Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul regim al amenzilor in sistemul e-TVA

17-Oct-2024
853
Noul regim al amenzilor in sistemul e-TVA

E-TVA este sistemul prin intermediul caruia va fi generat automat Decontul precompletat e-TV. Acesta va utiliza date si informatii preluate din alte aplicatii informatice deja functionale, cum ar fi e-factura, SAF-T, Case de marcat, e-transport, etc.


Contribuabilii care primesc Notificare de la ANAF cu privire la diferentele precompletate prin intermediul Decontului precompletat e-TVA si valorile completate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata, trebuie sa trimita o justificare catre fisc, iar in caz contrar, vor fi sanctionati dupa prevederile legale.

Decontul precompletat e-TVA

Prin decontul precompletat, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza Sistemul informatic national RO e-TVA, au obligatia verificarii, modificarii si completarii informatiilor din decontul de TVA in conformitate cu informatiile si datele pe care acestea le detin corelat cu informatiile si datele existente in sistemele informatice gestionate de Ministerul Finantelor prin Centrul National de Informatica Financiara.

Decontul precompletat RO e-TVA se implementeaza cu data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Sistemul e-TVA explicat impecabil! Solutii clare pentru toate neclaritatile contabililor! Informatii la zi! Parcurgeti lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA, AICI»

Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, prin intermediul Spatiului privat virtual, pana la data de 20 inclusiv a fiecarei luni urmatoare incheierii perioadei fiscale.

In situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala notifica persoana impozabila prin intermediul Spatiului privat virtual.

Cum procedeaza persoanele impozabile dupa primirea notificarii

Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia transmiterii Notei justificative privind diferente RO e-TVA prin mijloacele electronice, ca rezultat al verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin notificarea „Diferente operatiuni impozabile RO e-TVA”, in situatiile prevazute la art. 5.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala analizeaza Nota justificativa privind diferente RO e-TVA si dispune masurile legale in conformitate cu competentele atribuite si obiectivele prezentului act normativ.

Sistemul e-TVA explicat impecabil! Solutii clare pentru toate neclaritatile contabililor! Informatii la zi! Parcurgeti lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA, AICI»

Modelul notei justificative se aproba prin ordin de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Termenul de transmitere a Notei justificative privind diferente RO e-TVA este de 10 zile de la data primirii notificarii „Diferente operatiuni impozabile RO e-TVA”.

Noul regim al amenzilor in sistemul e-TVA

Modificarile aduse ordonantei nr 70/2024 vizeaza si regimul sanctiunilor contraventionale, in sensul ca amenzile se vor aplica in functie de categoria in care se incadreaza contribuabilul (contribuabili mici, mijlocii sau mari), care nu raspunde la notificarile ANAF, mai exact contribuabilul care nu-si indeplineste obligatia de a transmite rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA’’.

Pana la aparitia OUG 87/2024, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei, daca, potrivit legii, nu este savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, neindeplinirea obligatiilor persoanei impozabile privind transmiterea notei justificative, deci fara a se tine cont de categoria de contribuabil. In aceste conditii exista riscul ca un contribuabil mic sa fie supus la plata unei amenzi de pana la 10.000 lei, fapt care ar fi condus in mod inevitabil la aparitia unor dificultati financiare pentru acest operator economic cu resurse financiare limitate.

In contextul prorogarii pana la data de 1 ianuarie 2025 a termenului in care contribuabilii sunt obligati sa justifice diferentele constatate de organul fiscal intre datele din decont si cele din decontul precompletat, tot pana la aceasta data se vor prorora si masurile de sanctionare contraventionala, care insa se vor aplica diferentiat, dupa cum urmeaza:

amenda intre 5.000 lei si 10.000 lei pentru marii contribuabili

amenda de la 2.500 lei si pana la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii

Sistemul e-TVA explicat impecabil! Solutii clare pentru toate neclaritatile contabililor! Informatii la zi! Parcurgeti lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA, AICI»

amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice (contribuabili mijlocii, asociatii etc) si pentru persoanele fizice (II, IF, PFA).

Important: Tuturor contraventiilor prevazute mai sus le sunt aplicabile dispozitiile Legii prevenirii nr. 270/2017!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016