
Raportul Special
realizat de specialisti
Ministerul Finantelor Publice a publicat pe site-ul oficial www.mfinante.ro la rubrica Transparenta Decizionala un Proiect Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea unor acte normative si pentru instituirea unor masuri fiscale.
Prin acest proiect se propun urmatoarele dispozitii fiscale privind unele indemnizatii suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, din bugetul de stat sau decontate din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale:
I. Indemnizatiile acordate potrivit art. XV alin. (1), (1^1), (2) si (4) din O.U.G. nr. 30/2020 (indemnizatii de care au beneficiat alti profesionisti, persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005, avocati, persoanele care desfasoara activitate in baza contractului de activitate sportiva, persoanele care obtin venituri din drepturi de autor si drepturi conexe) precum si indemnizatiile acordate potrivit art. 3 din O.U.G nr. 132/2020 (pentru profesionisti) nu constituie venituri din desfasurarea activitatii, iar pentru acestea se aplica urmatoarele reguli, dupa caz:
a) calculul impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii se efectueaza separat fata de veniturile realizate din desfasurarea activitatii;
b) nu se iau in calcul la verificarea incadrarii in plafonul prevazut la art. 148 alin. (2) si art.170 alin. (2) din Codul fiscal.
c) prin derogare de la prevederile art. 121, art. 151 si art. 174 din Codul fiscal nu fac obiectul acordarii bonificatiei stabilita prin legea anuala a bugetului de stat.
II. Persoanele fizice beneficiare ale indemnizatiilor acordate potrivit art. XV din O.U.G. nr. 30/2020, asigurate in sisteme proprii de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, datoreaza contributia de asigurari sociale la sistemul propriu de pensii, in cotele prevazute de Codul fiscal.
III. In cazul indemnizatiilor acordate profesionistilor potrivit art.3 din O.U.G. nr. 132/2020 calculul obligatiilor fiscale se efectueaza de catre persoanele fizice beneficiare prin aplicarea cotei de 10% pentru impozit, 25% ptr. CAS si 10% pentru CASS asupra indemnizatiei brute incasate de la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Pentru calculul impozitului pe venit se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal – reguli specifice calcului impozitului pe veniturile din salarii in afara functiei de baza.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Examen Consultant Fiscal 2025
IV. Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021 facilitatile fiscale pentru constructii prevazute la art. 60, art.138^1 si art.154 alin. (1) lit. r) din Codul fiscal nu se acorda pentru urmatoarele categorii de indemnizatii:
- indemnizatiile prevazute la art.1 si art. 3 din O.U.G. nr. 132/2020, cu completarile ulterioare,
- indemnizatiile prevazute la art. 3 din O.U.G. nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, cu completarile ulterioare,
- indemnizatiile prevazute in O.U.G. nr. 120/2020 privind instituirea unor masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.
V. Persoanele fizice beneficiare ale indemnizatiilor suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj sau din bugetul de stat, dupa caz, acordate potrivit art. XI si art. XV din O.U.G. nr. 30/2020 si O.U.G. nr. 120/2020, precum si ale indemnizatiilor acordate potrivit art.3 din O.U.G. nr. 132/2020, nu pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit datorat aferent indemnizatiilor respective, pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii.
VI. Persoanele fizice beneficiare ale indemnizatiilor suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj sau decontate din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, dupa caz, acordate potrivit art. 1 din O.U.G. nr. 132/2020 si art. 3 din O.U.G. nr. 147/2020 precum si potrivit Legii nr. 19/2020 nu pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit datorat aferent indemnizatiilor respective, pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Cum sa supravietuiesti noilor masuri legislative care zguduie din temelii sistemul fiscal romanescPROIECT OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRCUn nou PROIECT OUG modifica procedura de insolventaFinantele modifica Codul de procedura fiscala. Anumite termene se proroga pana la data de 1 octombrie 2021Cele mai recente modificari aduse Codului Fiscal, discutate in Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop&StratonUltimele articole
PROIECT OUG e-Transport: Contravaloarea marfii NU va mai fi confiscata 100% din prima. Apare un sistem gradualIntreprinderi legate cu acelasi cod CAEN. Cate firme vor trece la plata impozitului pe profit?Termenul pentru depunerea declaratiilor 392A, 392B si 393 ar putea fi amanat pana in 2024Loteria bonurilor fiscale NU va mai fi reluata. Finatele propun desfiintarea masuriiMinisterul Economiei propune noi masuri pentru accelerarea privatizariiArticole similare
Jurisprudenta Curtii Europene de Justitie ? Izvor de drept in legislatia romaneasca - apr. 2008Sfaturi de la experti
Rectificare date declarate in D300
Intrebare: Multumesc pentru raspuns. 1. Daca in martie las D390 neschimbat, atunci acesta va fi cu suma dublata; 2. Cum pot depune rectificativa la D300?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Revin asupra acestei spete. De data aceasta, societatea este platitoare de TVA: Agentie de turism ? platitoare de TVA, achizitioneaza un program dedicat agentiilor de turism, de unde factureaza, emite bon de comanda, contracte...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025
Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia
Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025
Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta
E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar
Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA