Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din 15 martie 2023 restaurantele care vand mancare fizic sau online sunt obligate sa afiseze lista ingredientelor

16-Nov-2022
23400
Din 15 martie 2023 restaurantele care vand mancare fizic sau online sunt obligate sa afiseze lista ingredientelor

UPDATE: Restaurantele care vand mancare fizic sau online NU mai sunt obligate sa afiseze lista ingredientelor incepand cu data de 20 decembrie 2022. Conform Ordinului 779/2022 termenul a fost prorogat pana pe 15 martie 2023.

Ordinul nr. 779 din 29 noiembrie 2022 privind modificarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 201/2022 privind furnizarea de informatii la comercializarea produselor finite/mancarurilor furnizate de unitatile de restauratie colectiv a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1182 din 9 decembrie 2022.


Articol initial: 

Un Ordin recent al ANPC aduce noi obligatii pentru restaurantele care vand mancare fizic sau online. Acestea vor trebui sa afiseze, in meniu, lista ingredientelor si aditivilor folositi in prepararea retetelor, dar si declaratia nutritionala. Actul normativ intra in vigoare din 20 decembrie 2022.

 

Conform Ordinului 201/2022, restaurantele trebuie sa afiseze informatii privind tipul si cantitatea ce depaseste 20 g a ingredientelor compuse constituente ale produsului finit/mancarii furnizat/e de unitatile de restauratie colective, a declaratiei nutritionale, precum si a aditivilor utilizati se face astfel incat informatiile sa fie disponibile si accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/ mancari sau, in cazul comercializarii la distanta, inainte de finalizarea comenzii.

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Despagubiri Asociatia a primit o sponsorizare in luna aprilie 2024 de 98.000 lei de la Transelectrica, pt.completarea bugetului necesar, implementarii proiectului "Impreuna pentru un munte mai...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Recunoastere mijloc fix Am achizitionat un mijloc fix ce se amortizeaza in 8 ani. Mijlocul fix a fost achitat integral. Am inregistrat 2131 - 404 = 4999 lei. Plata integrala 404 - 5121 = 4999 lei. Este...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Impozit pe cladiri destinatie mixta In cazul unei PFA pentru care, in baza certificatului constatator de la Registrul Comertului, tipul de activitate autorizata este mentionat a se desfasura la terti, pentru adresa...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Baza legala restituire sau compensare sume achitate in plus la bugetul local Este o baza legala prin care sa pot solicita spre restituire ceea ce a fost achitat in plus la Impoztite si taxe locale? Sau exista varianta de compensare intre taxele locale si...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Declarare sediu secundar cu salariati Societatea noastra detine un sediu social la parterul unui bloc si mai multe puncte de lucru, prin toata tara, unele cu mai mult de 5 salariati, deci cu CIF propriu. In blocul in...citeste mai mult

 

Informatiile privind declaratia nutritionala trebuie sa respecte prevederile art. 30 alin. (5) lit. b) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, respectiv valoarea energetica si cantitatile de grasimi, de acizi grasi saturati, de zaharuri si de sare. Acestea trebuie sa fie inscrise intr-un loc vizibil, usor accesibil, lizibil, de nesters si nu trebuie sa fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, langa produs, pe un panou/meniu.

 

Informatiile privind aditivii utilizati trebuie sa respecte prevederile din anexa VII Partea C din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.

 

Daca produsele finite/mancarurile furnizate de unitatile de restauratie colective sunt oferite spre vanzare in mai multe locuri diferite in cadrul aceleiasi unitati, aceste informatii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.

 

Pentru produsul finit/mancarea furnizat/a de unitatile de restauratie colective oferit/a spre vanzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanta, informatiile figureaza pe suportul de vanzare la distanta, pe eticheta de pret sau ambalajul de transport, precum si in orice material publicitar.

 

Ordinul 201/2022 privind furnizarea de informatii la comercializarea produselor finite/mancarurilor furnizate de unitatile de restauratie colective a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 926 din 21 septembrie 2022.

 

Ordinul 201/2022 stabileste modalitatile de informare a consumatorilor cu privire la informatiile privind produsele finite/mancarurile preparate si/sau oferite spre comercializare consumatorului pentru consumul pe loc sau la domiciliu de catre unitatile de restauratie colectiva.

 

In sensul prezentului ordin, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

 

a) ingredient compus, unitate de restauratie colectiva si mijloc de comunicare la distanta, conform definitiilor prevazute la art. 2 alin. (2) lit. (h), (d) si (u) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 si (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European si ale Consiliului si de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European si a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE si 2008/5/CE ale Comisiei si a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei;

 

b) informatii referitoare la produsele alimentare - informatiile referitoare la un produs alimentar puse la dispozitia consumatorului final prin intermediul unei etichete, al altor documente insotitoare, prin orice alte mijloace, inclusiv instrumente ale tehnologiei moderne, conform art. 2 alin. (2) lit. (a) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011;

 

c) comercializare de produse alimentare/mancaruri nepreambalate prin comunicare la distanta - comercializarea de produse alimentare/mancaruri nepreambalate de catre unitatile de restauratie colectiva si/sau comercianti detailisti consumatorilor care comanda produse alimentare prin mijloace de comunicare la distanta, asa cum sunt definite la art. 2 alin. (2) lit. (u) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011;

 

d) camp vizual - toate suprafetele unui ambalaj care pot fi citite dintr-un singur unghi de vedere, asa cum sunt definite la art. 2 alin. (2) lit. (k) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016