Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mijloace fixe. Aspecte privind raportarea mijloacelor fixe in D406

04-Iun-2025
943
Mijloace fixe. Aspecte privind raportarea mijloacelor fixe in D406

Raportarea mijloacelor fixe prin fisierul SAF-T (D406) este una dintre cele mai tehnice si sensibile obligatii fiscale cu care se confrunta companiile, mai ales odata cu extinderea aplicabilitatii D406 catre firmele mici. In cadrul acestei declaratii, sectiunea Master Files – Assets ridica frecvent intrebari privind modul corect de completare al unor campuri precum AssetDisposal, DepreciationForPeriod si AccumulatedDepreciation.

Acest articol explica, pas cu pas, cum trebuie intelese si completate aceste campuri in contextul mijloacelor fixe, conform ghidului oficial emis de ANAF, si ofera clarificari utile privind corelarea dintre evidenta contabila si structura fisierului SAF-T.

Un contribuabil are urmatoarele nelamuriri. In sectiunea Master Files, Assets, elementul AssetDisposal se trece cu plus sau cu minus, in xml-ul declaratiei anuale de active, D406? In exemplul dat de ANAF este trecut cu minus, dar nu-mi dau seama daca este din perspectiva contului contabil 213xx, in sensul ca la achizitie este cu plus fiind pe debit, iar la iesire este cu minus fiind pe credit.

Dar dupa denumirea lui, practic se subintelege ca este o iesire, este corect trecuta cu plus in xml? Pentru 2023 nu am avut nimic in aceasta coloana, dar in 2024 am si casari si vanzari. Acelasi rationament va rog si pentru elementele "DepreciationForPeriod" sau AccumulatedDepreciation. Vor aparea cu " " sau "-" in xml active?

Ce este D406

SAF-T (Standard Audit File for Tax) este un sistem prin care contribuabilii transmit electronic catre autoritatile fiscale informatii detaliate din evidenta contabila, precum: TVA, produse, stocuri, facturi, mijloace fixe si înregistrari contabile.
Aceasta raportare se realizeaza prin depunerea Declaratiei D406, care a devenit recent obligatorie si pentru firmele mici.

Ce sunt mijloacele fixe

Mijloacele fixe reprezinta bunuri de valoare, utilizate pe termen lung in activitatea unei companii. Acestea nu sunt destinate vanzarii, ci contribuie constant la desfasurarea operatiunilor si la generarea de venituri. Se caracterizeaza printr-o durata de utilizare mai mare de un an si sunt supuse procesului de amortizare, intrucat isi pierd treptat din valoare in timp.

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Rezidenta fiscala societate din Spania Situatia de fapt: - societatea noastra are incheiat un contract cu o societate nerezidenta (unitate de aprovizionare a unei alte societati din Romania ("societatea X"), prin care...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    D107 sponsorizare reportata din anii anteriori Va rog sa ma ajutati cu o clarificare privind declaratia 107. In cazul in care societatea nu are sponsorizari in anul fiscal 2024, nu are nimic dedus din impozitul pe profit...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Intrarea in reorganizare a societatii Societatea X nu reuseste sa isi mai achite datoriile si vrea sa intre in reorganizare. Care sunt pasii de urmat si care sunt atributiile juristului, dar si ale contabilului?citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Calcul sponsorizare redirectionata prin D177 Pentru calcul redirectionare din impozit pe profit datorat prin Declaratia 177, daca am impozit pe profit la rd 41 din declaratia 101 de 20000 lei si bonificatie conform OUG 153...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Vanzare actiuni detinute la o alta societate Societatea noastra, persoana juridica romana, detine tiluri de participare (actiuni) in capitalul social al unei persoane juridice straine, cu rezidenta fiscala in Cipru. Avand in...citeste mai mult

Exemple de mijloace fixe

Exemple uzuale de mijloace fixe includ:
• Cladiri – spatii precum hale de productie, birouri, depozite sau centre comerciale;
• Terenuri – folosite pentru activitati comerciale, industriale sau logistice;
• Echipamente de productie – utilaje, linii de asamblare, prese sau alte instalatii industriale;
• Vehicule – masini de serviciu, camioane sau alte mijloace de transport utilizate în scop profesional;
• Mobilier – birouri, scaune, dulapuri, rafturi folosite în spatii administrative;
• Echipamente IT – computere, imprimante, fotocopiatoare si alte echipamente electronice;
• Instalatii tehnice – sisteme HVAC (încalzire, ventilatie, aer conditionat), instalatii electrice si sanitare.

Mijloacele fixe joaca un rol esential în functionarea eficienta a unei afaceri si trebuie evidentiate corect în contabilitate, atat pentru scopuri interne, cat si pentru raportarile fiscale (cum este cazul fisierului SAF-T/D406).

Pentru a vedea mai multe detalii despre mijloacele fixe, click pe ACEST articol»

Ghidul oficial ANAF privind raportarea in SAF-T

Potrivit instructiunilor din Ghidul contribuabilului pentru pregatirea si depunerea DECLARATIEI INFORMATIVE D406 - FISIERUL STANDARD DE CONTROL FISCAL (SAF-T) , versiunea 2.0 emis de ANAF in decembrie 2021:

“2.12. Subsectiunea Assets (Active)

Contine detalii cu privire la active, precum numar de inventar al activului (asset ID), contul analitic in care este inregistrat activul, descrierea activului, furnizorul activului, data achizitiei si data punerii in functiune precum si informatii contabile cu privire la evaluarea activului (de ex. costurile totale de achizitie/productie la inceputul si finalul perioadei selectate pentru raportare, valoarea costului cu capitalizarile, perioada de viata a activului in ani/luni, valori contabile asociate transferurilor de active/iesirilor de active, metoda de amortizare, valoarea amortizarii din perioada selectata, reevaluari, etc).

Note:

  • In cadrul acestei subsectiuni se vor raporta informatii cu privire la toate mijloacele fixe detinute de contribuabil in perioada de raportare, indiferent de data achizitiei.


Prin sectiunea 2. Master Files a fisierului standard de control fiscal contribuabilii raportori transmit informatiile din registrele contabile intr-un format standardizat catre autoritatea fiscala. Prin D406 se face doar raportarea informatiilor contabile referitoare la mijoacele fixe.

Cum sa completezi D406 pentru mijloacele fixe

Elementul AssetDisposal va cuprinde informatii cu privire la valoarea contabila a iesirilor de mijloace fixe (casare, vanzare, etc.)

Elementul DepreciationForPeriod va cuprinde informatii privind valoarea amortizarii mijlocului fix in perioada de raportare

Elementul AccumulatedDepreciation va cuprinde informatii privind valoarea amortizarii cumulate.”

Campul MF.A.23 AssetDisposal se completeaza cu “Valoarea contabila a iesirilor de mijloace fixe in timpul perioadei selectate (rulaj creditor al contului 2131)” - potrivit excel intocmit de ANAF pentru exemplificare mijloace fixe – declarare anuala.

Cum trebuie completata D406 pentru mijloacele fixe scoase din evidenta

Cu alte cuvinte, este valoarea de inregistrare contabila cu care va fi scos mijlocul fix din evidenta (RC 2131), indiferent ca este sau nu amortizat. De ex., se pune valoarea de 10.000 lei, care este valoarea la cost istoric, indiferent de varianta: este sau nu este amortizat complet, la momentul iesirii din evidenta.

Pentru SAF-T, se pare ca notiunea de “valoare contabila”, pe care noi a stim din reglementarea contabila ca fiind, de fapt, valoarea ramasa (si care poate fi zero, daca bunul este integral amortizat), este valoarea de inregistrare (costul istoric) din conta a bunului.

Potrivit aceluiasi excel, aceasta valoare din MF.A.23 este egala cu cea de la MF.A.16 – AcquisitionAndProductionCostsBegin - “Costurile totale de achizitie si/sau productie a activului la SelectionStartDate - Valoare de intrare (cost istoric)”.

Campul MF.A.27 DepreciationForPeriod – in care se trece Amortizare an de raportare (sa zicem amortizarea inregistrata DOAR in anul 2024) (Total rulaj C 281 an 2024). Atentie: se trece amortizarea anuala contabila, nu cea fiscala, daca cele doua sunt diferite.

Campul MF.A.30 AccumulatedDepreciation – in care se trece Amortizare cumulata la zi (sold final creditor ct 281 la 31.12.2024 – daca situatia se face pentru anul 2024). Aici se include valoarea totala a amortizarii inregistrata in SFC 281, si care, evident, cuprinde si amortizarea inregistrata in anul curent (RC 281), trecuta la MF.A.27.

Unde se trece valoarea amortizarii pentru mijloacele fixe scoase din evidenta

Concret, pentru mijloacele fixe scoase din evidenta in cursul anului 2024 prin casare/vanzare/....la finalul perioadei, respectiv 31.12.2024, in MF.A.27 se trece valoarea amortizarii (daca exista) inregistrata in RC 281 incursul anului 2024 si in MF.A.30 nu se mai trece nimic (se pune 0), strict pentru acele bunuri iesite in cursul anului, deoarece soldul final creditor al contului 281 al acestora este zero, la 31.12.2024 (fiind scoase din evidenta cu tot cu amortizare).

Intrari si iesiri miloace fixe 

Sectiunea MasterFiles, subsectiunea Assets trebuie sa fie corelata cu Sectiunea SourceDocument, subsectiunea 4.5. AssetTransactions in ceea ce priveste intrarile si iesirile de MF din perioada, pe fiecare cod de miscare MF.

Corelatiile sunt de urmatoarea natura:

  • subsectiunea 2.12 Assets din sectiunea 2. Master Files; si
  • subsectiunea 4.5 AssetTransactions din sectiunea 4. Source Documents.

Ce date contine sectiunea MasterFiles din D406

Sectiunea MasterFiles (Fisierele Master) contine date preluate din Registrul-Jurnal, Furnizori, Clienti, Produse, Stocuri, Active etc.

De asemenea, Sectiunea MasterFiles, subsectiunea Assets trebuie sa fie corelata cu Formularul 40 de la bilant. Astfel, pentru elementele care se raporteaza atat in Masterfiles (valori intrare, iesire etc la nivelul valorilor contabile si nu la nivelul preturilor de vanzare), cat si in F40 – pe coloana de intrari / iesiri, unde se trec valorile din contabilitate a mijloacelor fixe intrate / iesite, prin diverse moduri.

Sectiunea MasterFiles (Fisierele Master) contine date preluate din Registrul-Jurnal, Furnizori, Clienti, Produse, Stocuri, Active etc.”

Concluzie

In concluzie, avand in vedere datele prezentate, apreciez ca pentru cele 3 campuri din speta noastra, in sectiunea MasterFiles valorile se trec cu semnul +.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016