Raportul Special
realizat de specialisti
Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi majorate. Intra in aceasta categorie salariile minime brute, pensiile si alocatiile pentru copii.
Majorare salariu minim brut din 1 ianuarie 2025
A fost publicat in Monitorul Oficial HG 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Majorarea acestuia va ajunge la suma de 4.050 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2025, fata de 3.700 lei cat este in prezent.
”Aceasta decizie de majorare este rezultatul analizelor si dezbaterilor pe care le-am avut cu partenerii sociali, sindicate si patronate, si a tinut cont si de formula de calcul a salariului minim european, care are la baza indicatori economici clari si predictibili.
Masura vizeaza reducerea numarului de angajati aflati in risc de saracie si excluziune sociala si va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocuparii si prin cresterea puterii de cumparare a acestora”, a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura - Oprescu.
Tariful orar va fi de 24,496 lei/ora pentru un program normal de lucru de 165,334 ore, in medie, pe luna.
Majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 3.700 lei la 4.050 lei reprezinta o crestere de 9,46 %, ceea ce in valoare absoluta inseamna 350 de lei in suma bruta.
Astfel, in valoare neta, salariul va fi de 2.575 lei (cu deducerea de 300 lei), majorarea pe net fiind de 212 lei, iar cresterea pe net de circa 9 %.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
De majorarea salariului de baza minim la 4.050 de lei vor beneficia 1.823.520 salariati, fata de 843.668 in prezent.
Majorare pensii din 1 ianuarie 2025
De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referinta (VPR) va fi majorata de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o crestere cu 12,1%, ceea ce inseamna ca si pensiile romanilor vor fi majorate.
”Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflatiei. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garantie ferma ca fiecare pensionar va beneficia de o crestere sustenabila a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevazut de lege este clar si asigura predictibilitate. Contributivitatea si stabilitatea in munca sunt rasplatite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la munca si contributii egale si pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Pe data de 20 noiembrie, se implineste un an de la adoptarea de catre Parlament a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.
Implementarea acestei legi a presupus cea mai ampla reforma din istoria sistemului public de pensii din Romania. In plus, datorita acestei legi, Comisia Europeana a acceptat renegocierea PNRR astfel incat a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la o inghetare a pensiilor.
Noua lege clarifica si momentul in care se fac majorarile si introduce garantia ca pensiile vor creste anual in luna ianuarie.
De asemenea, pensionarii care beneficiaza de indemnizatie sociala (pensia minima garantata) vor beneficia de o majorare de 10,4%, ceea ce inseamna ca indemnizatia sociala pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei in 2025.
Majorare alocatii copii din 1 ianuarie 2025
Ministerul Muncii anunta ca incepand cu data de 1 ianuarie 2025 vor creste si alocatiile. Majorarea va fi de 10,4%, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Drept urmare, alocatiile vor fi majorate astfel:
„Cei 3,6 milioane de copii, precum si tinerii care frecventeaza liceele si scolile profesionale vor primi alocatii de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, iar platile sunt gestionate de Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Reamintim ca alocatiile de stat pentru copii au crescut si in ianuarie 2024 cu 13,8%.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Guvernul a aprobat! Salariul minim brut, MAJORAT la 4.050 lei lunarLegea privind stabilirea salariilor minime europene, aprobata de GuvernMajorare salariu minim la 3.300 lei. Mai este aplicabil beneficiul privind neimpozitarea celor 200 de lei din salariu?Articole similare
Citu: Declansarea procedurii de deficit excesiv NU afecteaza majorarea salariilor si a pensiilorBoc: FMI e de acord cu majorari de salarii si pensii, daca vom avea resurseMinistrul propus al Finantelor promite majorarea pensiilor si a alocatiilorDe ce nu produce strategia fiscala nicio furtuna in presaArticole similare
Copiii vor primi alocatiile majorate, incepand cu luna mai!Legea nr.214/2019 - Alocatiile copiilor se vor majora anualEste OFICIAL! Alocatiile copiilor vor fi majorate (OUG 56/2021)Ministrul propus al Finantelor promite majorarea pensiilor si a alocatiilorSfaturi de la experti
Intrebare: Da, pierderile pe fiecare an sunt cumulate. Tinand cont ca in anul 2017 societatea a aplicat impozit pe venit micro, nu se merge un an in urma pentru recuperarea pierderii, respectiv si anul 2016? Care este calculul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Optarea pentru aplicarea regimului micro
Intrebare: In cazul in care se face angajarea cu 15.01.2024 a unui salariat (nu contract mandat) se poate opta pentru trecerea la impozit pe venit micro cu 01.04.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA