Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea tichetelor cadou de Pasti

25-Apr-2013
4967
Sfintele sarbatori de Pasti se apropie repede, vom analiza astazi tratamentul fiscal al tichetelor cadou acordate de angajatori catre salariati. Ne intereseaza sa stabilim ce impozite se datoreaza in legatura cu aceste tichete cadou si mai ales ce scutiri de impozit obtinem in legatura cu aceste tichete cadou.

Cum Fiscul nu crede in lacrimi si in fapte bune, argumentam si prin temeiul normativ aplicabil.

Tichetele cadou sunt reglementate de Legea nr. 193/2006 privind tichetele cadou ce stabileste ca acestea pot fi utilizate in actiuni de marketing, pentru protocol, reclama si publicitate dar si in cadrul cheltuielilor sociale. Astfel, la angajator, cheltuielile cu tichetele cadou acordate salariatilor sunt deductibile limitat in cadrul cheltuielilor sociale in plafonul de 2% din fodul de salarii, conform art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal.

Pentru beneficiarul de tichete cadou acesta este un venit primit de la angajator, prin urmare valoarea nominala a tichetului cadou se va cumula cu celelalte venituri de natura salariala iar tichetele cadou sunt supuse impozitului pe venitul din salarii conform art. 55 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal.

Foarte importanta ni se pare analiza asigurarilor sociale obligatorii in legatura cu aceste tichete cadou. Din fericire, legiuitorul a stabilit ca tichetele cadou nu sunt supuse asigurarilor sociale obligatorii si nu se datoreaza plata acestor contributii pentru tichetele cadou conform art. 296^15 lit. o) din Codul fiscal.


Avand in vedere ca o prima obisnuita in bani conduce la impozite de plata la buget de aproximativ 60% din valoarea sumei incasata de salariat, observam ca aceste tichete cadou reprezinta deocamdata, cea mai oportuna metoda de a recompensa efortul depus de salariati.

Profitam de acest scurt material pentru a va ura Sarbatori Fericite, sanatate si realizari, Lumina Invierii sa coboare peste toti!






Adrian Benta,
Consultant fiscal

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016