In acest articol vom analiza cine are obligatia de a organiza control financiar preventiv, care este procedura si cum se acorda viza CFP!
Controlul financiar preventiv: legislatie
Controlul financiar preventiv este activitatea prin care se verifica legalitatea si regularitatea operatiunilor efectuate pe seama fondurilor publice sau a patrimoniului public, inainte de aprobarea acestora. Procedura controlului financiar preventiv este reglementata prin Ordonanta nr. 119 din 31 august 1999 si Ordinul nr. 923 din 11 iulie 2014 pentru aprobarea Normelor metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv.Controlul financiar preventiv este organizat si exercitat sub doua forme principale:
- Controlul financiar preventiv propriu - aplicabil tuturor entitatilor publice si tuturor operatiunilor care au un impact financiar asupra fondurilor si patrimoniului public;
- Controlul financiar preventiv delegat - desfasurat de controlori delegati ai Ministerului Finantelor Publice la ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, ai bugetelor fondurilor speciale, precum si la Fondul national, agentiile de implementare a fondurilor comunitare si alte entitati publice considerate cu risc ridicat.
Controlul financiar preventiv se organizeaza, de regula, in cadrul compartimentelor de specialitate financiar-contabila.
Cine are obligatia de a organiza control financiar preventiv propriu?
Obligatia de a organiza controlul financiar preventiv (CFP) este aplicabila entitatilor publice si anumitor categorii de societati comerciale.In ceea ce priveste entitatile publice, acestea sunt:
- Autoritatile publice si autoritatile administrative autonome;
- Institutiile publice apartinand administratiei publice centrale si locale si institutiile publice din subordinea acestora;
- Regiile autonome de interes national sau local;
- Companiile sau societatile nationale;
- Ministerul Finantelor Publice, pentru operatiunile de trezorerie, datorie publica, realizarea veniturilor statului si a contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene;
- Autoritatile publice executive ale administratiei publice locale, pentru operatiunile de datorie publica si realizarea veniturilor proprii.
- Entitatile publice care gestioneaza fonduri provenite din finantari externe
In ceea ce priveste societatile comerciale care sunt obligate sa organizeze CFP, acestea sunt:

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Examen Consultant Fiscal 2025
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCASS datorata la veniturile din activitati independente realizate de salariati PFA infiintata incursul lunii noiembrie 2024, care a optat pentru plata CASS si in situatia realizarii de venituri impozabile sub plafonul de 6 salarii minime. Cum se plateste CASS...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulContinuare Impozitul de 16% aferenta venitutului impozabil in suma de 8000 lei, se inregistreaza in cursul luni aprilie si se declara prin declaratia 100 cu virare pana la data de 25 ale luni...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulTitular PFA student sub 26 de ani. Pierdere fiscala. CASS In cazul unui PFA infiintat in octombrie 2024, in sistem real, care incheie anul 2024 cu pierdere fiscala, are obligatia de plata a CASS daca titularul este student sub 26 de ani?...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCadouri oferite salariatilor. Tratament fiscal Dorim sa oferim aur (lingouri 0.5 g) in valoare de maxim 300 lei pentru angajati, cu ocazia zilei de nastere, cu costuri cat mai mici. Care sunt costurile asociate si...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulArhivare facturi xml Firma primeste facturile, odata cu marfa si le receptioneaza. Ele apar in SPV, in 5 zile calendaristice, dar marfa este vanduta, intre timp, nu toata, o parte. Eu am abonament la...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
- Societatile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala detine capitalul majoritar si utilizeaza/administreaza fonduri publice si/sau patrimoniu public;
- Agentiile, cu sau fara personalitate juridica, care gestioneaza fonduri provenite din finantari externe rambursabile sau nerambursabile;
Portal Institutii Publice - unicul ghid existent pe piata de profil ce ofera informatii legislative specializate. Aveti acces la o baza de date cu peste 7.500 de intrebari si raspunsuri din domeniul de activitate al institutiilor publice!
Viza CFP: cine o acorda
Viza de control financiar preventiv este o confirmare scrisa, aplicata pe documentele justificative, prin care se atesta ca operatiunile economico-financiare supuse controlului respecta prevederile legale si pot fi angajate sau efectuate.Aceasta viza se acorda de catre persoana desemnata cu exercitarea controlului financiar preventiv propriu, in cadrul entitatilor publice sau institutiilor care utilizeaza fonduri publice.
Persoana responsabila trebuie sa fie independenta in luarea deciziilor si sa detina competentele necesare pentru a evalua legalitatea si oportunitatea fiecarei operatiuni, conform normelor stabilite prin Legea finantelor publice si actele normative subsecvente.
In vederea acordarii vizei de control financiar preventiv propriu, proiectele de operatiuni se prezinta insotite de documentele justificative corespunzatoare, certificate in privinta realitatii si legalitatii prin semnatura conducatorilor compartimentelor de specialitate care initiaza operatiunea respectiva.
Persoanele in drept sa exercite controlul financiar preventiv propriu pot cere avizul compartimentului de specialitate juridica ori de cate ori considera ca necesitatile o impun.
Pe ce documente se pune viza CFP
Viza de control financiar preventiv (CFP) se aplica pe toate documentele justificative care stau la baza angajarii, lichidarii, ordonantarii si platii cheltuielilor publice.Printre cele mai frecvente documente care necesita viza CFP se numara:
- Angajamentele legale (contracte, comenzi, conventii)
- Notele de fundamentare pentru cheltuieli
- Referatele de necesitate / propuneri de achizitie
- Ordinele de deplasare si documentele aferente diurnelor
- Proiectele de acte administrative cu impact financiar
- Statele de plata a salariilor sau indemnizatiilor
- Deconturi si cereri de plata
- Facturi sau documente justificative pentru bunuri/servicii prestate
Viza se aplica inainte de efectuarea efectiva a operatiunii si confirma ca aceasta respecta toate conditiile legale, financiare si bugetare.
Procedura de control financiar preventiv
Iata care sunt principalele reglementari cu privire la procedura de aplicare a controlului financiar preventiv:1. Transmiterea documentelor. Compartimentele de specialitate care initiaza operatiuni ce necesita control financiar preventiv transmit documentele relevante catre persoanele desemnate cu exercitarea acestui control.
2. Documentatia necesara. Documentele privind operatiunile care afecteaza fondurile sau patrimoniul public trebuie sa fie insotite de avizele compartimentelor de specialitate, note de fundamentare, acte si documente justificative si de formularele "Propunere de angajare a unei cheltuieli" si/sau "Angajament individual/global" (conform anexelor 1 si 2 din Normele metodologice aprobate prin Ordinul MFP nr. 1.792/2002).
3. Verificarea formala. Persoanele responsabile de controlul financiar preventiv verifica completarea corecta a documentelor si prezenta actelor justificative specifice operatiunii. Daca cerintele formale nu sunt respectate, documentele sunt returnate emitentului cu precizarea in scris a motivelor restituirii. Cand este necesar, se pot solicita informatii suplimentare. Documentele prezentate la viza de control financiar preventiv se inscriu in Registrul privind operatiunile prezentate la viza de control financiar preventiv.
4. Acordarea vizei. Daca operatiunea indeplineste toate conditiile, se acorda viza prin aplicarea sigiliului si a semnaturii pe exemplarul documentului care se arhiveaza la entitatea publica.
5. Restituirea documentelor. Documentele vizate si actele justificative sunt restituite, sub semnatura, compartimentului emitent pentru continuarea circuitului, acest fapt fiind consemnat in Registrul privind operatiunile prezentate la viza.