Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obligatii are un PFA la depasirea cifrei de afaceri?

24-Feb-2016
14892

In randurile de mai jos, stabilim daca trebuie sa se declare platitoare de TVA pe teritoriul Romaniei o intreprindere individuala (un PFA) infiintata in 2015, care in tot anul 2015 a prestat servicii intracomunitare (informatica) si care are o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei. Se mentioneaza ca I.I. are cod fiscal de platitor in scopuri de TVA necesar pentru Registrul operatorilor intracomunitari. Vom vedea, de asemenea, si daca trebuie sa depuna declaratia 392.

Din cauza faptului ca PFA-ul a depasit cifra de afaceri de 220.000 lei, la 31.12.2015, acesta va trebui sa se inregistreze in scop de TVA in Romania, devenind astfel platitor de TVA pentru tranzactiile derulate in Romania si avand drept de deducere a TVA-ului pentru achizitiile efectuate.

In acest sens sunt prevederile art. 310 alin.1 si alin. 6 din Codul fiscal, mai jos redate:

"1) Persoana impozabila stabilita in România conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a României la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire , pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b)."

6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pâna la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316.

Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intârziere, organele fiscale competente procedeaza dupa cum urmeaza:

a) stabilesc obligatii privind taxa de plata, constând in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, daca taxa colectata este mai mare decât taxa deductibila, precum si accesoriile aferente, sau dupa caz;


b) determina suma negativa a taxei, respectiv diferenta dintre taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, si taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa conform art. 316, daca taxa deductibila este mai mare decât taxa colectata."

Astfel, PFA trebuia sa se inregistreze in scop de TVA pana la data de 10 a lunii urmatoare celei in care a depasit plafonul de 220.000 lei.

PFA va depune 392 pentru perioada in care NU era platitor de TVA (nu avea obligatia inregistrarii). Daca depasirea a fost realizata in decembrie 2015, atunci PFA va depune Declaratia 392 pentru tot anul.

In cazul in care depasirea a survenit in cursul anului, PFA avea obligatia depunerii Declaratiei 394 trimestrial.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Ce obligatii are un PFA la depasirea cifrei de afaceri?":
Rating:

Nota: 3.92 din 13 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016