Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii fiscale pentru persoanele fizice care exercita profesii liberale. Care sunt cotele CAS si CASS in acest caz?

22-Iul-2021
4307
Obligatii fiscale pentru persoanele fizice care exercita profesii liberale. Care sunt cotele CAS si CASS in acest caz?

Tocmai m-am inscris in tabloul CECCAR si as vrea sa stiu pasii ce trebuie urmati pentru a activa ca liber profesionist in activitatea de contabilitate si expertiza contabila (infiintare PFA). Multumesc mult!

Raspunsul consultantului fiscal Dani Cucu: 

Trebuie in primul rand subliniata diferenta intre legislatia aplicabila persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, al intreprinderilor individuale si familiale si legislatia speciala proprie fiecarei profesii liberale (profesii medicale, avocatura, notariat, auditare financiara, expertiza contabila s.a.).
In acest sens, procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii si regimul juridic al persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si al intreprinderilor individuale si familiale sunt reglementate de OUG 44/2008.
In legatura cu activitatea de contabilitate si expertiza contabila, mentionata de dvs., aceasta este organizata drept o profesie liberala. Aceasta activitate care presupune organizare si conducerea contabilitatii, supravegherea gestiunii societatilor comerciale, intocmirea situatiilor financiare si efectuarea expertizei contabile, este reglementata de OG 65/1994, republicata, privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati. Profesia de expert contabil sau de contabil autorizat poate fi exercitata individual, prin cabinete, sau printr-o societate comerciala de profil infiintata potrivit legii, si numai cu respectarea principiului independentei profesiei. Asadar, profesia de expert contabil si de contabil autorizat se exercita de catre persoanele care au aceasta calitate, in conditiile prevazute de OG 65/1994, dreptul de exercitare a profesiei realizandu-se in baza examenului de acces la profesie si autorizarii CECCAR.

In ceea ce priveste desfasurarea activitatii in mod individual, pct. 34 al art. 7 din Codul fiscal clarifica faptul ca profesiile liberale sunt acele ocupatii exercitate pe cont propriu de persoane fizice, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective. De asemenea, in temeiul art. 67 din Codul fiscal, veniturile din profesii liberale realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere sunt venituri din activitati independent si cuprind veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.

La inceperea activitatii independente, persoana fizica are obligatia de inregistrare fiscala realizata in conformitate cu prevederile art. 82 din Codul de procedura fiscala. Astfel, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala. Codul de identificare fiscala este pentru persoanele fizice care exercita profesii liberale, codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal. Cu acest scop, persoana fizica va depune formularul 070 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale, completarea efectuandu-se conform instructiunilor aprobate prin OPANAF 3725/2017. Declaratia de inregistrare fiscala se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, se depune in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii pentru persoanele fizice exercita profesii liberale.

Cu privire la regimul de impunere aplicabil in cazul desfasurarii profesiei de expert contabil sau contabil autorizat, Codul fiscal reglementeaza la art. 69 alin. (1) ca venitul net anual se determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii pentru contribuabilii care desfasoara activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale. Prin urmare, pentru determinarea venitului net anual din activitati independente persoanele fizice care desfasoara o profesie liberala aplica prevederile art. 68 din Codul fiscal, venitul net anual din activitati independente determinandu-se in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
Asadar, pentru conducere evidentei contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla persoana va aplica Reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla aprobate prin OMFP 170/2015.


In vederea stabilirii venitului net anual, persoana fizica are obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala ale carui model si continut sunt aprobate prin OMFP 3254/2017.

Este necesar a fi mentionat faptul ca in anul 2021, persoana fizica este supusa impozitului pe venit in cota de 10% aplicata la venitul net din activitati independente, iar cotele CAS si CASS datorate de aceasta sunt situate la nivelul de 25% si respectiv 10%, insa baza lunara de calcul al acestora este stabilita in functie de venitul ales dar nu mai putin de salariul minim in cazul CAS si salariul minim in cazul CASS.
In acest sens, persoana fizica ce desfasoara o profesie liberala care incepe activitatea in cursul anului fiscal 2021 este obligata sa depuna Declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, completand Capitolul II referitor la estimarea impozitului si al contributiilor sociale obligatorii, in conformitate cu prevederile OPANAF 14/2021.

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Incepand cu 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi MAJORATE: salarii, pensii, alocatii

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi majorate. Intra in aceasta categorie salariile minime brute, pensiile si alocatiile pentru copii. Incepand cu 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi MAJORATE: salarii, pensii, alocatii Majorare salariu minim brut din 1 ianuarie 2025 A fost publicat in Monitorul Oficial HG 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Majorarea acestuia va ajunge la suma de 4.050 lei lunar, incepand cu data de...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024

    • Conform legislatiei in vigoare, mai multe declaratii fiscale sunt scadente in data de 20 decembrie 2024. In continuare vom vedea care sunt acestea si cine are obligatia respectarii termenului limita. Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024 1. Depunerea notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare Formularul 010 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF. Studii de caz privind inspectiile fiscale

    • Controalele ANAF au inceput sa fie din ce in ce mai frecvente si vizeaza un numar tot mai mare de contribuabili. Din pacate, de multe ori, desi ne straduim sa respectam legislatia in vigoare si sa implementam toate modificarile fiscale, uneori inspectorii gasesc probleme si aplica ori amenzi, ori impozite si taxe suplimentare. In aceste conditii, contribuabilii se intreaba cum trebuie sa procedeze in cazul in care li se stabileste impozit suplimentar. Cum se...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016