Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Economiei debirocratizeaza comertul

19-Aug-2021
2218
Ministerul Economiei debirocratizeaza comertul

Ministerul Economiei a pus in dezbatere publica o noua Ordonanta de Urgenta pentru debirocratizarea comertului. Printre noile masuri amintim eliminarea birocratiei la soldarea sau lichidarea stocurilor si anularea obligatiei antreprenorilor de a face curs de vanzatori.

Noile masuri pentru debirocratizarea comertului au fost incluse in Proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului privind modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata.

Ministrul Economiei a comunicat aceste lucruri pe pagina oficiala de Facebook, precizand ca va elimina mai multe obligatii care le revin antreprenorilor: ”Eliminam inca o tura de excese ale statului impotriva antreprenorilor. Azi am pus in transparenta un proiect pentru debirocratizarea comertului. Proiectul desfiinteaza mai multe bariere inutile si rente de baieti destepti”.

Va fi eliminata obligatia de a face curs de vanzator dar si obligatia antreprenorilor de a depune o notificare la primarie in cazul soldarii sau lichidarii stocurilor

„Eliminam obligatia de a face un curs inutil de vanzator pentru oamenii care vor sa faca vanzare. Acum, daca cineva vrea sa vanda ceva, trebuie sa ia o stampila cum ca a facut un curs inutil. Evident, cursul nu poate fi facut oriunde, ci numai la niste firme special „acreditate” de stat. Care, dupa cum ati intuit, ne taxeaza pentru asta. M-am uitat de curiozitate, preturile variaza intre 500 si 700 de lei. Va intrebati de ce nu scad preturile produselor? Sau nu scad sub anumite praguri? Pentru ca prin legea actuala acest lucru este amendat si descurajat printr-o birocratie infernala. Aberant, nu?.

Eliminam si birocratia de care era nevoie la soldarea sau lichidarea stocurilor. Daca o firma voia sa-si lichideze marfa, trebuia sa parcurga o birocratie intreaga, inclusiv sa faca o notificare la primarie. Eliminam si interdictia de a face mai mult de doua soldari pe an. Dupa acest proiect, totul se va face usor. O economie este cu atat mai sanatoasa cu cat permite concurenta. Concurenta pentru cele mai bune produse si concurenta pentru cele mai mici preturi”, a detaliat ministrul in functie.

Ministrul a vorbit si despre faptul ca statul blocheaza noile idei de afaceri

„O alta absurditate a statului roman este ca, desi zice ca vrea sa incurajeze inovatia si concurenta, blocheaza modele noi de afaceri prezente in toata Europa. Cum? Prin supra-reglementare si sanctiuni. Asa cum au aparut serviciile de tip Uber si livrarile la domiciliu, asa trebuie sa fim deschisi la mai multe inovatii.

De exemplu, in Europa s-a extins recent modelul de afaceri „from-farm-to-fork”, adica direct de la ferma la furculita, fara intermediari. Cum functioneaza? Fermierii se aduna pe retele de socializare impreuna cu clientii lor si spun ce produse au pe stoc. Clientii incep sa plaseze comenzi. si, ca sa evite costurile recurente de transport, se intalnesc o data pe saptamana timp de o ora sa isi livreze produsele comandate. Practic, oamenii cumpara direct de la fermier. Mai toate conceptele si politicile pe care le sustine Uniunea Europeana de lant scurt, bio, eco, green sunt acoperite de acest model de afaceri.

Capitalismul inseamna sa permiti concurenta si sa ajuti micul antreprenoriat, acela care nu a fost reprezentat de nimeni in 31 de ani”, a concluzionat ministrul in functie.

Conform notei de fundamentare, noile masuri sunt urmatoarele:
-se excepteaza expres de la normele Ordonantei nr. 99/2000 activitatile privind livrarea/furnizarea de alimente in baza contractelor incheiate la distanta.

-se abroga prevederile care creeaza paralelism legislativ, care nu sunt in concordanta cu realitatile comerciale actuale.

-se modifica articolele ca urmare a abrogarilor necesare.

-se elimina procedurile birocratice si limitarile impuse comerciantilor care nu aduc niciun beneficiu de nicio parte.

Toate aceste schimbari sunt necesare sa fie modificate cu celeritate astfel incat actul comercial sa nu mai fie impovarat si ingreunat si mai mult decat este ca urmare a contextului pandemic SARS-COV2. Avand in vedere imposibililatea unor comercianti de a-si desfasura activitatea pe perioada de urgenta din 2020, cat si pe perioada de alerta in anumite cazuri, precum si tinand cont si de imprevizibilitatea si impredictibilitatea desfasurarii activitatii economice, operatorii economici se afla in imposibilitatea de a valorifica eficient economic bunurile si serviciile pe care le ofera.

Totodata, urgenta se justifica si ca urmare a evolutiei modelelor de comert, care au fost nevoie sa se schimbe si sa se adapteze ca urmare a restrictiilor impuse de autoritati in contextul pandemic. Avand in vedere ca au fost perioade in care pietele si targurile au fost inchise, precum si faptul ca multe afaceri au fost nevoite sa se reorganizeze, s-au dezvoltat in tara si modele noi de comert, precum cel REKO. Lipsa reglementarii si intarzierea in crearea unui cadru legislativ poate duce la consecinte asupraproducatorilor locali, precum sanctiuni aplicate din interpretarea extensiva a legii, fara un temei special. 

De asemenea, imprevizibilitatea restrictiilor care se adopta la nivel national, cat si local, ii determina pe comercianti sa ramana cu produsele pe stoc si sa ajunga in imposibilitate de plata a furnizorilor si astfel duce la inchiderea afacerilor respective, care provoaca consecinte in efect de domino si asupra pietei muncii si veniturilor de la bugetul de stat. 

Totodata, recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cat si a autoritatilor nationale indeamna la evitarea interactiunilor intre oameni care nu sunt necesare, evitarea aglomeratiei si pastrarea distantarii sociale. Contrar acestora sunt procedurile birocratice de notificare a vanzarilor de lichiditati, care presupun interactiunea personala, nejustificata in fond, cu autoritatile locale, precum si cu toti ceilalti cetateni si comercianti care stau la aceleasi cozi. Pentru a vedea nota de fundamentare, click AICI>>

 

Sursa: MEAT

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016