Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Persoana fizica, realizare venituri din prestari servicii. Obligatii fiscale si declarative

30-Iun-2020
14181

Clientul meu, persoana fizica, rezidenta in RO, neinregistrata fiscal, incaseaza in anul 2020 venituri din consultanta si intermediere imobiliara in baza contractului incheiat cu o societate cu rezidenta fiscala in stat membru UE. Venitul incasat nu are caracter de repetitivitate si nici de continuitate.

Care sunt obligatiile fiscale (declarative si de plata) ale persoanei fizice romane, avand in vedere ca suma incasata depaseste plafonul de TVA, iar operatiunea intra in sfera de aplicare a TVA?

Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:

Potrivit prevederilor art. 114 alin. (1) din Codul fiscal, venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61 lit. a)-h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu.

Potrivit prevederilor alin. (2 ) lit. g) in categoria veniturilor din alte surse se incadreaza si veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - 
Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
Potrivit prevederilor pct. 34 din Normele metodologice de aplicare, in veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.



Impozite si contributii datorate pentru venituri din alte surse:
a) impozit pe venituri, in cota de 10% aplicata asupra veniturilor brute, conform prevederilor art. 116 alin (2) lit. a) din Codul fiscal;
b) CASS, in cota de 10%, conform prevederilor art. 155 alin. (1) lit. h) in conditiile in care potrivit prevederilor art. 170 alin (1), persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
c) Nu se datoreaza CAS

Pentru anul 2020, in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului se va depune declaratia unica in care se va estima impozitul pe venit si CASS, conform art. 120 alin. (2) respectiv art. 174 alin. (10) din Codul fiscal. 

Termenul de plata a impozitului pe venit si a contributiei de asigurari sociale de sanatate este pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.
In privinta TVA, potrivit prevederilor art. 269 alin (1) din Codul fiscal, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.

Potrivit prevederilor art. 310 alin. (1) din Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).

Potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b), persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;

In cazul mentionat de dvs., daca operatiunea respectiva se realizeaza o singura data in anul calendaristic respectiv, nu este contiunua si nici repetitiva, nu trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA.

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016