La ce foloseste formularul 311. Vezi noile prevederi
In data de 19.03.2012, a fost aprobat Ordinul presedintelui ANAF nr. 418/2012 prin care a fost aprobat modelul si continutul formularului 311 "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal".
Formularul 311 se utilizeaza la declararea sumei reprezentand taxa pe valoarea adaugata (TVA), de plata la bugetul de stat, de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal si care au efectuat, in perioada in care nu au cod valid de TVA, livrari de bunuri/prestari de servicii, respectiv achizitii de bunuri si/sau de servicii pentru care sunt obligate la plata taxei pe valoarea adaugata.
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care intra sub incidenta art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal carora organele fiscale le anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA sunt:
- persoanele impozabile declarate inactive conform prevederilor art. 78 indice 1 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- persoanele impozabile care au intrat in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii;
- persoanele impozabile ai caror asociati/administratori sau persoanele impozabile insasi, care au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, (atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilita prin decizie a organului fiscal competent ramasa definitiva in sistemul cailor administrative de atac sau prin hotarare judecatoreasca, dupa caz);
- persoanele impozabile care nu au depus pe parcursul unui semestru calendaristic nici un decont de taxa, dar nu sunt declarate inactive si nu se afla in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, potrivit legii;
- persoanele impozabile care in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare.
Declaratia se depune pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate si/sau achizitiile de bunuri si/sau servicii pentru care persoana este obligata la plata taxei.
Declaratia se depune la organul fiscal in a carui evidenta persoana impozabila este inregistrata ca platitor de impozite si taxe, fie la registratura, direct sau prin imputernicit, sau la posta, prin scrisoare recomandata.
Declaratia se completeaza de contribuabil sau de catre imputernicit inscriind cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular.
Atentie! Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi formular, bifand casuta corespunzatoare de pe formular. Rectificarea nu este posibila pentru perioade fiscale care au fost supuse inspectiei fiscale sau pentru care este in curs de derulare o inspectie fiscala.
Sursa: DGFP Valcea
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Restituire imprumuturi in numerar
Intrebare: Referitor la OUG 98/2023: Articolul 4 (1) Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana. (4) Operatiunile de incasari si plati intre...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Tichete de masa si masa calda. Tratament fiscal si contabil
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit acorda angajatilor o masa calda in suma de 20 lei/salariat/zi. Totodata firma intentioneza sa acorde si tichete de masa in valoare de 35 lei/zi/salariat pentru zilele lucrate. In firma exista angajati cu 8 ore/cu functia de baza. Cum se inregistreaza in contabilitate tichetele de masa? Aceste cheltuieli sunt deductibile? Care sunt contributiile ce se retin pentru tichete de masa? Firma are voie sa acorde si tichete de masa pe langa masa calda?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –