Examenul ANAF: Cine nu stie, pleaca acasa
Zilele acestea, angajatii ANAF sunt supusi unui examen care va decide daca acestia vor mai ramane in continuare pe post sau vor fi nevoiti sa plece acasa si sa isi caute un alt loc de munca. Printre cei care dau examen mai intai sunt angajatii Garzii Financiare. Astfel, din cei peste 1.000 de comisari cu preaviz, nu mai putin de 300 isi vor pierde zilele acestea locul de munca.
Se va trece apoi la testarea angajatilor Directiilor Finantelor Publice, de unde vor pleca 1.100 de persoane in urma examenului, iar dintre vamesi se asteapta sa isi piarda posturile cel putin 600 de angajati. Astfel, examenul aproape ca va injumatati numarul celor 5.000 de angajati ANAF care au primit preavize.
La inceputul acestei saptamani a avut loc examenul scris, iar rata competitiei a fost de trei candidati pe loc. Angajatii nu isi fac probleme cand vine vorba de examenul scris, dar sunt vizibil ingrijorati de proba orala. Asa cum a declarat Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici, gradul de promovabilitate va fi normal la scris, dar la proba orala ar putea aparea probleme pentru ca depunerea contestatiilor nu va fi la fel de facila.
Pentru ca angajatii sa promoveze examenul, acestia trebuie sa obtina cel putin 70 de puncte in cazul functiilor publice de conducere si minimum 50 de puncte in cazul functiilor de executie. Regulamentul concursului face referire si la normele care se aplica pentru a combate frauda in timpul examenului. Astfel, asa cum este prevazut in regulament, "lucrarile scrise vor fi redactate, sub sanctiunea nulitatii, doar pe seturile de hartie asigurate de serviciul de organizare si managementul resurselor umane din cadrul Comisariatului general, purtand stampila acesteia pe fiecare fila, in coltul din stanga sus".
Daca la examenul scris participa toti cei 5.000 de angajati care au primit preaviz, la proba orala mai ajung doar cei care au fost admisi la proba scrisa. Asa cum mentioneaza acelasi regulament de concurs, partea de oral isi propune sa testeze "abilitatile de comunicare, capacitatea de analiza si sinteza si abilitatile impuse de functie" ale celor inscrisi in concurs.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Foc si para, angajatii ANAF considera ca ar fi trebuit sa fie mai intai notati in functie de activitatea desfasurata pe perioada angajarii. Acestia considera ca se puteau lua in considerare criterii precum numarul de dosare intocmite sau volumul cazurilor de evaziune fiscala descoperite la nivelul agentilor economici. Oprescu a declarat ca ar fi trebuit astfel facuta o medie cu aceasta nota si cea de la examen. Acesta a mai adaugat ca Sindicatul Functionarilor Publici a contestat in instanta ordinul presedintelui ANAF de emitere a preavizelor inainte de a se decide cine va fi disponibilizat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia 205 venituri din chirii
Intrebare: 1. O persoana fizica cu dubla cetatenie - romana si israeliana - cu NIF si rezident in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a inchiriat spatiul a platit impozitul pe chirie prin retinere la sursa - 10% din 80% din suma. In ce declaratie se declara sumele platite prin retinere la sursa: in D205 sau D207 si la ce rand? 2. O persoana fizica cu cetatenie romana, cu CNP si rezidenta in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Preluare parti sociale societate noua
Intrebare: Societatea A, cu patru actionari persoane fizice (2 actionari detin cate 44% parti sociale din capitalul de 51.000.000 lei, iar ceilalti doi cate 6%), a achizitionat actuala firma de la o multinacionala la pretul de 255.000 euro, cu plata in rate pentru o perioada de trei ani. Au achitat timp de 2 ani doar 50.000 euro din pret si datoreaza penalitati pentru intarzierea la plata ratelor restante. Multinationala le-a pus in vedere sa achite restul de 205.000 euro pana in luna martie. Intrucat...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regim TVA achizitie intracomunitara. Factura emisa eronat
Intrebare: Firma noastra, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, a achizitionat de pe un magazin online din Romania un bun care se incadreaza la mijloace fixe. Factura primita este de la un furnizor din Olanda, inregistrat in scopuri de TVA in Olanda (fara CUI romanesc). Factura include TVA de 19%. Noi am inregistrat achizitia ca fiind una din Romania si am dedus TVA. Va rog sa-mi spuneti care este regimul TVA si la ce pozitie trebuie declarata tranzactia in D394 si D300 sau daca factura este emisa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Relocare rafturi metalice
Intrebare: Societatea a demontat rafturile dintr-o locatie (depozit Bucuresti) si le-a mutat intr-o alta locatie (depozit Brasov). Rafturile sunt deja amortizate. Costul pentru montarea acestora in noua locatie este de 5.645 euro. In locatia din Brasov, societatea avea deja montate rafturi (pe 2 niveluri), dar acestea vor fi inlocuite cu cele transferate de la depozitul din Bucuresti, deoarece sunt mai rezistente. Avand in vedere ca acestea sunt mai rezistente si vom putea depozita marfa mai grea, putem...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Microintreprindere. Conditii de incadrare
Intrebare: O societate a fost platitoare de impozit pe profit de la data de 01.01.2023. La finalul anului 2024 nu are salariat, dar alte conditii sunt indeplinite pentru a fi microintreprindere. De la data de 01.02.2025 angajeaza o persoana cu norma intreaga. Poate schimba modalitatea de impozitare incepand cu 01.01.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<