Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratament fiscal acordare bonusuri salariati

21-Feb-2012
28687
Intrebare:

O societate vrea sa acorde unui salariat un bonus in bani in valoare de 3.000 ron. Acest bonus constituie venituri asimilate salariului si se adauga la venitul brut lunar (persoana are un salariu brut lunar de 1.200 ron si la acest venit se adauga bonusul de 3.000 ron total venit brut 4200 ron care ar urma sa fie impozitat cu cas, cass, somaj si 16%)? In acest caz, se va impozita bonusul respectiv? In plus, cum se va inregistreaza?



Raspuns:

Astfel de sume constituie venituri assimilate salariilor, conform art 55 alin. 2 din Codul fiscal si a normelor metodologice de aplicare, redate mai jos:


68. Veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din:


a) sume primite pentru munca prestata ca urmare a contractului individual de munca, a contractului colectiv de munca, precum si pe baza actului de numire:
- salariile de baza;
- sporurile si adaosurile de orice fel;
- indemnizatii pentru trecerea temporara in alta munca, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina, precum si alte indemnizatii de orice fel, altele decat cele mentionate la pct. 3, avand aceeasi natura;
- recompensele si premiile de orice fel;
- sumele reprezentand premiul anual si stimulentele acordate, potrivit legii, personalului din institutiile publice, cele reprezentand stimulentele acordate salariatilor agentilor economici;
- sumele primite pentru concediul de odihna, cu exceptia sumelor primite de salariat cu titlu de despagubiri reprezentand contravaloarea cheltuielilor salariatului si familiei sale necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna;
- sumele primite in caz de incapacitate temporara de munca;
- valoarea nominala a tichetelor de masa, tichetelor de cre?a, tichetelor de vacan?a, acordate potrivit legii;
- orice alte castiguri in bani si in natura, primite de la angajatori de catre angajati, ca plata a muncii lor;

In aceste conditii, bonusul respectiv se adauga la venitul brut, urmand a se retine toate contributiile individuale si cele ale angajatorului precum si impozit pe venit. Bonusul respectiv se inregistreaza in contabilitate prin intermediul contului 641 = 421 – tratament similar inregistrarii in contabilitate a salariilor si contributiilor aferente.

Retinerea contributiilor individuale si a impozitului pe venit:
421= %
4312,
4314,
4372
444
Contributiile angajatorului:
6451 = 4311
6452 = 4371
6453 = 4313

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016