform regulii generale de la art. 21 alin. (1) din Codul fiscal Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare .

Practic cheltuielile in suma de 52.700 lei sunt aferente veniturilor impozabile in suma de 53.000 lei motiv pentru care valoarea acestora este deductibila integral la determinarea rezultatului fiscal care poate fi:

- profit impozabil sau
- pierdere fiscala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016