
Raportul Special
realizat de specialisti
Un salariat prezinta concediul medical avand codul de indemnizatie 51 si cod diagnostic 064 (boli infectocontagioase din grupa A - cod 35). Concediul medical are data acordarii 07.12.2020, de la 09.10.2020 pana la 22.10.2020 (Covid 19).
Avand in vedere ca perioada de CM a fost in luna octombrie, iar certificatul medical a fost eliberat in luna decembrie, va rog sa-mi spuneti daca pentru D112 se face rectificativa la luna octombrie. Va rog mai multe informatii si legislatie pentru aceasta tema.
In raport cu modul de completare al Declaratiei 112 prevazut in anexa 6 la OMFP 2814/2020, pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate se completeaza Subsectiunea B3 din cadrul Sectiunii B din Anexa nr. 1.2 – Asigurat, daca exista in luna de raportare indemnizatii de asigurari sociale sau concedii medicale:
Totodata, declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:
- corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de angajatori si entitati asimilate angajatorilor si retinute de catre acestia de la asigurati;
- modificarea unor elemente de identificare a asiguratului;
- modificarea unor date pe baza carora se determina stagiile de cotizare si/sau punctajul asiguratului in sistemul public de pensii si/sau stagiile de cotizare realizate in sistemul asigurarilor pentru somaj si/sau cuantumul indemnizatiei de somaj care se calculeaza in conformitate cu dispozitiile legale, stagiile de cotizare realizate in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii si/sau cuantumul indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate, inclusiv pentru situatia cand a fost omisa completarea unui/unor asigurat/asigurati sau in cazul in care asiguratul/asiguratii a/au fost inregistrat/inregistrati fara temei si este necesara anularea respectivei inregistrari;
- modificarea unor date privind persoanele asigurate care au beneficiat de certificate de concediu medical in luna/perioada de raportare, precum si a informatiilor referitoare la certificatele de concediu medical;
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
- corectarea altor informatii prevazute de formular.
Asadar, doar in masura in care indemnizatia de concediul medical este cuvenita, reflectarea acesteia in Declaratia 112 se va realiza pentru luna de raportare corespunzatoare lunii in care asiguratul a avut concediu medical.
Potrivit art. 36 din OUG 158/2005, calculul si plata indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata.
In ceea ce priveste eliberarea certificatelor de concediu medical, regula generala stabileste ca certificatele de concediu medical se completeaza si se elibereaza la data la care se acorda consultatia medicala, stabilindu-se numarul necesar de zile de concediu medical. Medicul curant din spital elibereaza certificatele de concediu medical numai in ziua externarii pacientului. Fac exceptie situatiile in care durata internarii cuprinde perioade din doua sau mai multe luni calendaristice, caz in care medicul curant va acorda lunar certificatul de concediu medical.
Alin. (2) al art. 36 din OUG 158/2005 prevede ca certificatul de concediu medical se prezinta angajatorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.
Certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, conform art. 9 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 aprobate prin OMS 15/2018, numai pentru luna in curs sau luna anterioara, pentru urmatoarele situatii:
a) in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare in spital;
c) pentru imobilizare in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de catre medicul ortoped/chirurg;
d) situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile;
e) in caz de carantina;
f) pentru pacientii cu afectiuni oncologice.
g) in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii, potrivit legii.
In cazul urgentelor medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea in spital si pentru care nu au fost eliberate certificatele de concediu medical de catre medicii care au asistat urgenta, prin exceptie de la prevederile art. 9 alin. (4) din Normele metodologice, certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data producerii evenimentului. In aceste situatii, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicul de familie in baza recomandarii emise de catre medicul care a asistat urgenta.
Pentru aceste situatii, certificatul de concediu medical se va depune la angajator pana cel mai tarziu la sfarsitul lunii in care s-a eliberat certificatul medical, derogand de la regula prezentarii pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.
In cazul certificatelor de concediu medical acordate persoanelor pentru care s-a dispus masura izolarii, acestea se elibereaza dupa ultima zi a incetarii perioadei de izolare, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a incetarii acesteia. Reglementarea a fost introdusa prin OMS 1818/2020 si a modificat art. 23 1 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005.
De asemenea, potrivit art. 36 1 din OUG 158/2005, pentru calculul si plata indemnizatiilor, angajatorului ii revin urmatoarele obligatii:
a) sa verifice elementele care se inscriu obligatoriu pe certificatul de concediu medical, prevazute in Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical, aprobate prin ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS;
b) sa gestioneze numarul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat si pe fiecare afectiune;
c) sa respinga la plata certificatele de concediu medical completate eronat de catre medicii prescriptori.
Totodata, potrivit prevederilor art. 8 alin. (2) din Legea 136/2020, lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora, precum si lista unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
OMS 1092/2020 care aproba modelul unic al certificatului de concediu medical si instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, a introdus un nou cod de indemnizatie 51 Boala infectocontagioasa pentru care s-a instituit masura izolarii, care se completeaza numai in cazul certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care s-a instituit masura izolarii, potrivit legii. La completarea certificatului de concediu medical, medicul care il elibereaza semneaza si aplica parafa in casuta „Urgente medico-chirurgicale/Boli infectocontagioase din grupa A/Boli infectocontagioase pentru care se instituie masura izolarii” numai pentru bolile infectocontagioase si urgentele medico-chirurgicale si completeaza numarul corespunzator din lista de urgente medico-chirurgicale si boli infectocontagioase din grupa A, aprobata prin hotarare a Guvernului, sau numarul corespunzator din lista bolilor infectocontagioase pentru care s-a dispus masura izolarii, stabilite prin hotarare a Guvernului.
De asemenea, prin HG 921/2020 a fost aprobata Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora. In acest sens, ca urmare a aprobarii listei acestor boli, casele de asigurari de sanatate au comunicat ca toate certificatele de concediu medical de care beneficiaza persoanele asigurate infectate cu SARS-CoV-2 pentru care s-a instituit masura izolarii, se elibereaza cu inscrierea codului de indemnizatie 51, inscrierea numarului corespunzator bolii infectocontagioase pentru care s-a instituit izolarea prevazuta in anexa nr. 1 la HG 921/2020, respectiv 24 („24. SarsCov2”) si inscrierea codului de diagnostic „64 – alte boli cu virus, neclasate in alte locuri”, indiferent de perioada pentru care aceasta a fost instituita (inclusiv cea instituita anterior datei de 30 octombrie 2020).
Pana la aprobarea si publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a HG 921/2020, la acordarea certificatelor de concediu medical pentru persoanele asigurate diagnosticate cu o boala infectocontagioasa confirmate cu SARS-CoV-2, pentru care s-a instituit masura izolarii, potrivit legii, casele de asigurari de sanatate au recomandat inscrierea codului de indemnizatie 05, nr. crt. 35 („35. COVID-19„) aferent afectiunii COVID-19 din anexa HG 423/2020 pentru aprobarea Listei cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care asiguratii beneficiaza de indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare si codul de diagnostic „64 - alte boli cu virus, neclasate in alte locuri”.
In raport cu inscrierea corecta a codului corespunzator bolii infectocontagioase, consideram ca la eliberarea in luna decembrie a certificatului de concediu medical trebuiau respectate prevederile HG 921/2020 si inscris codul bolii „24. SarsCov2” conform anexei 1 la hotarare, alaturi de codul indemnizatie 51 si codul diagnostic 64.
In stabilirea drepturilor cuvenite asiguratului, trebuie avute in vedere si prevederile art. 71 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare aprobate prin OMS 15/2018, potrivit carora constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor urmatoarele situatii:
a) nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
b) neindeplinirea stagiului complet de asigurare, cu exceptiile prevazute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical in termenele prevazute de lege;
e) acordarea retroactiva a certificatelor de concediu medical in afara situatiilor prevazute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme.
In concluzie, din informatiile furnizate in intrebare, aplicand prevederile analizate mai sus, rezulta ca certificatul medical nu este completat corect si nu respecta termenele stabilite de eliberare, astfel ca, in opinia noastra, societatea este indreptatita sa respinga la plata indemnizatia de concediu medical corespunzatoare perioadei respective. Pe cale de consecinta, consideram ca nu va fi necesara corectarea obligatiilor fiscale raportate in Declaratia 112 aferente lunii octombrie 2020.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Cum declaram contributiile socialeSomajul Tehnic in 2022 va fi acordat pana pe 31 martie. Angajati care NU beneficiaza de ajutorBuletin informativ in atentia firmelor: Modificarile aduse de HG 411/2016Gestioneaza usor situatii complexe de payroll cu un soft salarizareCalcul CAS pentru CONCEDIU MEDICAL in continuareUltimele articole
D112 in 2024. A fost aprobat un nou model de formular prin Ordinul 3796/2024Declaratia 112 - Ghid Complet: Obligatii, Sanctiuni si ModelCodul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarileGuvernul a adoptat! Anumite concedii medicale vor fi SCUTITE de la plata CASSCe modificari au fost aduse salariilor, beneficiilor extrasalariale sau indemnizatiilor de concediu prin OUG 115/2023Sfaturi de la experti
Cabinet psihologie.RO e Factura
Intrebare: Cabinetul nu are personal medical sau paramedical doar pshiologul care acorda consulatatii la persoane fizice. Este obligatoriu factura pentru fiecare persoana si incarcare SPV? Poate sa isi achizitioneze o casa de marcat si sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Profit reinvestit. Modalitate calcul.
Intrebare: Daca investita la iunie ar fi 2.000.000 lei care sunt notele la septembrie si decembrie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA