Cum sa cresti cifra de afaceri a firmei: 5 strategii
Orice antreprenor isi doreste mai multe incasari, ceea ce se traduce si printr-un profit mai mare. Indiferent ca vorbim despre intreprinderi mari sau mici, o afacere de succes trebuie intretinuta printr-o administrare eficienta a tuturor activitatilor firmei. Pentru a creste incasarile, nu doar strategia de marketing este importanta, ci si alte aspecte, cum ar fi revizuirea serviciilor si a produselor oferite. Descopera in continuare cateva strategii utile pentru cresterea cifrei de afaceri a firmei tale.
1. Extinde-ti afacerea In prezent, lumea afacerilor este extrem de competitiva, astfel incat nu este o alegere profitabila sa te limitezi la o singura zona geografica. Extinderea afacerii din punct de vedere geografic creste substantial baza de clienti. Prin urmare, ia in considerare deschiderea unor sedii noi in alte orase. Daca vinzi produse, nu servicii, o idee buna este sa extinzi vanzarile in mediul online. Astfel, poti face livrari in toata tara sau chiar si in strainatate fara a fi nevoie de inchirierea/cumpararea si intretinerea unor spatii noi. Pentru o buna gestionare a tuturor incasarilor, un
cont pentru imm poate fi ceea ce ai nevoie.
2. Retine clientii existenti Conform specialistilor, clientii deja existenti aduc un profit mai mare decat cei noi. Principiul Pareto, care are la baza regula 80/20, spune ca 80% din incasari sunt obtinute de pe urma a 20% dintre clienti sau a 20% dintre produse/servicii.
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Incadrare mijloc fix. Terasa si piscina Am realizat prin forte proprii o terasa si o piscina care vor face obiectul unei inchirieri. Ce incadrare din catalogul mijloacelor fixe ar fi potrivita? Pentru aceste asset-uri am...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Cum poti retine clientii:
- ofera cupoane si discounturi de loialitate pentru clientii fideli;
- mentine o comunicare constanta cu acestia, cum ar fi prin trimiterea noutatilor prin e-mail/SMS sau a urarilor cu ocazia zilei de nastere;
- dezvolta un departament de servicii clienti;
- creeaza evenimente pentru informarea clientilor;
- comunica in mediul online prin prezentarea produselor/serviciilor si a avantajelor acestora sub forma de brosuri, reprezentari grafice sau materiale video interactive.
3. Actualizeaza preturile, produsele si serviciile Atat cresterea, cat si scaderea preturilor poate avea un impact major asupra vanzarilor. Fii mereu la curent cu ceea ce ofera competitorii tai, astfel incat sa stii cand este momentul sa scumpesti produsele sau sa oferi reduceri. Daca poti creste preturile fara sa pierzi clienti, acest lucru va produce o crestere marcanta a cifrei de afaceri.
De asemenea, poate fi necesar sa introduci produse sau servicii noi de care clientii tai au nevoie si care vin in completarea catalogului existent. Spre exemplu, daca vinzi costume de baie, produsele adiacente sunt gentile de plaja, slapii, cremele de protectie solara, acceleratoarele de bronz, cardiganele de plaja sau colacele.
4. Schimba strategia de marketing Marketingul reprezinta un instrument eficient pentru a atrage clienti noi. Acesta poate fi realizat prin numeroase metode, spre exemplu:
- Colaborari: alte firme similare sau persoane cu influenta iti pot promova brandul, castigul fiind de ambele parti.
- Concursuri: asa-numitul „giveaway” care se practica pe retelele de socializare ajuta la promovare datorita distribuirii in masa a postarilor/paginii.
- Discounturi sau oferte speciale: reducerile ocazionale sunt utile pentru a creste rapid vanzarile si a crea mai mult trafic pe website-ul firmei. De asemenea, poti opta pentru ofertele de tipul „2 la pret de 1” sau discount la al doilea produs cumparat.
- Pachete de servicii/produse: gruparea mai multor produse sau servicii intr-un pachet economic aduce avantaje atat clientului, cat si firmei.
- Sponsorizari: iti poti creste vizibilitatea si prin sponsorizarea unor evenimente sportive (cum ar fi maratoanele), a unor concursuri sau organizatii non-guvernamentale.
O alta metoda eficienta de a aduce brandul tau in atentia potentialilor clienti este sa colaborezi cu o firma de marketing digital care ofera servicii SEO (Search Engine Optimization). Acestea asigura promovare prin cresterea vizibilitatii in motoarele de cautare.
5. Revizuieste metodele de plata Metodele de plata sunt un alt aspect important pentru retinerea clientilor existenti si atragerea celor noi. Este important sa oferi metode multiple de achitare a produselor/serviciilor, inclusiv plata cu cardul bancar. De asemenea, atunci cand vine vorba de sume mari, multi clienti tind sa aleaga o companie care permite plata in rate. Ia in considerare si alegerea celor mai economice metode de livrare, deoarece costul livrarii ii poate impiedica pe unii clienti sa finalizeze comanda.
In concluzie, pentru a te bucura de o crestere a incasarilor in firma ta, fa o analiza completa a situatiei actuale, ia in considerare strategiile prezentate si afla ce modificari se preteaza.
Sursa foto: Freepik.com
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Taxare inversa
Intrebare: Firma de transport efectueaza transport de marfa cu masini proprii din Romania in Polonia. Cum intocmeste factura, fara TVA? Ce se trece pe factura pentru aplicarea taxarii inverse, conform art. 331 alin. 2 din Codul fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Impozit special
Intrebare: Suntem o firma platitoare de impozit pe profit, cu domeniul de activitate principal comertul cu amanuntul al produselor alimentare si nealimentare. Unul dintre cele 20 de puncte de lucru deschise este un peco unde vindem motorina, benzina si cateva produse alimentare. Suntem obligati sa calculam si sa platim IMCA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Obligativitate emitere factura
Intrebare: Societatea X, microintreprindere, platitoare de TVA 19%, autorizata cu activitatea CAEN 9001, organizeaza spectacole de teatru pentru entitati juridice, pentru care emite facturi cu TVA, precum si pentru persoane fizice, spectacole gestionate de diverse platforme, gen ?IA BILET SRL?. Aceste venituri sunt incasate pe baza unui raport, descarcat de pe platforma, iar pentru acesta societatea nu a emis facturi, intrucat platforma nu solicita acest lucru. Societatea nu este acreditata de Ministerul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<