
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
O intreprindere individuala e in sistem norma de venit si atinge pragul de 100.000 euro in octombrie 2022. Cand trebuie sa anunte trecerea in sistem real si prin ce declaratie?
Potrivit art. 69 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.
Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Asadar, activitatile independente care sunt impuse cu norme de venit si obtin un venit brut (venit incasat in cursul anului) peste 100.000 euro (la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal), incepand cu anul fiscal urmator au obligatia de a stabili venitul net in sistem real, conform regulilor contabilitatii in partida simpla.
In cazul mentionat, I. I cu norma de venit care in cursul anului 2022 a depasit plafonul de 100.000 euro (la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal 2022), trebuie sa aplice regulile contabilitatii in partida simpla (sistem real) incepand cu anul 2023.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
Corespondenta detaliata a conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
In acest sens, are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, respectiv pana la data de 25 mai 2023.
Prin urmare, se va continua cu impozitarea la norma de venit pe tot parcursul anului 2022 si nu exista nicio obligatie declarativa in acest an referitoare la acest aspect.
Incepand cu anul 2023 se face trecerea la contabilitatea in sistem real prin depunerea Declaratiei pana la 25 mai 2023 si completarea la capitolul privind Venitul realizat in 2022 ca metoda de calcul a impozitului norme de venit si la capitolul privind Venitul estimat a se realiza in 2023 sistem real.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Pana cand depunem declaratiile de venit pe anul 2011PFA impus la norma de venit. Cum putem opta pentru impunere pe norma de venit?Contribuabilii pot deduce din impozit costurile caselor de marcat achizitionate incepand cu anul 2018Codul fiscal 2011 (Partea II.2): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin OG nr. 30 din 2011Declaratia unica 2022: modele completate pentru formularul 212Ultimele articole
Aspecte fiscale care se aplica din 2023 impozitului pe venit si contributiilor socialeRegistrul de Evidenta Fiscala NU trebuie completat de microintreprinderi. Categorii care au aceasta obligatieANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna FEBRUARIE 2023Contribuabilii pot completa D230 sau D212 daca vor sa redirectioneze suma de pana la 3,5% din impozitul pe venitRegistrul de Evidenta Fiscala: De cand trebuie sa completeze registrul contribuabilii care au trecut la impozit pe profit din 1 ianuarie 2023Articole similare
Parintii pot cere bani de la stat pentru bone - proiect adoptat tacit de SenatPFA SAU SRL?Codul fiscal in 199 intrebari si raspunsuri. Un vis devenit realitate!Registre si formulare INTREPRINDERE INDIVIDUALA. Care sunt documentele obligatorii in 2015?Ce regim fiscal se aplica veniturilor din arendare. Declaratii cu termen limitaUltimele articole
Noi prevederi, conform Legii 265/2022, pentru infiintarea si suspendarea PFA/II/IF in 2022Oferi imobile spre inchiriere? Atentie la obligatiile fiscale!II in 2022 cu cod CAEN de comert cu amanuntul. Evidenta contabila se realizeaza prin metoda cantitativ-valorica sau global-valorica?Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie. Conditii pentru acordareJustificarea cheltuielilor in 2020 pentru PFA-uriSfaturi de la experti
Intrebare: Avem o asociatie non profit (ONG) care doreste sa vanda un mobilier din dotarea unei SRL. Venitul obtinut din aceasta tranzactie se considera venit din activitate economica si se impoziteaza in declaratia 101 sau ramane venit din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Refacturare servicii de inchiriere standuri expozitionale. Tratament TVA
Intrebare: O societate a platit in avans o factura de inchiriere pentru mai multe standuri expozitionale de la o societate din S.U.A., urmand a se face recuperarea costurilor de la societati din Romania care vor participa la targ de vin ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Declaratia 205 in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie transmis la ANAF formularul
Buletin informativ ANAF: 3 noutati fiscale publicate in Monitor la final de ianuarie 2023
Aspecte fiscale care se aplica din 2023 impozitului pe venit si contributiilor sociale
AFLA CUM POTI FACE ECONOMII OPTIMIZAND ARHIVAREA DOCUMENTELOR!