Taxa auto: Vezi de cand poti depune cererile de restituire
Cererile de restituire a taxei de poluare pot fi depuse deja in decursul acestei saptamani. Potrivit Ministrului Mediului Laszlo Borbely, persoanele care au platit o taxa de poluare auto mai mare decat cea prevazuta in noua Lege pot cere restituirea diferentei inca de la 16 ianuarie.
Borbely a anuntat ca Ministerul Mediului a avut discutii cu ANAF, pentru ca, incepand de luni, sa aiba formulare tip de restituire. Actele care trebuie anexate cererii de restituire sunt dovada platii taxei de poluare si certificatul de inmatriculare. Ministrul Mediului a anuntat ca sumele vor fi transmise solicitantului in termen de 45 de zile de la depunerea cererii.
Cetatenii care au restante de plata la ANAF nu vor beneficia de restituirea taxei de poluare, a precizat ministrul Mediului. Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri normele metodologice de aplicare a Legii privind taxa pe emisiile poluante provenite de la autovehicule. Legea a intrat in vigoare in data de 10 ianuarie 2012.
Noua taxa se aplica numai masinilor care se inmatriculeaza incepand din 13 ianuarie, data la care intra in vigoare noua lege, precizeaza, miercuri, Ministerul Mediului.
Avand in vedere reducerea taxei de poluare cu pana la 25%, cei care au platit taxa de poluare de la 1 iulie 2008 pot solicita restituirea diferentei, in cazul in care suma este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi. Astfel, persoanele interesate sa vada daca au de recuperat bani ca diferenta, incepand de vineri vor avea la dispozitie, pe site-ul AFM formula de calcul prevazuta de lege si care va fi utilizata si de organele fiscale.
Persoanele care constata ca au de recuperat bani din taxa auto trebuie sa depuna la organelle fiscale competente o cerere de restituire, insotita de mai multe documente, in original sau in copie: documentul doveditor al platii taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme (chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont), copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora, scrie Mediafax.
Cererile de restituire, insotite de documentele necesare sunt solutionate de catre organele fiscale, in termen de 45 zile.
Plata sumelor reprezentand diferenta de taxa platita se face de catre organul fiscal competent in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire sau la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume, pentru persoanele care nu au indicat, prin cererea de restituire, un cont bancar.
Sursa: money.ro
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
buna ziua. aveti cel putin doua erori in articolul de mai sus.legea 9/2010 intra in vigoare ba la 10 ianuarie ba la 13 ianuarie!varianta ultima este cea corecta.la documentele ce trebuie sa insoteasca cererile de restituire a eventualelor diferente de taxa pe poluare aveti iarasi doua variante.poate sunt greseli minore dar au destule consecinte!cu stima,emil istodorescu.