Ce modificari ne dorim in domeniul fiscal? Iata ce spun specialistii!
In incercarea de a lamuri mai multe aspecte de ordin fiscal, modificate recent sau in curs de schimbare, in cadrul unui interviu au fost primite mai multe raspunsuri din partea unor specialisti cu experienta din cadrul EY Romania. Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Manager.ro, au raspuns, din partea EY Romania: Ioana Iorgulescu, Senior Manager Asistenta fiscala, Cristina Clujescu, Manager Asistenta fiscala, Claudia Sofianu, Director Executiv, Asistenta fiscala, si Adrian Rus, Partener, Asistenta fiscala.
"Ce (...) modificare esentiala ar trebui, in opinia dumneavoastra, sa efectueze A.N.A.F. in perioada imediat urmatoare?"
[Ioana Iorgulescu]: Modificari care sa duca la eliminarea birocratiei si la eficientizarea sistemului administrativ-fiscal. Transparenta si predictibilitate. Dialog constructiv cu organele fiscale. Organe de control competente care sa isi asume responsabilitatea luarii unei decizii in contextul unui control fiscal. Am mai spus-o si o repet, daca un contribuabil este tras la raspundere pentru neconformare fiscala, cred ca ar fi corect ca si inspectorii fiscali sa raspunda in cazul in care au aplicat necorespunzator, chiar abuziv legea. Poate ca, astfel, nu ar mai fi atatea interpretari eronate ale legislatiei fiscale din partea inspectorilor.
[Cristina Clujescu]: Modificarile introduse incepand cu 1 ianuarie 2016 au inclus insa si anumite aspecte care usureaza munca fiscala la nivelul contribuabililor:
- diverse simplificari (de exemplu, pentru calculul protocolului si rezervei legale deductibile, necesitatea depunerii unei declaratii rectificative pentru impozitul pe profit doar daca se corecteaza contabil rezultatul reportat);
- corelari (de exemplu, intre impozitul pe profit si impozitul pe salarii, pentru evitarea dublei impuneri).
[Claudia Sofianu]: Din punct de vedere al costurilor fiscale aferente fortei de munca, nivelul impozitului pe veniturile obtinute de persoanele fizice (cota fixa de 16%) este in continuare unul dintre cele mai scazute din Europa, deci ar trebui sa reprezinte un punct de atractie pentru investitorii straini. Excesiv intr-adevar este cuantumul contributiilor sociale datorate de persoanele fizice, fara o plafonare reala si negarantand beneficii subsecvente la un nivel comparabil cu contributiile. Aici consider ca ar trebui regandita politica fiscala.
Puteti citi interviul integral AICI.
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme