
Raportul Special
realizat de specialisti
ANAF a inceput sa colaboreze cu Posta Romana pentru a facilita procesul de informare si incasare a obligatiilor bugetare in contextul noii amnistii fiscale, o miscare strategica destinata persoanelor fizice fara acces la Spatiul Privat Virtual (SPV).
Colaborarea este reglementata printr-o ordonanta de urgenta recent publicata, care prevede un set de proceduri pentru a ajuta cetatenii sa beneficieze de facilitatile fiscale oferite.
Conform OUG nr. 116/2024 (in vigoare de la 26 septembrie 2024) ANAF va incheia o conventie cu Posta Romana, care va prelua rolul de intermediar intre fisc si contribuabili. Printre serviciile oferite de Posta, se numara tiparirea, implicuirea si transmiterea cu confirmare de primire a documentelor necesare accesarii amnistiei. Acestea includ scrisori de informare, modele de notificare privind intentia de a beneficia de amnistie, si cereri pentru anularea obligatiilor bugetare.
De asemenea, Posta va prelua si returna notificarile completate de contribuabili si va incasa sumele datorate de acestia, fie la domiciliul fiscal, fie la oficiile postale, prin plati in numerar sau cu cardul, asa cum rezulta din art. 2 al OUG 116/2024:
”Companiei Nationale "Posta Romana" - S.A., denumita in continuare Posta Romana, i se incredinteaza, pe baza de conventie incheiata cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prestarea urmatoarelor servicii de utilitate publica:
a) de tiparire, implicuire si comunicare cu confirmare de primire catre contribuabili a documentelor necesare accesarii facilitatilor fiscale prevazute la art. II-V si XVI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024, respectiv:
(i) scrisoarea de informare privind beneficiile si conditiile de accesare a facilitatilor fiscale, inclusiv cuantumul total al obligatiilor bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, din care, defalcat, valoarea acestora ce trebuie platita si, respectiv, valoarea care poate face obiectul anularii;
(ii) modelul "Notificarii privind intentia de a beneficia de anularea unor obligatii bugetare";
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil
Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
(iii) modelul "Cererii privind anularea unor obligatii bugetare";
b) de preluare a plicului care contine "Notificarea privind intentia de a beneficia de anularea unor obligatii bugetare" si trimiterea acestuia catre organul fiscal central competent in administrarea obligatiilor fiscale datorate de contribuabilul de la care a fost preluat pentru incadrarea in prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 107/2024;
c) de incasare prin mijloacele legale de plata, la domiciliul fiscal al contribuabilului sau la oficiul postal, a sumelor aferente obligatiilor bugetare ce trebuie achitate in vederea accesarii facilitatilor fiscale prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024, in cazul contribuabililor care opteaza pentru plata acestor obligatii in numerar sau prin intermediul cardurilor bancare”.
Potrivit art. 4 din ordonanta, pentru contribuabilii inrolati in SPV, Notificarea si Cererea se comunica de catre ANAF prin intermediul acestui serviciu, in format electronic.
Depunerea "Notificarii privind intentia de a beneficia de anularea unor obligatii bugetare" si/sau a "Cererii de anulare a unor obligatii bugetare" se realizeaza de catre contribuabili prin SPV.
Pentru persoanele fizice care nu sunt inrolate SPV, documentele se comunica prin Posta. In situatia in care contribuabilii intentioneaza sa comunice organului fiscal central competent Notificarea, salariatii postali preiau plicul de la contribuabil, care contine acest document, pentru a fi transmis catre organul fiscal caruia ii este destinat.
In vederea distribuirii si preluarii documentelor, ANAF pune la dispozitia Postei, in format electronic, situatia cu beneficiarii facilitatilor fiscale, conform evidentelor fiscale, odata cu incheierea conventiei, iar Posta Romana este obligata sa faca demersurile, in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data incheierii conventiei.
Sumele incasate de catre postasi se vor vira de catre Posta Romana in contul 50.67.08, codificat cu codurile de identificare fiscala ale contribuabililor, deschis la Trezoreria Operativa Centrala.
Informatiile obligatorii ce trebuie inscrise de Posta Romana in documentele de plata intocmite ca urmare a incasarii sumelor de bani de la contribuabilii carora li s-au comunicat Notificarea si
Cererea, la rubricile destinate beneficiarului, sunt urmatoarele:
a) in rubrica "Beneficiar" se inscrie "bugetul general consolidat";
b) in rubrica "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al contribuabilului;
c) in rubrica "Cod IBAN beneficiar" se inscrie codul IBAN aferent contului 50.67.08;
d) in rubrica "La" se inscrie "Trezoreria Operativa Centrala".
Initiativa vine in sprijinul persoanelor care nu folosesc mijloacele electronice de comunicare si care pot avea dificultati in a se deplasa la sediile fiscale. Astfel, Posta devine un punct de acces facil pentru acesti contribuabili, astfel incat toate informatiile ajung la ei in mod organizat si sigur, respectand toate normele de confidentialitate si protectie a datelor personale.
Important! Ramane in sarcina contribuabililor doar transmiterea Cererii, care trebuie depusa pana la 25 noiembrie 2024.
Toate costurile asociate acestor servicii vor fi suportate de guvern, pentru a nu impune un efort financiar suplimentar contribuabililor. Posta va avea un tarif fix pentru fiecare tip de serviciu prestat, iar sumele incasate vor fi transferate direct in conturile ANAF.
Colaborarea dintre ANAF si Posta Romana, demonstreaza o abordare inovatoare in administrarea fiscala, orientata spre nevoile cetateanului.
Raspuns oferit de catre Laura Profeanu, specialist al site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
TOT ce trebuie sa stii despre pregatirea si depunerea D406 -fisier standard de control fiscalArticole similare
NOUA AMNISTIE FISCALA din partea ANAF. Se modifica si procedura de emitere a notificarilor privind restanteleO NOUA AMNISTIE FISCALA. Cine beneficiaza de anularea datoriilor?O NOUA AMNISTIE FISCALA: datoriile cu termen la 30 iunie 2017 vor fi scutite de penalitatiNOUA AMNISTIE FISCALA versus impozite dublate in Noul Cod de Procedura FiscalaSfaturi de la experti
Cota TVA servicii de inchiriere aparate si livrare bunuri medicale
Intrebare: Avand in vedere activitatea principala a societatii, care detine mai multe aparate «concentrator de oxigen stationar» ce se dau in chirie, la prescrierea medicului, catre persoane bolnave, iar ulterior sunt decontate de Casa de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunere D100/D700 impozit pe constructii an fiscal modificat
Intrebare: In prezent, avem exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic, respectiv 01.05.2024?30.04.2025, iar pana in 25.07.2025 vom depune D700 pentru modificarea vectorului fiscal, in vederea trecerii la an fiscal = an calendaristic,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA