Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDINUL ANAF AUTORITATEA NATIONALA A VAMILOR Nr. 3.001/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice privind autorizarea emiterii de titluri de garantie izolata, utilizarii garantiei globale

31-Dec-2009
3100

Firme interesate


Operatorii economici care solicita emiterea titlurilor de garantie izolata, a autorizatiei pentru utilizarea garantiei globale si a dispensei de garantie.

Index
Autorizatia pentru emiterea titlurilor de garantie izolata se acorda, la cerere, garantilor, in situatia si conditiile prevazute la art. 342 alin. (2) si art. 345 alin. (3) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv la art. 10b alin. (1) si art. 16 alin. (3) din apendicele I la Conventia privind regimul de tranzit comun, adoptata la Interlaken la 20 mai 1987, la care Romania a aderat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2005, aprobata prin Legea nr. 22/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

In aplicarea prevederilor art. 195 paragraful 3 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv la art. 10b alin. (3) din apendicele I la Conventia privind regimul de tranzit comun, cu modificarile si completarile ulterioare, autorizatia nu se acorda operatorilor economici care:

a) au obligatii bugetare restante reprezentand impozite, taxe, contributii, inclusiv contributiile individuale ale salariatilor si orice alte venituri bugetare, cu exceptia celor esalonate si/sau reesalonate la plata, precum si a celor suspendate in conditiile legii;
b) inregistreaza debite fata de autoritatea vamala;
c) sunt in stare de insolventa, se afla in procedura de reorganizare ori lichidare judiciara sau figureaza in evidenta speciala si/sau in lista contribuabililor inactivi;


d) au comis abateri grave sau repetate impotriva legislatiei vamale ori fiscale.

Autorizatia pentru utilizarea garantiei globale/dispensei de garantie se acorda operatorilor economici, la cerere, in conditiile prevazute la art. 373 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv la art. 45 din apendicele I la Conventia privind regimul de tranzit comun, cu modificarile si completarile ulterioare.

Vrei sa scapi de ?atentiile? Garzii Financiare? Aplica procedurile fiscale potrivit legislatiei in vigoare! Uita de stres si amenzi!

In aplicarea art. 373 alin. (1) lit. b) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv a art. 45 alin. (1) lit. b) din apendicele I la Conventia privind regimul de tranzit comun, cu modificarile si completarile ulterioare, se considera ca un principal obligat recurge frecvent la regimul de tranzit comunitar/comun, in situatia in care efectueaza/va efectua cel putin 50 de operatiuni de tranzit intr-un an calendaristic.

Cererea de autorizare pentru utilizarea garantiei globale/dispensei de garantie se intocmeste in scris de catre operatorul economic si contine urmatoarele date:

a) denumirea operatorului economic si sediul social al acestuia, numarul de telefon si fax, precum si alte date considerate necesare in vederea contactarii;
b) codul unic de inregistrare;
c) numarul EORI atribuit de autoritatea vamala;
d) datele de identificare ale persoanelor care angajeaza legal operatorul economic: numele si prenumele, data si locul nasterii, domiciliul;
e) biroul/birourile de plecare unde depun declaratii de tranzit;
f) categoriile de marfuri pentru care se depun declaratii de tranzit;
g) procentul cu care se solicita reducerea valorii garantiei globale stabilit in conformitate cu prevederile art. 380 alin. (2) si art. 381 alin. (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale art. 53 alin. (3) si art. 54 alin. (2) din apendicele I la Conventia privind regimul de tranzit comun, cu modificarile si completarile ulterioare.

Autorizatia prevazuta la art. 10 se elibereaza de catre Autoritatea Nationala a Vamilor cu respectarea prevederilor art. 375 alin. (2) si art. 376 alin. (1) si (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale art. 49 alin. (1) si (2) din apendicele I la Conventia privind regimul de tranzit comun, cu modificarile si completarile ulterioare. Modelul autorizatiei este prevazut in anexa nr. 4.

Autorizatia de utilizare a garantiei globale se elibereaza numai dupa depunerea de catre operatorul economic, in original, a unui act de garantie in conformitate cu modelul prevazut in anexa 48 la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv in anexa C4 la apendicele I la Conventia privind regimul de tranzit comun, cu modificarile si completarile ulterioare.

In autorizatie se mentioneaza:

a) numarul de referinta al garantiei;
b) codul de acces asociat numarului de referinta al garantiei;
c) categoriile de marfuri excluse;
d) biroul/birourile de plecare;
e) procentul de reducere al valorii garantiei globale.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016