
Atentie contabili!
Modificari majore in Codul Fiscal 2018
Cititi si respectati noile reguli stabilite de lege
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificarile majore din Codul Fiscal 2018 - exemple si explicatii
Deficitul bugetar, decalajul dintre incasari si cheltuieli, a crescut la 24,3 miliarde de lei in 2017, fata de 10,2 miliarde de lei la 11 luni pentru ca ordonatorii de credite si-au depus tarziu ordinele de plata, potrivit Ministerului Finantelor.
"Termenul de depunere a cererilor de deschidere a creditelor bugetare de catre ordonatori a fost devansat si majoritatea au venit chiar la sfarsitul perioadei; dupa 22 decembrie am avut si zile cu plati de cateva miliarde de lei pentru echilibrare, dar noua formula nu va mai permite asa ceva", au declarat oficialii Ministerului Finantelor, citati de mediafax.ro.
"Asa cum sunt foarte multi contribuabili care vin in ultima zi sa-si plateasca taxele si impozitele, avem si foarte multi ordonatori care vin in ultima zi, in decembrie, sa deschida creditele de echilibrare, astfel ca si cheltuielile bugetare cresc exponential in ultima luna din an, majorand deficitul cu un anumit procentaj din PIB", conform surselor mentionate mai sus.
Ministerul Finantelor a precizat vineri, 26 ianuarie, ca 2017 s-a terminat cu un deficit de 24,3 miliarde de lei, mai exact 2,88% din PIB, cu venituri de 251,8 miliarde de lei si cheltuieli de 276,1 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, veniturile au fost cu 12,5% mai mari, in termeni nominali, fata de 2016, iar cheltuielile au crescut, in termeni nominali, cu 14%.
In 2017, s-au inregistrat cresteri fata de anul anterior la incasarile din contributiile sociale (cu 10,4 miliarde de lei, respectiv cu 17,0%), din impozitul pe salarii si venit (cu 2,4 miliarde de lei, respectiv cu 8,6%) si din veniturile nefiscale, care au fost cu 3,8 miliarde de lei peste cele din 2016 (+21,1%), se arata in documentul publicat de MFP.
Incasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 9,1% fata de 2016, in timp ce incasarile din impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 38,1% fata de anul anterior.
In ceea ce priveste veniturile din TVA, comparativ cu 2016, s-a inregistrat o crestere de 3,6%.
Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt in suma de 17,1 miliarde de lei.
Modificari majore in Codul Fiscal 2018
Cititi si respectati noile reguli stabilite de lege
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificarile majore din Codul Fiscal 2018 - exemple si explicatii