Laszlo Borbely vrea o taxa auto unica
Laszlo Borbely, ministrul mediului si padurilor, a declarat saptamana aceasta ca are in vedere un proiect care ar putea implementa pe viitor o taxa auto unica. Acesta a mentionat ca, din punctul sau de vedere, ar trebui returnata diferenta de bani pentru taxa auto, iar valoarea taxei ar trebui redusa cu 20-305. In plus, asa cum a adaugat acesta, plata taxei ar trebui facuta la prima inmatriculare si pentru masinile intrate in circulatie inainte de anul 2007.
Cu privire la actuala situatie a taxei auto, acesta a declarat ca proiectul de lege mentionat anterior urmeaza sa intre in sedinta de Guvern. In concret, acesta a mentionat ca a fost obtinut avizul ministerelor. Acesta a mai precizat ca in anul 2010 au fost cumparate in Romania 110.000 masini noi si 230.000 de masini second hand, 41% dintre acestea fiind mai vechi de zece ani. Ministrul considera ca cei care aduc in tara masini mai vechi de zece ani ar trebui sa plateasca o taxa mai mare.
Proiectul de lege care va intra in sedinta de Guvern prevede introducerea unei metode de calcul care sa permita taxarea corecta si reala a poluatorilor, bazata pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsa de acestia, ajungandu-se astfel la reducere a taxei cu circa 30% fatade situatia actuala. De asemenea, este reglementat ca posesorii de autovehicule echipate cu motor diesel prevazut cu filtru de particule, fapt confirmat de Regia Autonoma ''Registrul Auto Roman'', sa plateasca o taxa auto cu 25% mai mica.
In acelasi timp, pentru masinile inscrise in Romania inainte de anul 2007 se va plati o taxa auto cu ocazia primei tranzactii. Sunt scutite de la aceasta taxa autovehiculele din categoria istorice sau cele acordate institutiilor publice de crtre guverne straine sau organizatii internationale si organisme nonprofit sau de caritate.
Asa cum este prevazut in cadrul proiectului, in situatia in care persoana care solicita inmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate asupra autovehiculului nu poate face dovada datei primei inmatriculari a autovehiculului, taxa se calculeaza in functie de anul fabricatiei.
Aceeasi taxa nu va fi platita in cazul in care autovehiculele sunt incadrate in categoria vehiculelor istorice, sunt acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica sau confiscate ori intrate potrivit legii in proprietatea privataa statului si acordate cu titlu gratuit in conformitate cu prevederile legale in vigoare. In aceste prevederi referitore la scutiri intra si autovehiculele destinate competitiilor sportive.
Cu privire la metoda de calcul, taxa auto aplicabila si masinilor inscrise in tara inainte de 1 ianuarie 2007 se calculeaza in functie de emisiile de CO2, cilindre si norma de poluare. In ceea ce priveste restituirea diferentei de taxa deja achitata, aceasta poate fi solicitata de catre cei care au platit taxa autor mai mare intr iulie 2008 si prezent. Aceasta restituire a diferentei se face ca urmare a faptului ca in aceasta primavara, Curtea de Justitie a Uniunii Europene /CEJ/ a decis ca taxa pe poluare instituita prin reglementarea romana si care se aplica vehiculelor la prima inmatriculare, contravine dreptului comunitar.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Facturi primite de la furnizor cu cod de TVA anulat
Intrebare: Suntem un magazin alimentar si in luna august am efectuat mai multe achizitii de marfa de la un furnizor. In momentul achizitiilor din 03 si 10 august, furnizorul avea codul de TVA anulat (din oficiu) incepand cu data de 01.08.2024, conform art. 316 alin. (11) lit. d. Furnizorul a emis cele doua facturi cu TVA. In data de 13.08.2024, furnizorul a redevenit platitor de TVA. a) In ceea ce priveste achizitia in perioada in care TVA-ul este anulat (01-12 august), care este monografia contabila? b)...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dobanda fiscala sau civila solicitata la plata
Intrebare: O SRL in luna aprilie 2013 a intrat in insolventa. ANAF s-a inscris la masa credala cu suma de 514.420 lei. In luna ianuarie 2017, SRL-ul a intrat in faliment, iar ANAF s-a inscris cu o suma suplimentara de 152.159 lei, rezultand un total de 666.579 lei. In luna decembrie 2015, SRL a depus un decont de TVA cu optiune de rambursare pentru suma de 858.912 lei. Dupa rezolvarea decontului (RIF-ul a fost contestat in diferite instante, castig de cauza avand loc in octombrie 2021), ANAF a compensat...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Obligatia generarii codului UIT in sistemul RO e-Transport
Intrebare: O societate comerciala, membra intr-o Cooperativa Agricola, livreaza naut (produs cu risc fiscal ridicat) catre aceasta. Societatea comerciala si Cooperativa Agricola au acelasi sediu si acelasi depozit. Marfa (nautul) practic nu este incarcata intr-un mijloc de transport si nu paraseste depozitul; este intocmita doar e-factura. Bunurile respective cu risc fiscal ridicat fac, in acest caz, obiectul monitorizarii in sistemul RO e-Transport? Este necesara generarea codului UIT?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Indemnizatie de maternitate. Stagiu de cotizare. Baza de calcul
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca am procedat corect in urmatoarea situatie: O salariata a adus in luna iunie un concediu medical cu codul 08 (sarcina si lauzie) pentru perioada 01.06.2024-30.06.2024. La societatea noastra a inceput sa lucreze din 01.01.2024, dar a adus o adeverinta de la vechiul loc de munca cu veniturile realizate in perioada 01.06.2023-31.12.2023. Este corect sa luam in calcul pentru indemnizatia de concediu medical si veniturile de la vechiul angajator sau trebuie sa tinem cont doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor << PFA. Relatii de colaborare
Intrebare: O PFA doreste sa realizeze un proiect de valoare 200.000 lei in domeniul informatic pentru o SRL din Romania. PFA doreste sa imparta lucrarea cu un colaborator, tot PFA, prin subcontract. PFA poate incheia subcontractul cu cealalta PFA sau doar SRL si PFA pot incheia un asemenea contract pentru aceasta valoare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Organizare operatiuni cu numerar puncte de lucru/sediu
Intrebare: Avem doua firme: una cu obiect de activitate fabricarea produselor de cofetarie si alta cu obiect de activitate vanzarea acestora. Locatiile unde avem magazinele sunt raspandite in mai multe judete din tara, fata de sediul firmei. Cum putem colecta, prin personal propriu, banii in numerar din cofetarii, in mod cat mai sigur si legal? Ce documente intocmim la ridicarea banilor incadrati din vanzari, din cofetarii (puncte de lucru), unde avem registru de casa? Ce documente intocmim la incasarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<