Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducerea cheltuielilor pentru care nu exista documente justificative

09-Mai-2012
12876
Problema fiscala: Ce valori deductibile se pot inregistra in contabilitate in legatura cu cheltuielile de transport si cazare acordate unui salariat aflat in delegatie? Dar in cazul in care nu exista documente justificative pentru aceste cheltuieli? Care este diurna externa deductibila pentru deplasari in Uniunea Europeana?

Solutie:
1. Impozit pe profit

1.1. Cheltuieli de transport si cazare


Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri.

Asadar, aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul profitului impozabil.

Atentie: Cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil.

In acest sens, inregistrarile in evidenta contabila se fac cronologic si sistematic, pe baza inscrisurilor ce dobandesc calitatea de document justificativ care angajeaza raspunderea persoanelor care l-au intocmit.
Asadar, cheltuielile de transport si cazare in tara si in strainatate efectuate de salariati sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil in baza documentelor justificative prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii.

Justificarea operatiunilor se face cu ajutorul documentelor legale aprobate de conducerea unitatii (facturi, chitante, bonuri, contracte etc.).
Prin exceptie, aceste cheltuieli pot fi justificate pe baza declaratiilor pe propria raspundere date de salariati pentru acele tari in care, potrivit practicii existente pe plan local, nu se elibereaza documente sau acestea au fost retinute de catre autoritati.

1.2. Cheltuieli cu indemnizatia de deplasare

Important: Suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate este deductibila la calculul profitului impozabil in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.

Deplasari in tara

Pentru deplasarile in tara, nivelul legal stabilit pentru institutiile publice este cel prevazut de Hotararea Guvernului nr. 1.860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, in institutiile publice, persoana aflata in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei.

Asadar, pentru entitatile private, nivelul maxim admis de deductibilitate pentru indemnizatia de deplasare in interes de serviciu in tara este de 13 lei x 2,5 = 32,5 lei/zi.

Deplasari in strainatate

Pentru deplasarile in strainatate, nivelul legal stabilit pentru institutiile publice este cel prevazut de Hotararea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare.
Acest nivel a fost redus cu 25%, iar ulterior a fost majorat cu 15% fata de cuantumul aflat in plata in luna octombrie 2010.

Ca atare, plafonul deductibil fiscal pentru toti contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent daca realizeaza profit sau pierdere, se determina dupa formula: plafon din anexa la H.G. 518/1995 x 0,75 x 1,15 x 2,5.
Daca deplasarea are loc intr-o tara din Uniunea Europeana, atunci diurna deductibila la calculul profitului impozabil este de 35 euro/zi x 0,75 x 1,15 x 2,5 = 75,47 euro/zi.
Exceptie face Bulgaria, pentru care diurna deductibila este de 32 euro/zi x 0,75 x 1,15 x 2,5 = 69 euro/zi.

2. Impozit pe venitul de natura salariala

In cazul entitatilor platitoare de impozit pe profit, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si azare, a ndemnizatiei primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului.
In cazul persoanelor juridice fara scop lucrativ si al altor entitati neplatitoare de impozit pe profit, sumele acordate peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice sunt incluse in veniturile salariale si impozitate ca atare.
Asadar, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica doar pentru sumele acordate de catre organizatiile nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.

3. Contributii sociale

In cazul angajatorilor persoane juridice si fizice platitoare de impozit pe profit si, respectiv, impozit pe venit nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, precum si indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului.
Pentru celelalte entitati, cum ar fi persoanele juridice fara scop lucrativ, nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, precum si indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului in limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice.

Concluzie: Regimul fiscal al deductibilitatii cu privire la cheltuielile de transport si cazare este firesc; in schimb, regimul scutirii de impozit de care profita beneficiarul diurnei este o facilitate fiscala care adauga bucurie evenimentului deplasarii.

Acte normative aplicabile:
Art. 21 alin. (1), alin. (2) lit. e), alin. (3) lit. b), alin. (4) lit. f), art. 55 alin. (2) lit. i), alin. (4) lit. g), art. 296^15 lit. g) din Codul fiscal
Pct. 44 la Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
Art. 12 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar
Art. 9 din Anexa la Hotararea Guvernului nr. 1.860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului
Art. 2 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016