Laszlo Borbely vrea o taxa auto unica
Laszlo Borbely, ministrul mediului si padurilor, a declarat saptamana aceasta ca are in vedere un proiect care ar putea implementa pe viitor o taxa auto unica. Acesta a mentionat ca, din punctul sau de vedere, ar trebui returnata diferenta de bani pentru taxa auto, iar valoarea taxei ar trebui redusa cu 20-305. In plus, asa cum a adaugat acesta, plata taxei ar trebui facuta la prima inmatriculare si pentru masinile intrate in circulatie inainte de anul 2007.
Cu privire la actuala situatie a taxei auto, acesta a declarat ca proiectul de lege mentionat anterior urmeaza sa intre in sedinta de Guvern. In concret, acesta a mentionat ca a fost obtinut avizul ministerelor. Acesta a mai precizat ca in anul 2010 au fost cumparate in Romania 110.000 masini noi si 230.000 de masini second hand, 41% dintre acestea fiind mai vechi de zece ani. Ministrul considera ca cei care aduc in tara masini mai vechi de zece ani ar trebui sa plateasca o taxa mai mare.
Proiectul de lege care va intra in sedinta de Guvern prevede introducerea unei metode de calcul care sa permita taxarea corecta si reala a poluatorilor, bazata pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsa de acestia, ajungandu-se astfel la reducere a taxei cu circa 30% fatade situatia actuala. De asemenea, este reglementat ca posesorii de autovehicule echipate cu motor diesel prevazut cu filtru de particule, fapt confirmat de Regia Autonoma ''Registrul Auto Roman'', sa plateasca o taxa auto cu 25% mai mica.
In acelasi timp, pentru masinile inscrise in Romania inainte de anul 2007 se va plati o taxa auto cu ocazia primei tranzactii. Sunt scutite de la aceasta taxa autovehiculele din categoria istorice sau cele acordate institutiilor publice de crtre guverne straine sau organizatii internationale si organisme nonprofit sau de caritate.
Asa cum este prevazut in cadrul proiectului, in situatia in care persoana care solicita inmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate asupra autovehiculului nu poate face dovada datei primei inmatriculari a autovehiculului, taxa se calculeaza in functie de anul fabricatiei.
Aceeasi taxa nu va fi platita in cazul in care autovehiculele sunt incadrate in categoria vehiculelor istorice, sunt acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica sau confiscate ori intrate potrivit legii in proprietatea privataa statului si acordate cu titlu gratuit in conformitate cu prevederile legale in vigoare. In aceste prevederi referitore la scutiri intra si autovehiculele destinate competitiilor sportive.
Cu privire la metoda de calcul, taxa auto aplicabila si masinilor inscrise in tara inainte de 1 ianuarie 2007 se calculeaza in functie de emisiile de CO2, cilindre si norma de poluare. In ceea ce priveste restituirea diferentei de taxa deja achitata, aceasta poate fi solicitata de catre cei care au platit taxa autor mai mare intr iulie 2008 si prezent. Aceasta restituire a diferentei se face ca urmare a faptului ca in aceasta primavara, Curtea de Justitie a Uniunii Europene /CEJ/ a decis ca taxa pe poluare instituita prin reglementarea romana si care se aplica vehiculelor la prima inmatriculare, contravine dreptului comunitar.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Detasat in Romania din Germania cu documentul portabil A1. Contributii sociale. Declaratii
Intrebare: O societate comerciala din Germania are un angajat, cetatean german, care este trimis in Romania sa lucreze la o societatea comerciala care este "fiica" societatii din Germania (actionar majoritar al societatii din Romania) pe parcursul unei perioada mai lungi de timp. Intre societatea din Germania si societatea din Romania exista un contract prin care se stipuleaza faptul ca atunci cand este necesar societatea din Germania va trimite persoana fizica germana (angajatul) sa lucreze in Romania. O...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturare bilete avion
Intrebare: O agentie de turism platitoare de TVA achizitioneaza bilete de avion (de la wizzair, ryanair etc.) si le factureaza mai departe + comision catre persoane fizice si juridice. Cum se calculeaza TVA datorata din comision in urmatoarele situatii: 1. Bilet de avion cu locul de plecare in RO, loc de sosire RO; 2. Bilet de avion cu locul de plecare in RO, loc de sosire UE; 3. Bilet de avion cu locul de plecare in RO, loc de sosire NON-UE.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cabinet de psihologie. Contributii sociale
Intrebare: Am un cabinet individual de psihologie si un contract de munca separat la un angajator din sistemul public. Trebuie sa platesc CAS si CASS pe cabinet si daca da, in ce conditii? In anii trecuti, contabila mea ma asigurase ca avand in vedere ca nu avusesem venituri foarte mari pe cabinet nu era necesar sa platesc aceste contributii avand in vedere ca le plateam ca angajata la locul de munca. Mentionez ca la sfarsitul lunii mai anul acesta am revenit din concediu de crestere si ingrijire copil. Pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Organizatie patronala - donatii
Intrebare: In cazule unei organizatii patronale cu profit, cum se inregistreaza veniturile si cheltuielile aferente unei donatii medicale, reprezentand produse medicale ortopedice? Care este monografia contabila? Cum justific repartizarea donatiilor? Imi trebuie casa de marcat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Diferente cantitative
Intrebare: Diferente cantitative la receptie - furnizorul refuza sa emita factura de corectie. Dupa efectuarea receptiei unor bunuri cumparate de la un partener NON-UE (import) au rezultat diferente cantitative si calitative. Furnizorul desi a fost instiintat, refuza sa emita factura de corectie. Cum se inregistreaza aceste operatiuni la client, respectiv factura initiala si diferentele in urma receptiei, avand in vedere ca pentru diferentele la receptie nu exista document emis de furnizor? Clientul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE