Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbare incadrare concediu medical

08-Aug-2010
17952


Schimbare incadrare concediu medical
Gabriela Chirazof

Intrebare: In luna noiembrie un salariat a avut primele zile concediu medical, cod 06, in continuare din luna octombrie si urmatoarele zile alt certificat medical cu acelasi diagnostic, dar cod 01. Programul pe care-l folosesc a modificat baza de calcul al concediului medical in momentul schimbarii codului de la 06 la 01. Va rog sa-mi precizati cum este corect si baza legala, deoarece cei de la casa de sanatate refuza restituirea sumelor pe care societatea le are de incasat spunand ca nu este calculat corect.

Raspuns: Art. 37 alin. 1 si 2 din Normele de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul comun 60/32/2006 al ministrului sanatatii si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prevede:

?(1)in situatia in care unui asigurat i se acorda in aceeasi luna doua sau mai multe concedii medicale pentru afectiuni diferite, fara intrerupere intre ele, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se calculeaza si se plateste separat, iar plata se suporta conform art. 12 din OUG 158/2005.

(2)in situatia in care unui asigurat i se acorda doua sau mai multe concedii medicale pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere intre ele, durata lor se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din OUG 158/2005. in aceasta situatie, la calculul indemnizatiilor pentru certificatele de concediu medical in continuare se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial.?


Ordinul comun 233/125/2006 al ministrului sanatatii si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate, defineste urmatorii termeni astfel:

Art. 13: ?Initial/in continuare: se va indica de catre medicul care elibereaza certificatul de concediu medical daca acesta este "Initial" sau "in continuare", bifandu-se cu "X" casuta corespunzatoare, dupa caz. Prin certificatele concediu medical initial se intelege orice certificat de concediu medical care nu prelungeste un concediu medical anterior sau orice certificat de concediu medical care prelungeste un concediu medical anterior neintrerupt pentru afectiuni diferite. Prin certificat de concediu medical in continuare se intelege orice certificat care prelungeste un concediu medical anterior neintrerupt pentru aceeasi afectiune.?

Art. 15 primul alineat: ?Cod indemnizatie: pentru codul de diagnostic care a determinat eliberarea certificatului de concediu medical se va inscrie codul corespunzator al indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate (1-15), in cifre si litere, conform specificatiilor de pe verso-ul certificatului de concediu medical.?

Art. 26: ?Cod diagnostic: se va inscrie codul bolii care a determinat incapacitatea temporara de munca, recuperarea capacitatii de munca, sarcina si lauzia sau necesitatea ingrijirii copilului bolnav. Pentru inscrierea codului de diagnostic se va utiliza clasificatia internationala a maladiilor CIM, revizia a 10-a OMS (CIM - 10) - Lista cu 999 coduri de boala, in caractere numerice.

La inscrierea codului de boala se va trece forma clinica a bolii: acut, subacut, cronic.
in cazul prelungirii unui certificat de concediu medical pentru acelasi cod de diagnostic, in luna in curs sau in luna urmatoare, pe noul certificat de concediu medical acordat in continuare se va mentine codul de diagnostic inscris in certificatul de concediu medical initial (...)?.

Prin urmare, codul de diagnostic ne arata care este afectiunea de care sufera persoana in cauza, acesta fiind si reperul care ne ajuta sa stabilim situatia in care ne regasim dintre cele prevazute la art. 13 din Normele de aplicare aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul comun 60/32/2006 al ministrului sanatatii si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu completarile si modificarile ulterioare.

Asadar, speta relatata se incadreaza in situatia prevazuta de art. 37 alin. (2) din Normele de aplicare a dispozitiilor OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Schimbare incadrare concediu medical":
Rating:

Nota: 4.06 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016