Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA. Obligatii declarative informative privind impozitele retinute la sursa

30-Ian-2013
4085
Vom stabili, prin cele ce urmeaza, in ce masura un PFA care a avut salariati in anul 2012, dar a obtinut si dobanzi bonificate la disponibilitatile din contul sau curent bancar, va trebui sa bifeze in declaratia cod 205, la punctul III (date privind natura veniturilor), pe langa punctul h) 7 (venituri din salarii), si pct. j) 9 (venituri din dobanzi), chiar daca oricum va declara aceste dobanzi ca venituri impozabile si in declaratia cod 200.

In cazul in care raspunsul va fi unul afirmativ, vom vedea unde va completa valoarea dobanzilor obtinute in anul 2012 (si impozitul aferent).

Solutia consultantului:

Potrivit pct. 36 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 48 din Codul fiscal , in venitul brut din activitati independente realizat de PFA se includ toate veniturile in bani si in natura, cum ar fi: venituri din vanzarea de produse si de marfuri, venituri din prestarea de servicii si executarea de lucrari, venituri din vanzarea sau inchirierea bunurilor din patrimoniul afacerii, venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii prin centrele de colectare a deseurilor si orice alte venituri obtinute din exercitarea activitatii, inclusiv incasarile efectuate in avans care se refera la alte exercitii fiscale, precum si veniturile din dobanzile primite de la banci pentru disponibilitatile banesti aferente afacerii, din alte activitati adiacente si altele asemenea.

Asadar veniturile din dobanzile primite de la banci pentru disponibilitatile banesti aferente afacerii sunt incluse in venitul brut din activitati independente, facand obiectul completarii formularului 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania conform OPANAF 24/2013.


In raport cu obligatia privind depunerea declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, art. 93 din Codul fiscal precizeaza ca aceasta obligatie revine platitorilor de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, conform Titlului III din Codul fiscal , PFA neavand aceasta obligatie pentru veniturile realizate din dobanzi.

Prin urmare, in situatia prezentata, PFA va completa formularul 205 pe care-l va depune pana la 28 februarie 2013 in conformitate cu OPANAF 1913/2012 doar pentru veniturile din salarii platite in anul 2012, pentru care PFA in calitate de angajator a calculat si retinut impozitul pe salarii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016