Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suma platita ca si contravaloare a transportului angajatilor. Implicatii fiscale

04-Nov-2010
2967
Intrebare:

Conform art. 84.(2) din contractul colectiv de munca inregistrat la Directia muncii Prahova, fiecare salariat beneficiaza de o suma cuprinsa intre 80 lei ? 140 lei, reprezentand contravaloarea transportului de la domiciliu la sediul societatii.

Aceasta suma intra in baza de calcul a contributiilor datorate de angajator si angajat?

Raspuns:

In esenta situatia se reduce la analiza daca suma platita salariatului este decontarea unei cheltuieli de transport sau un venit salarial.

Din punctul nostru de vedere pentru recunoasterea unei cheltuieli se inregistreaza doua conditii esentiale:
- existenta unui document justificativ, conditie obligatorie pentru orice activitate economica conform prevederilor stabilite de art. 6 alin. (1) din Legea 82/1990, privind contabilitatea republicata, cu modificari
- existenta unei reduceri de substanta din patrimoniu societatii. Fapt evident prin existenta platii.

In cazul descris de intrebare nu putem recunoaste o cheltuiala de transport deoarce nu exista un document justificativ pentru acesta.

In mod normal orice suma achitata in numerar unui salariat ca urmare a unui contract de munca este considerata un venit de natura salariala, situatie descrisa destul de explicit la art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, dupa cum urmeaza: ?sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca?

Faptul ca ulterior platii, persoana fizica utilizeaza acesta suma pentru cheltuieli de transport la locul de munca sau de la locul de munca nu este in opinia nostra o situatie justificativa pentru inregistrarea unei cheltuieli, salariatul are optiune de folosinta a banilor fie pentru transport fie poate utiliza mijloace de transport al caror cost de utilizare este inferior sumei acordate.

Prin urmare noi consideram ca acestea nu sunt cheltuieli de transport decontate salariatilor ci venituri de natura salariala.

Analiza punctuala reglementare asigurari
A) Asigurari sociale ? pensii:
Conform art. 23 din Legea nr.19/2000, privind pensiile cu modificari ulterioare, sunt cuprinse in baza de impozitare urmatoarele: ?a) salariile individuale brute, realizate lunar, inclusiv sporurile si adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de munca, in cazul asiguratilor prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. I, sau veniturile brute de natura drepturilor salariale realizate lunar de asiguratii prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. II si VI;?



B) Asigurari de sanatate.
Potrivit art. 257 alin .(2) lit. a) din Legea nr. 95/2006, privind asigurarile de sanatate, contributia se datoreaza asupra: ?veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;?

C) Contributia la fondul de somaj
Conform art. 27 din Legea 76/2002, privind asigurarile de somaj, baza de calcul este venitul brut realizat.

Am exemplificat punctiform cu prevederile specifice contributiei individuale la asigurarile sociale, insa in opinia noastra aceste sume reprezinta baza de impozitare si pentru contributia unitatii precum si pentru alte obligatii corelative fondului de salarii :

? contributia la fondul de garantare;
? comision ITM;
? contributia pentru concedii si indemnizatii;
? contributii pentru fondul de risc si accident.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Suma platita ca si contravaloare a transportului angajatilor. Implicatii fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016