
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Regatului Unit al Marii Britanii s-a retras din Uniunea Europeana la data de 31 ianuarie
2020.
Acodul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana si din Comunitatea Europeana a Energiei Atomice prevede o perioada de tranzitie intre 01 februarie 2020 si 31 decembrie 2020 in care s-a aplicat in continuare Directiva 2006/112/CE a Consiliului privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata.
La 31 decembrie 2020 s-a incheiat perioada de tranzitie pentru retragerea Regatului Unit din
Uniunea Europeana iar incepand cu 01 ianuarie 2021 Regatul Unit este in mod oficial o tara terta.
Din perspectiva TVA incepand cu 01 ianuarie 2021 se disting urmatoarele:
in conformitate cu prevederile art. 51 din acordul mai sus mentionat, Directiva 2006/112/CE a Consiliului se aplica in ceea ce priveste marfurile expediate sau transportate de pe teritoriul Regatului Unit pe teritoriul unui stat membru si viceversa, cu conditia ca expedierea sau transportul sa fi inceput inainte de incheierea perioadei de tranzitie si sa se incheie dupa aceasta perioada.
Aceste operatiuni se declara in declaratia recapitulativa – Formular 390.
Operatiunile initiate dupa 01 ianuarie 2021 dintre Romania si Marea Britanie (adica Regatul Unit, cu exceptia Irlandei de Nord) nu mai sunt considerate achizitii intracomunitare, respectiv livrari intracomunitare, ci sunt considerate importuri (pentru care importatorul va avea obligatia platii TVA in Romania), respectiv exporturi (care vor putea fi scutite de TVA in conditiile art. 294 din Codul fiscal, justificate corespunzator) pentru care vor trebui intocmite formalitatile vamaleTratamentul specific vanzarilor la distanta nu se va mai aplica pentru vanzarile catre Marea Britanie (va fi aplicabila scutirea pentru livrari de bunuri in afara comunitatii) nici pentru achizitiile efectuate de o persoana neimpozabila din Romania de la o persoana impozabila din Marea Britanie (bunurile vor fi supuse TVA la import, cu exceptia importurilor pentru care se aplica scutirea speciala pentru bunurile de mica valoare).
Dupa cum se mentioneaza pe site-ul oficial al Uniunii Europene, „in scopuri vamale, Regatul
Unit este tratat ca orice alta tara din afara UE incepand cu 1 ianuarie 2021. Mai exact, in prezent comertul dintre Regatul Unit si UE face obiectul procedurilor si formalitatilor vamale.
Cu toate acestea, in conformitate cu Protocolul convenit privind Irlanda si Irlanda de Nord, normele si procedurile vamale ale UE continua, in general, sa se aplice marfurilor care intra si ies din Irlanda de Nord.
IN cazul in care marfurile au fost transportate sau expediate din Romania in Regatul Unit inainte de 01 ianuarie 2021 si sunt returnate in aceeasi stare din Regatul Unit catre Romania dupa 01 ianuarie 2021 aceste transporturi sunt considerate ca fiind reimporturi in conformitate cu articolul 143 alineatul (1) litera (e) din Directiva TVA. Sub rezerva indeplinirii celorlalte conditii prevazute la articolul 143 alineatul (1) litera (e) din Directiva TVA, respectiv OMFP 103/2016, importul este scutit de TVA.
Descopera Cele mai importante noutati legislative ce va afecteaza activitatea fiscal-contabila in 2021!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Care este prevederea legala care precizeaza ca nu este cheltuiala deductibila pentru PFA, II si AF contributia de asigurari de sanatate, in sistem real?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea X este sub beneficiile OUG 132/2020 pentru o parte din salariati. Pentru un astfel de salariat am primit la societate o poprire pe o treime din salariu. Care este suma pentru care ne raportam pentru calculul popririi?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<