Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturi neinregistrate la timp in E-Factura. Amenzile se aplica pentru fiecare factura in parte?

14-Iun-2024
1050
Facturi neinregistrate la timp in E-Factura. Amenzile se aplica pentru fiecare factura in parte?

Cum se aplica amenzile pentru netransmiterea in termen de 5 zile calendaristice a facturilor emise in sistemul national RO e-factura incepand cu 01 07 2024? Pentru fiecare factura netransmisa in termenul de 5 zile calendaristice?

Cuantumul amenzii in cazul societatii noastre este intre 5000-10000 ron. Ramane la latitudinea organului de control sa incadreze amenda la 5000 de lei sau la 10000 lei? Pentru fiecare factura in parte? Multumesc

Aplicare amenzi E-Factura – raspunsul specialistului: 

Legislatia care intra in vigoare la 1 iulie 2024 introduce un nivel de incertitudine cu privire la aplicarea amenzilor pentru facturile neinregistrate la timp in sistemul RO e-Factura.

Situatia legislativa:

- Pana la 30 iunie 2024, Legea nr. 296/2023 reglementeaza sanctiunile pentru netransmiterea facturilor in termen de cinci zile lucratoare. Conform acestei legi, nerespectarea termenului pentru una sau mai multe facturi intr-o luna calendaristica se sanctioneaza cu o singura amenda.


- Din 1 iulie 2024, OUG nr. 120/2021, modificata de OUG 30/2024, preia reglementarile, schimba termenul de cinci zile lucratoare in cinci zile calendaristice, dar nu include o clarificare similara cu cea din Legea nr. 296/2023 ( nerespectarea termenului pentru una sau mai multe facturi intr-o luna calendaristica se sanctioneaza cu o singura amenda ), ceea ce introduce un grad de incertitudine cu privire la aplicarea amenzilor. Prin urmare, daca nu mai apare o alta modificare in acest sens, fiecare factura netransmisa la timp, incepand cu 01.07.2024, poate teoretic sa atraga o amenda separata.

Asadar, incepand cu 1 iulie 2024, managementul corect al transmiterii facturilor prin sistemul RO e-Factura devine imperativ ca urmare a implementarii sanctiunilor multimple pentru incalcarea termenelor legale.

- Pentru fiecare factura netransmisa in termen:

Amenzile pentru netransmiterea facturilor in termenul de 5 zile calendaristice vor fi aplicate individual pentru fiecare factura in parte. Acest lucru inseamna ca pentru fiecare factura care depaseste termenul legal de transmitere in sistemul RO e-Factura, organul de control poate aplica o amenda.

-Cuantumul amenzii:

Conform legislatiei, amenzile pentru societati sunt stabilite intr-un interval (in cazul dumneavoastra, intre 5.000 si 10.000 de lei). Valoarea specifica a amenzii in acest interval este determinata de mai multi factori, inclusiv:

- frecventa incalcarilor: daca societatea a mai avut incalcari similare in trecut;
- numarul facturilor netransmise in termen: volumul facturilor netransmise la timp poate influenta severitatea amenzii;
- impactul asupra sistemului fiscal: consideratii legate de posibilul impact negativ asupra administratiei fiscale sau a corectitudinii declarative;
- atitudinea contribuabilului: cooperarea societatii cu autoritatile fiscale si masurile luate pentru remedierea situatiei, etc.

Intr-adevar, organul de control are anumita latitudine in a decide cuantumul exact al amenzii, in cadrul limitelor stabilite de lege. Decizia se bazeaza pe criteriile mentionate anterior, contextul specific al fiecarei incalcari, legislatia aplicabila (spre exemplu OG 2/2001) si pe ghidurile interne ale autoritatilor fiscale.

Conform Ordonantei Guvernului nr. 2/2001, cand o persoana savarseste mai multe contraventii care sunt constatate prin acelasi proces-verbal, sanctiunile contraventionale se cumuleaza, dar nu pot depasi dublul maximului amenzii pentru contraventia cea mai grava. Acest lucru inseamna ca, incepand cu 01.07.2024, in cazul in care mai multe facturi nu sunt transmise in termenul de 5 zile calendaristice si sunt constatate intr-un singur act de control, amenzile impuse nu ar trebui sa depaseasca dublul amenzii maxime stabilite pentru o singura factura.

In lipsa unei clarificari legislative specifice pentru perioada post-1 iulie 2024, interpretarea si aplicarea principiului de cumulare a amenzilor ar trebui sa urmareasca intentia legislativa de a nu impune sanctiuni disproportionat de severe, care ar putea descuraja conformitatea fiscala sau ar putea fi vazute ca punitive dincolo de scopul de corectare si conformare.

Concluzie: Fara o clarificare suplimentara legislativa, aplicarea amenzilor pentru facturile transmise cu intarziere in sistemul RO e-Factura, ar trebui sa respecte principiul ca sanctiunile pentru multiple contraventii constatate intr-un singur act de control, nu ar trebui sa depaseasca dublul amenzii maxime (in cazul dumneavoastra 10.000 lei). Aceasta abordare ar ajuta la mentinerea unui echilibru intre asigurarea conformitatii fiscale si evitarea pedepselor excesiv de severe.
Pentru a evita aceste situatii, se impune sa monitorizati cu atentie daca facturile sunt transmise in termenul de 5 zile calendaristice. Implementarea unui sistem robust de urmarire si alerte poate ajuta in acest sens. Totodata, trebuie sa va asigurati-va ca echipa responsabila de facturare este complet informata despre noile reguli si consecintele nerespectarii acestora.

Temei legal:

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania

Art. 10.

01/07/2024 - alineatul va fi modificat prin Lege 296/2023, dupa cum urmeaza:

(1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1). Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

(7) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.


15/12/2023 - alineatul a fost introdus prin Ordonanta de urgenta 115/2023.

Art. 13 indice 2. (la 01/07/2024 - Art. 13 indice 2 . - va fi introdus prin Legea 296/2023).(1) Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii infractiuni, urmatoarele fapte:
a) nerespectarea de catre emitentul facturii - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor art. 10 alin. (1);
b) primirea si inregistrarea de catre destinatarul - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor art. 10 alin. (1);
c) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (7).
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se sanctioneaza, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii.
(3) Contraventia prevazuta la alin. (1) lit. c) se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
(4) Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor prevazute la alin. (1)-(3) se fac de catre organele fiscale competente.

Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor

Art. 10. -(1) Daca aceeasi persoana a savarsit mai multe contraventii sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie.
(2) Cand contraventiile au fost constatate prin acelasi proces-verbal, sanctiunile contraventionale se cumuleaza fara a putea depasi dublul maximului amenzii prevazut pentru contraventia cea mai grava sau, dupa caz, maximul general stabilit in prezenta ordonanta pentru prestarea unei activitati in folosul comunitatii.Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Facturi neinregistrate la timp in E-Factura. Amenzile se aplica pentru fiecare factura in parte?":
Rating:

Nota: 4.75 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • E-Factura: Bonurile fiscale SUB si PESTE 100 euro trebuie transmise prin sistem? Care sunt exceptiile

  • Va rugam sa ne clarificati daca incepand cu 01.07.2024 furnizorii nostri care emit bonuri fiscale au obligatia transmiterii acestora prin portal ANAF (e-Factura). Ne referim la bonurile fiscale sub 100 euro, cat si cele peste 100 euro care au CUI societatii noastre pe ele si pentru care dorim sa fim clari in ceea ce priveste deducerea de TVA. Va rugam sa ne precizati si felul in care acestea vor trebuie declarate in D394 ca bon fiscal sau ca factura simplificata. Transmiterea facturilor...» citeste mai departe aici

 • Bunuri/produse cu risc fiscal ridicat 2024 vizate de e-Transport

  • Avem rugamintea sa ne prezentati daca lista cu bunuri cu risc fiscal se modifica cu data de 01.07.2024 si daca da prin ce text de lege, care sunt conditiile obligativitatii e transport pe teritoriul Romaniei, si care sunt conditiile pentru e transport pentru tranzactiile intracomunitare, extracomunitare, marfa in tranzit. Va multumim! RO e-Transport si lista bunurilor cu risc fiscal in 2024 – raspunsul specialistului: Potrivit Ordinului ANAF nr. 802/2022, bunurile cu risc fiscal ridicat...» citeste mai departe aici

 • OUG 87/2024 pentru e-Transport, e-TVA, e-Factura si salariul minim

  • OUG 87/2024, publicata in M. Of. nr. 608/28.06.2024, produce modificari in domeniul e-Transport, e-TVA, e-Factura, precum si in ceea ce priveste tratamentul fiscal al tichetelor de masa pentru salariatii incadrari cu salariul minim. OUG 87/2024 pentru e-Transport, e-TVA, e-Factura si salariul minim I. Referitor la sistemul RO e-transport Pentru utilizatorii sistemului privind transporturile rutiere internationale de bunuri (prevazuti la art. 8 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr....» citeste mai departe aici

 • Bon fiscal de combustibil NU trebuie sa fie stampilat pentru a fi inregistrat in contabilitate

  • Compania deconteaza transportul salariatilor la si de la locul de munca, respectand conditiile legale (procedura de acodare, dreptul este prevazut in CIM, etc). Documentul justificativ lunar este bonul fiscal de carburant. Am rugamintea sa imi spuneti daca este obligatoriu ca bonul fiscal de carburant sa fie stampilat. Inregistrare in contabilitate bon fiscal de combustibil – raspunsul specialistuli: Potrivit prevederilor art.V din OG 17/2015, alin.(2) si (3) persoanele fizice, persoanele...» citeste mai departe aici

 • E-Factura. Daca si in ce conditii se transmit in sistem facturile simplificate

  • Va rugam sa ne clarificati daca incepand cu 01.07.2024 furnizorii nostri care emit bonuri fiscale au obligatia transmiterii acestora prin portal ANAF (e-Factura). Ne referim la bonurile fiscale sub 100 euro cat si cele peste 100 euro care au CUI societatii noastre pe ele si pentru care dorim sa fim clari in ceea ce priveste deducerea de TVA. Va rugam sa ne precizati si felul in care acestea vor trebuie declarate in D394 ca si bon fiscal sau factura simplificata. Transmitere facturi...» citeste mai departe aici

 • Amenzi e-Factura. Sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor

  • Care sunt sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor in e-Factura incepand cu 01.07.2024? Amenzi E-Factura Raspunsul specialistilor de la portalcodulfiscal.ro este urmatorul: Amenzi e-Factura pentru destinatar Primirea si inregistrarea unei facturi emise fara respectarea art. 10 alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii (Art. 13 indice 2 alin. (1) lit. b) din OUG 120/2021). Amenzi e-Factura pentru emitent Emitentul facturii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016