Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari E-Transport: Va fi infiintat un registru electronic cu date despre sanctiunile aplicate prin OUG 41/2022

08-Nov-2024
2640
Modificari E-Transport: Va fi infiintat un registru electronic cu date despre sanctiunile aplicate prin OUG 41/2022

Apar noi modificari in privinta E-Transport, asa cum au fost propuse de Finante si aprobate recent de Guvern. Printre altele, va fi infiintat un registru electronic care va contine date despre sanctiunile aplicate prin OUG 41/2022, iar confiscarea bunurilor transportate nu se va mai face direct, ci in mod gradual, in functie de anumite reguli.

Modificari E-Transport: Va fi infiintat un registru electronic cu date despre sanctiunile aplicate prin OUG nr. 41/2022

Conform noului OUG pentru modificarea si completarea OUG nr.41/2022 privind Sistemul national RO e-Transport, va fi infiintat un registru electronic in care se vor regasi date cu privire la sanctiunile aplicate conform OUG nr. 41/2022.

Acesta este necesar deoarece, pentru corecta aplicare a dispozitiilor prin care se instituie sanctiuni, se impune tinerea unei evidente stricte a acestora, tinand cont de faptul ca, pe de o parte, prin acest proiect de act normativ se propune aplicarea graduala a sanctiunii complementare a confiscarii prin raportare la un interval de 12 luni, iar pe de alta parte, competenta de a constata si aplica sanctiunile este partajata intre mai multe autoritati.

Atentie! In vederea asigurarii respectarii principiului proportionalitatii sanctiunilor in raport cu gravitatea faptei, se propune reglementarea aplicarii graduale a sanctiunii complementare a confiscarii prevazuta la 13 1 alin.(2) din OUG nr.41/2022.

Astfel, confiscarea se va aplica dupa cum urmeaza :

  • la prima abatere se aplica exclusiv amenda contraventionala
  • daca un operator economic savarseste, intr-un termen de maximum 12 luni de la prima sanctionare a faptei, a doua contraventie din categoria celor prevazute la alin. (1) lit. a) si b), pentru care a fost sanctionat, contraventia se sanctioneaza cu amenda precum si confiscarea a 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate;
  • in situatia in care operatorul economic savarseste a treia contraventie din categoria celor prevazute la alin. (1) lit. a) si b), pentru care a fost sanctionat, contraventia se sanctioneaza cu amenda precum si confiscarea a 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate;
  • incepand cu savarsirea celei de-a patra contraventii din categoria celor prevazute la alin. (1) lit. a) si b), pentru care operatorul economic a fost sanctionat, contraventia se sanctioneaza cu amenda, precum si confiscarea a 100% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.


Daca un operator economic savarseste, intr-un termen mai mare de 12 luni de la prima sanctionare a faptei, a doua contraventie din categoria celor prevazute la alin. (1) lit. a) si b), pentru care a fost sanctionat, contraventia se sanctioneaza doar cu amenda.

Aceasta a doua contraventie, savarsita la un interval de timp care depaseste un an, raportat la prima fapta care a fost sanctionata doar cu amenda, determina o resetare a sistemului de aplicare graduala astfel ca, si in acest caz, agentul constatator va aplica doar sanctiunea contraventionala principala.

Incepand de la acest moment, in cazul in care operatorul economic savarseste a doua fapta intr-un interval de maximum 12 luni, a treia, respectiv a patra fapta din categoria celor prevazute la alin. (1) lit. a) si b), se aplica sanctiunea contraventionala principala precum si gradual, confiscarea a 15%, 50% si respectiv 100%, dupa caz, din contravaloarea bunurilor nedeclarate.

Alte masuri prevazute de OUG:

Instituirea posibilitatii ca organele de control ale ANAF sa colecteze date si informatii detinute la nivelul companiilor si societatilor cu capital integral de stat, in vederea monitorizarii transporturilor rutiere de bunuri.

Au fost introduse prevederi care permit modificarea datelor cu privire la denumire, caracteristici, cantitati si contravaloarea bunurilor transportate, raportate catre sistemul RO e -Transport, operatiunea putand fi realizata doar dupa expirarea termenului de valabilitate a codului UIT, pana cel mai tarziu la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a finalizat transportul de bunuri.

Modificarile sunt realizate la solicitarile mediului de afaceri care au vizat asigurarea mijloacelor necesare corelarii intre datele raportate de operatorii economici catre diferitele sisteme ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. (ex Ro e-factura si Ro e-transport).

Suspendarea pana la 31 martie 2025 a aplicarii dispozitiilor care reglementeaza ca si contraventie nerespectarea obligatiei operatorului de transport rutier de a asigura transferul datelor curente de pozitionare a vehiculului de transport, care fac obiectul declaratiei, pe toata durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport.

Sursa: Min. Finantelor

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularului 39X, Declaratie informativa privind activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala. In aceasta categrie intra operatorii Bolt, Uber, BlackCab. Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna Conform Referatului de Aprobare, ANAF asigura colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea...» citeste mai departe aici

  • Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante

    • ANAF reaminteste contribuabililor interesati ca, luni 2 decembrie 2024 este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394. Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor

    • Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro? Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor? Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016