
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
O noua propunere legislativa ar putea intra in vigoare din acest an. Este vorba despre infiintarea de PFA-uri si de catre persoanele minore care desfasoara activitati economice. Pana acum, prin Ordonanta 44/2008, doar persoanele care depaseau varsta de 18 ani isi puteau deschide PFA-uri.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 reglementeaza modalitatea de mfiintare si modul de functionare a persoanelor fizice autorizate, mtreprinderilor individuale si mtreprinderilor familiale.
Potrivit art. 8 din aceasta ordonanta, pot desfasura activitati economice in una dintre formele prevazute la art. 4 numai persoanele fizice care au capacitate deplina de exercitiu, cu exceptia membrilor Intreprinderii familiale ce nu au calitatea de reprezentant, care trebuie sa aiba varsta de cel putin 16 ani.
Avand in vedere ca in societatea actuala exista foarte multi tineri sub 18 ani care desfasoara activitati economice, dar legislatia nu le este favorabila in vederea infiintarii unei PFA/intreprinderi individuale, din discutiile pe care initiatorii le-au avut cu mai multi tineri din Romania, a rezultat necesitatea de a modifica prevederile OUG nr. 44/2008 pentru a le corela cu actualele nevoi ale societatii, precum si cu prevederile Noului Cod civil, care a intrat m vigoare la 1 octombrie 2011.
Astfel, prezenta propunere legislativa are la baza urmatoarele prevederi ale Constitutiei Romaniei:
„Accesul liber al persoanei la o activitate economica, libera initiativa si exercitarea acestora in conditiile legii sunt garantate" (art. 45);
„Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera" [art. 41 alin. (1)];
„Autoritatile publice au obligatia sa contribuie la asigurarea conditiilor pentru participarea libera a tinerilor la viata politico-sociala, economica, culturala si sportiva a tarii" [art. 49 alin. (5)].
Manual de inventariere Societati comerciale PFA ONG
SAF-T Ghid de raportare corecta
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii
De asemenea, potrivit art. 42 din Codul civil:
,,(1) Minorul poate sa incheie acte juridice privind munca, indeletnicirile artistice sau sportive ori referitoare la profesia sa, cu Incuviintarea parintilor sau a tutorelui, precum si cu respectarea dispozitiilor legii speciale, daca este cazul.
(2) In acest caz, minorul exercita singur drepturile si sa execute tot astfel obligatiile izvorate din aceste acte si poate dispune singur de veniturile dobandite".
OUG nr. 44/2008 defineste persoana fizica autorizata ca fiind „intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de o persoana fizica ce foloseste, in principal, forta sa de munca", in timp ce intreprinderea individuala este definite drept „intreprinderea economica, fara personalitate juridica,organizata de un intreprinzator persoana fizica".
In acest context, se poate observa ca tinerii cu varste intre 16 si 18 ani (sau 15 cu incuviintarea parintilor/tutorelui) pot incheia contracte de munca, avand capacitate de munca, insa OUG nr. 44/2008 ingradeste capacitatea acestora de a isi organize munca sub forma activitatii independente.
Aceasta ingradire nu este conforma cu Constitutia Romaniei; avand in vedere ca
(i) alegerea profesiei, meseriei, ocupatiei sau locului de munca este libera, fara diferentiere fata de munca desfasurata in mod dependent sau independent;
0 restrangere a dreptului fundamental la munca 51 libertate economica trebuie sa respecte criteriile prevazute de art. 53 din Constitutie.
(ii)
Potrivit art. 53 din Constitutie, „exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertaplor cetatenilor; desfasurarea instructei penale; prevenirea consecintelor unei calamitap naturale, ale unui dezastru oh ale unui sinistra deosebit de grav", iar „restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa pe aplicata in mod nediscrminatoriu si/fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii".
In mod evident, restrangerea dreptului minorilor cu capacitate de munca de a infiinfa propria forma de organizare a muncii sub forma independenta nu respecta conditiile mentionate mai sus, motiv pentru care se impune modificarea OUG nr. 44/2008 pentru a fi in concordanta cu Constitutia Romaniei, si cu prevederile art. 42 din Codul civil.
Propunerea legislativa formulata are in vederea reglementarii posibilitatii ca minorii cu capacitate de munca sa poata sa isi desfasoare munca sub forma unei PFA/intreprinderi individuale.
Potrivit celor mai noi date Eurostat, dintre statele membre ale UE, cea mai mare proportie de tineri care au fost grav privati din punct de vedere material si social in 2020 a fost inregistrata Romania (24 %).
Comparand anul 2020 cu 2019 in randul subgrupurilor de varsta, Romania a inregistrat cele mai mari cresteri ale proportiilor persoanelor cu varste cuprinse intre 15-19 ani si 25-29 de ani care au fost grav defavorizate din punct de vedere material si social (aproximativ + 4 puncte procentuale).
In ceea ce priveste persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani, cea mai mare crestere a fost inregistrata in Irlanda (5 puncte procentuale).
Potrivit datelor Institutului National de Statistica la 1 ianuarie 2021, 411.368 de tineri cu varsta de 16-17 ani isi aveau rezidenta in Romania.
In acest context, cu atat mai mult se impune extinderea posibilitatii tinerilor cu capacitate de munca de a putea obtine un venit suplimentar, si in afara unui contract individual de munca. De asemenea, in vederea simplificarii procedurii de inregistrare cu privire la sediu, atunci cand nu exista un sediu distinct de domiciliu, nu mai este necesara prezentarea vreunui inscris prin care sa se stabileasca sediul profesional (cum ar fi un contract de comodat sau de inchiriere).
Avand in vedere numeroasele modificari legislative ale OUG nr. 44/2008, precum si faptul ca prin Legea nr. 182/2016 s-a dispus republicarea OUG nr. 44/2008, iar aceasta nu s-a realizat pana in prezent, initiatorii propun republicarea ordonantei cu modificarile efectuate: ``In conduzie, in contextui Anului European al Tineretului, apreciem ca pentru tinerii din Romania se impune modificarea OUG nr. 44/2008, fiind dreptul lor fundamental sa isi desfasoare activitatea si in mod independent, motiv pentru care am initiat prezenta propunere legislativa.``
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
PFA. Cote de impozitare in 2022Controale la PFA-uri si profesionisti in 2022. Aceasta competenta revine si inspectorilor fiscali care NU se afla in raza domiciliuluiDupa 31 martie platile eronate ale PFA se vor returna platitorilorContabilitatea si fiscalitatea PFA de la A la Z in 222 pagini. Descopera GHIDUL practicPFA IN 2022. Cum se raporteaza in Declaratia Unica pierderile fiscale din anii precedentiUltimele articole
PFA/II/IF in 2022. Noutati privind taxele, impozitele si deducerile care se aplica firmelorArticole similare
Obligatii fiscale pentru persoanele fizice care exercita profesii liberale. Care sunt cotele CAS si CASS in acest caz?Provocarile unui freelancer la inceput de drumObligatii PFA la infiintare pentru agenti de marketing. Ce declaratii se depun si ce alte obligatii fiscale apar?Pasi de urmat pentru infiintarea PFACum poti infiinta sau desfiinta un PFA in cinci minuteUltimele articole
Noi prevederi, conform Legii 265/2022, pentru infiintarea si suspendarea PFA/II/IF in 2022Contract de mandat. Aspecte importante de care trebuie sa tinem cont!Cum poate un cetatean strain sa infiinteze un PFA in Romania?Oferta speciala de sarbatori: Agenda fiscala 2012 pentru PFA din RomaniaDeclara-te PFA si scapa de impozitul pe dividende!Sfaturi de la experti
Refacturare taxa de membru avocat
Intrebare: Un avocat colaborator platitor de tva isi plateste o taxa de membru catre o institutie internationala (ECBA). Ulterior, refactureaza aceasta taxa catre firma de avocatura (SPARL), cu care are contract de colaborare pentru servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatia de inregistrare in scopuri de tva pentru depasirea de plafon
Intrebare: Societate comerciala cu codul CAEN activitate de ingrijire medicala depaseste cifra de afaceri de 85.000 de euro. Are obligatia sa se inregistreze ca platitoare de TVA in conditiile in care desfasoare majoritar activitati de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<