
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Publicarea Legii nr. 30/2019 in M.Of. nr. 44 din 17 ianuarie 2019 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 25/2018 aduce modificari importante in domeniul fiscal, respectiv Codului fiscal si Codului de procedura fiscala.
Asadar, cele mai importante modificari privind Cod de procedura fiscala sunt cele aduse:
Iar modifcari/completari aduse Codului fiscal tin de:
Codul de procedura fiscala
Vom discuta mai intai despre modificarile aduse de Legea 30/2019 Codului de procedura fiscala.
Modificarile vizeaza administrarea creantelor fiscale (proceduri de administrare in functie de clasa/subclasa de risc fiscal), comunicarea actelor administrative fiscale, inregistrarea contribuabililor in sistemul de comunicare electronica prin mijloace electronice de transmitere
la distanta (din oficiu, de catre organul fiscal central), executarea silita, reglementarea procedurii de mediere intre debitor si organul fiscal.
Ordonanta Guvernului nr. 39/2015
De asemenea, prin Legea 30/2019 a fost modificata si Ordonanta Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal – cererea de eliberare a certificatului de cazier fiscal. Astfel, in cazul contribuabililor persoane fizice, cererea poate fi depusa de imputernicit in baza actului de imputernicire conform Codului de procedura fiscala.
1. Includerea tichelelor culturale in categoria cheltuielilor sociale deductibile limitat conform art. 25 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal. Tichetele culturale au fost introduse de la 01 ianuarie 2019 prin Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, scrie contabilul.manager.ro.
2. Entitatile platitoare de impozit pe profit vor deduce sponsorizarile efectuate doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. Acest registru se organizeaza de A.N.A.F. , este public si se afiseaza pe site-ul acestei institutii. Inscrierea in acest registru se va efectua la solicitarea entitatii, daca sunt indeplinite anumite conditii prevazute de Legea 30/2019. Aceste prevederi se vor aplica de la 01 aprilie 2019.
3. Majorarea plafonului si a limitei deductibile pentru costurile indatorarii. Plafonul deductibil este majorat la de la 200.000 euro la 1.000.000 euro, iar limita de la 10% la 30%. Baza de calcul la care se aplica limita de 30% ramane aceeasi, respectiv diferenta dintre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, in perioada fiscala de referinta, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, costurile excedentare ale indatorarii, precum si sumele deductibile reprezentand amortizarea fiscala. Noile prevederi se aplica incepand cu 01 ianuarie 2019, respectiv cu prima zi a anului fiscal modificat care incepe ulterior datei de 01 ianuarie 2019.
Citeste articolul integral pe Contabilul.manager.ro.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Am inteles ca pentru astfel de deplasare nu se poate acorda diurna, iar transportul se poate deconta doar daca angajatorul nu asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei. 1. Care este tratamentul TVA al cheltuielii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate primeste lunar decont pentru asigurarea masinii achizitionata in leasing. Cum se inregistreaza decontul de asigurare primit de la firma de leasing? Care este monografia contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<