Suma platita ca si contravaloare a transportului angajatilor. Implicatii fiscale
Intrebare: Conform art. 84.(2) din contractul colectiv de munca inregistrat la Directia muncii Prahova, fiecare salariat beneficiaza de o suma cuprinsa intre 80 lei ? 140 lei, reprezentand contravaloarea transportului de la domiciliu la sediul societatii.
Aceasta suma intra in baza de calcul a contributiilor datorate de angajator si angajat?
Raspuns: In esenta situatia se reduce la analiza daca suma platita salariatului este decontarea unei cheltuieli de transport sau un venit salarial.
Din punctul nostru de vedere pentru recunoasterea unei cheltuieli se inregistreaza doua conditii esentiale:
- existenta unui document justificativ, conditie obligatorie pentru orice activitate economica conform prevederilor stabilite de art. 6 alin. (1) din Legea 82/1990, privind contabilitatea republicata, cu modificari
- existenta unei reduceri de substanta din patrimoniu societatii. Fapt evident prin existenta platii.
In cazul descris de intrebare nu putem recunoaste o cheltuiala de transport deoarce nu exista un document justificativ pentru acesta.
In mod normal orice suma achitata in numerar unui salariat ca urmare a unui contract de munca este considerata un venit de natura salariala, situatie descrisa destul de explicit la art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, dupa cum urmeaza: ?sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca?
Faptul ca ulterior platii, persoana fizica utilizeaza acesta suma pentru cheltuieli de transport la locul de munca sau de la locul de munca nu este in opinia nostra o situatie justificativa pentru inregistrarea unei cheltuieli, salariatul are optiune de folosinta a banilor fie pentru transport fie poate utiliza mijloace de transport al caror cost de utilizare este inferior sumei acordate.
Prin urmare noi consideram ca acestea nu sunt cheltuieli de transport decontate salariatilor ci venituri de natura salariala.
Analiza punctuala reglementare asigurari
A) Asigurari sociale ? pensii:
Conform art. 23 din Legea nr.19/2000, privind pensiile cu modificari ulterioare, sunt cuprinse in baza de impozitare urmatoarele: ?a) salariile individuale brute, realizate lunar, inclusiv sporurile si adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de munca, in cazul asiguratilor prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. I, sau veniturile brute de natura drepturilor salariale realizate lunar de asiguratii prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. II si VI;?
B) Asigurari de sanatate.
Potrivit art. 257 alin .(2) lit. a) din Legea nr. 95/2006, privind asigurarile de sanatate, contributia se datoreaza asupra: ?veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;?
C) Contributia la fondul de somaj
Conform art. 27 din Legea 76/2002, privind asigurarile de somaj, baza de calcul este venitul brut realizat.
Am exemplificat punctiform cu prevederile specifice contributiei individuale la asigurarile sociale, insa in opinia noastra aceste sume reprezinta baza de impozitare si pentru contributia unitatii precum si pentru alte obligatii corelative fondului de salarii :
? contributia la fondul de garantare;
? comision ITM;
? contributia pentru concedii si indemnizatii;
? contributii pentru fondul de risc si accident.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzari prin GLOVO. Inregistrari contabile
Intrebare: O societate cu obiect de activitate fast food livreaza prin Glovo. Primeste o factura de la Glovo pe care este trecut comision Glovo 200 lei, valoare produse livrate 1.000 lei (comenzile prin Glovo), valoare comenzi incasate cash la livrare 100 lei si sold de achitat de catre glovo 700 lei. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele: 1. monografia de inregistrare a facturii; 2 trebuie facuta autofactura pentru vanzarile prin Glovo in valoare 900 de lei (1.000-100)? Cele incasate cash sunt incluse in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale. Sanctiuni contraventionale
Intrebare: Recent, saptamana trecuta mai exact, am depus doua declaratii rectificative, D710, pentru lunile iunie si septembrie 2023 pentru o firma platitoare de impozit venituri microintreprindere. 1. As dori sa stiu daca va fi aplicata amenda avand in vedere noile modificari legislative, privind legea prevenirii, care nu mai este in vigoare. 2. Pentru ce declaratii depuse cu intarziere se ia amenda incepand cu luna noiembrie 2023? As dori un centralizator cu amenzile pentru ce tip de declaratii fiscale...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Asociat persoana fizica la mai mult de trei microintreprinderi HORECA
Intrebare: O persona fizica detine peste 25% actiuni la 3 societati comerciale care desfasoara activitate HORECA, toate 3 societatile aplicand impozitul pe veniturile microintreprinderilor. (codul CAEN 5610 Restaurante). Persoana fizica doreste sa infiinteze in luna decembrie 2023 a patra firma in care va avea 50% actiuni, cu obiect de activitate tot HORECA. Poate opta si pentru a patra firma sa aplice impozitul pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca detine mai mult de 25% din valoarea/nr....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Reportare sponsorizare
Intrebare: O societate a sponsorizat in 2021 suma de 1.500.000 lei, din care la sfarsitul anului 2021 a ramas o suma reportata de 500.000 lei. In 2022 din acea suma a dedus 200.000 lei, ramanand in continuare de reportat din 2021 suma de 300.000 lei. In 2023 societatea poate deduce suma de 300.000lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Sedii fixe in UE. Aplicarea regimului OSS
Intrebare: Daca o societate cu sediul in Romania a facut livrari intracomunitare in Franta si Germania catre persoane fizice si a obtinut din fiecare tara un cod de tva, pentru care depune deconturi de tva si plateste tva aferenta, poate sa se inregistreze acum in OSS? Inregistrarea in OSS se face dupa renuntarea in prealabil la codurile de tva din tarile mentionate sau se poate renunta la aceste coduri de tva si dupa inregistrarea in OSS? Mentionez ca bunurile livrate depasesc 500.000 euro/an/tara.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Imprumuturi de la persoane fizice.
Intrebare: O persoana fizica ce nu are calitatea de asociat sau administrator poate imprumuta o firma cu numerar? La ce face referire art. 4 alin. (1) din OUG 98/2023 unde se specifica ca o persoana juridica poate incasa de la o persoana fizica imprumut in valoare de 10.000 lei/persoana?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –