
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Daca zilele trecute discutam despre Ordonanta care aproba acordarea unor noi facilitati fiscale, punem astazi in oglinda modificari din Noul Cod de Procedura Fiscala prin care se reechilibreaza balanta datoriilor fiscale.
Ca scurta reamintire, noua Ordonanta de Urgenta, aprobata la 14 octombrie, stabileste ca acei contribuabilii care isi vor achita pana la 31 martie 2016 obligatiile de plata principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015 si administrate de ANAF, vor beneficia de anularea penalitatilor de intarziere aferente acestora, daca indeplinesc o serie de conditii.
In acest context, sa ne reamintim ca pentru acest an e valabil un nivel al dobanzii de intarziere de 0,03% pentru fiecare zi de intarziere si ca nivelul penalitatii de intarziere este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.
Sa urmarim insa care sunt noile DOBANZI si PENALITATI pe care le aduce noul Cod de Procedura Fiscala. Asa cum aminteste consultantul fiscal Adrian Benta intr-o analiza recenta, noul Cod de Procedura Fiscala aplicabil din 2016 este adoptat prin Legea nr. 207/2015.
Pentru a discuta punctual pe text, redam inainte de aceasta prevederile referitoare la penalitatea de nedeclarare, asa cum e reglementata de Legea 207/2015:
ART. 181
Penalitatea de nedeclarare in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central
(1) Pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, contribuabilul/platitorul datoreaza o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea neagra a controlului fiscal
(2) Penalitatea de nedeclarare stabilita potrivit alin. (1) se reduce, la cererea contribuabilului/platitorului, cu 75%, daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie:
a) se sting prin plata sau compensare pana la termenul prevazut la art. 156 alin. (1);
b) sunt esalonate la plata, in conditiile legii. in acest caz, reducerea se acorda la finalizarea esalonarii la plata.
(3) Penalitatea de nedeclarare prevazuta la alin. (1) se majoreaza cu 100% in cazul in care obligatiile fiscale principale au rezultat ca urmare a savarsirii unor fapte de evaziune fiscala, constatate de organele judiciare, potrivit legii.
(4) Aplicarea penalitatii de nedeclarare prevazute de prezentul articol nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor prevazute de prezentul cod.
(5) Penalitatea de nedeclarare constituie venit al bugetului de stat.
(6) Organul fiscal nu stabileste penalitatea de nedeclarare prevazuta de prezentul articol daca aceasta este mai mica de 50 lei.
(7) Penalitatea de nedeclarare nu se aplica daca obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere rezulta din aplicarea unor prevederi ale legislatiei fiscale de catre contribuabil/platitor, potrivit interpretarii organului fiscal cuprinse in norme, instructiuni, circulare sau opinii comunicate contribuabilului/platitorului de catre organul fiscal central.
(8) Despre aplicarea penalitatii de nedeclarare potrivit alin. (1) sau, dupa caz, despre neaplicarea acesteia potrivit alin. (6) sau (7), se consemneaza si se motiveaza in raportul de inspectie fiscala. Prevederile art. 130 alin. (5) si ale art. 131 alin. (2) sunt aplicabile in mod corespunzator.
(9) In situatia in care obligatiile fiscale principale sunt stabilite de organul de inspectie fiscala ca urmare a nedepunerii declaratiei de impunere, se aplica numai penalitatea de nedeclarare, fara a se aplica sanctiunea contraventionala pentru nedepunerea declaratiei.
(10) Procedura de aplicare a prezentului articol se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
(11) Cu exceptia situatiei prevazute la alin. (3), penalitatea de nedeclarare nu poate fi mai mare decat nivelul creantei fiscale principale la care se aplica, ori de cate ori prin aplicarea metodei de calcul prevazute la alin. (1) penalitatea de nedeclarare depaseste acest nivel."
Despre NEDECLARAREA la timp a sumelor corecte de plata, consultantul fiscal Adrian Benta spune, intr-o analiza publicata de Ziare.com:
"Mai exact, daca din diverse motive, nu s-au declarat la timp de catre contribuabil sumele corecte de plata, ci s-au declarat unele mai mici, atunci pentru aceasta fapta sanctiunea este plata penalitatii de nedeclarare. Aici se regaseste atat rea-vointa, cat si erorile contabile, inevitabile intr-un haos fiscal prin care sunt modificate anual circa 100 de legi".
ATENTIE! Un calcul simplu facut de Adrian Benta demonstreaza ca penalitate de nedeclarare ajunge la un procent de 29,2% pe an. Nu uitam ca, potrivit noilor modificari, penalitatea de nedeclarare se majoreaza cu 100% in cazul in care obligatiile fiscale principale au rezultat ca urmare a savarsirii unor fapte de evaziune fiscala.
De asemenea, de retinut ca penalitatea de nedeclarare se reduce, la cererea contribuabilului/platitorului, cu 75%, daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie se sting prin plata sau compensare. Iar prin aceste majorari pot fi grabite unele plati daca ne gandim ca multe astfel de decizii de plata ajung la instantele de judecata.
"Statistic in ultimii ani, in unele zone ale tarii, rata de desfiintare de catre instanta de judecata a deciziilor de impunere emise Fisc este foarte ridicata", spune Adrian Benta pentru sursa amintita mai sus.
Cum se dubleaza impozitele?
In primul rand, sa retinem ca se majoreaza cu 100% penalitatile de nedeclarare pentru sumele provenite din fapte de evaziune fiscala. In afara de aceste situatii, in rest "penalitatea de nedeclarare nu poate fi mai mare decat nivelul creantei fiscale principale la care se aplica", asa cum explica Adrian Benta.
"Aceasta este situatia cand nedeclararea se identifica dupa mai multi ani de la data nasterii impozitului nedeclarat, cand procentul de 29,2% pe an, ar duce la o crestere mai mare de 100% fata de debit, conform art. 181 alin. (11) din noul Cod de Procedura Fiscala. Adica penalitatea de nedeclarare este o suma egala numai cu impozitul.
In concluzie, prin aceste dobanzi si penalitati de orice fel datorate din 2016, am scapat de pericolul dusmanoasei relaxari fiscale, echilibrul bugetar nu este afectat, iar banii contribuabilului sunt folositi doar pentru cetatean", a mai explicat consultantul fiscal.
In rest, ramane de vazut in ce masura aceste majorari vor influenta sau grabi in vreun fel platile datorate catre bugetul de stat.
Asteptam opiniile dvs. cu privire la aceasta tema in casuta de comentarii din josul articolului si pe pagina noastra de Facebook!
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Nu se mai plateste taxa de timbru pentru certificatele si adeverintele emise de ANAFANAF a actualizat Codul de procedura fiscala! Sunt incluse si prevederile OG 11/2021NOUL COD DE PROCEDURA FISCALA - legislatie actualizata si consultanta specializataControlul antifrauda si verificarea situatiei fiscale personale. Cine e supus acestor inspectii din 2016?In cautarea masurilor pozitive ale noului Cod de procedura fiscala. Partea a II-aUltimele articole
Noul Cod fiscal si NOUL COD DE PROCEDURA FISCALA - sfaturi si modificariProvocarile fiscale in 2021. Primele MODIFICARI ale Codului fiscalModul de calcul al prescriptiei dreptului de stabilire a obligatiilor fiscaleConditiile de angajare a raspunderii materiale a administratorului pentru obligatiile fiscale ale societatiiCum se pot evita problemele generate de o acuzatie de aparenta evaziune fiscalaArticole similare
BNR: Indicele Robor, in crestere la inceput de saptamanaANAF: Impozitul pe dividende in anul 2017Sustinerea examenului de consultant fiscal noiembrie 2022. Mod de desfasurare, tematica, bibliografie si documente necesare pentru inscriereIsarescu: Vom interveni pentru a aduce OUG 50 in litera legii europeneComponenta cifrei de afaceri prezentata in raportarea contabila semestrialaUltimele articole
Informare ANAF! Fiscul NU poate stabili penalitatea de nedeclarare daca aceasta este mai mica de 50 leiCheltuieli deductibile: ce sunt, cum se calculeaza si cheltuieli care intra in aceasta categorieProfit reinvestit. Noi categorii de active pentru care se aplica scutirea profitului investit din 1 ianuarie 2023Cum vor fi SANCTIONATI contribuabilii pentru neplata la termen, nedeclararea sau declararea incorecta a obligatiilor fiscaleNeachitarea obligatiilor fiscale restante cu retinere la sursa poate constitui INFRACTIUNEArticole similare
ANAF modifica procedura de anulare sau reducere a penalitatilor si a majorarilor de intarziereTermenul limita de depunere a declaratiilor fiscale devansat pe data de 21 decembrie 2016Impozit pe profit achitat in plus. Cum procedam in ce priveste cererea de restituire?Zoom fiscal: Atentie la amanarea/anularea la plata a obligatiilor de plata accesoriiComunicat MFP privind anularea obligatiilor de plata din 2016Ultimele articole
Cota majorari si penalitati debite restante. Care vor fi implicatiile fiscale?Noua procedura pentru amnistia fiscala. Ce modificari s-au facut?Facilitatile fiscale explicate in detaliu. Amanarea la plata si anularea obligatiilor de plata accesoriiOrdonanta privind acordarea unor facilitati fiscale a fost publicata. Ce prevederi finale aduce OUG 44/2015?Noile facilitati fiscale pentru plata obligatiilor. Ordonanta aprobata. Cine scapa de datorii?Articole similare
Declaratii fiscale din mai 2017! Ce obligatii declarative aveti?Completare CASS in Declaratia Unica pentru venituri obtinute din strainatate in 2019In atentia firmelor: Popriri. Retineri din salariu cumulat in 2017Care e tratamentul fiscal in 2015 pentru serviciile medicale suportate de angajatorCertificatul A1 - documentul care pune piedica romanilor detasati sa munceasca in alta tara UEUltimele articole
PFA in 2023: Platitor sau neplatitor de TVA? Ce este mai bine sa alegeti?Declaratia 101 in 2023. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent, conform modificarilor aduse de Ordinul 310/2023Firmele care au trecut la IMPOZIT pe profit in 2023 se pot reincadra ca microintreprinderi in cursul anului?Microintreprinderi in 2023: Firmele cu angajati care au CIM suspendat mai pot face parte din acest regim fiscal?PFA in 2023: Care este cota de CAS pe care o datoreaza titularul?Articole similare
Mai multi proprietari de terenuri vor beneficia in 2014 de amnistie fiscala. Care sunt noile conditii?AMNISTIA FISCALA, publicata in Monitorul Oficial. Cum trebuie aplicata procedura pentru a scapa de penalitati?MFP anunta Noul Cod fiscal. Ce cuprinde forma finala?Pana pe 30 iunie 2022 mai pot fi depuse cererile pentru AMNISTIA FISCALA reglementata prin OUG 69/2020Noua procedura pentru AMNISTIA FISCALA. Ce modificari s-au facut?Ultimele articole
Legea 43/2023. A fost aprobata AMNISTIA FISCALA pentru tichetele cadouEste OFICIAL! A fost aprobata AMNISTIA FISCALA in cazul diurnelor externe (Legea 443/2022)Reincadrarea diurnelor netaxabile ca venituri de natura salariala va avea nevoie OBLIGATORIU de avizul inspectorilor de muncaANAF a actualizat Codul de procedura fiscala! Sunt incluse si prevederile OG 11/2021Peste 30 de noutati cu implicatii fiscale majore au fost aduse de OG 8/2021 si OG 11/2021. Explicatii + spete practiceSfaturi de la experti
Intrebare: La 31.12.2022 societatea a depasit plafonul de 500.000 euro. Are angajati. Cand intra la plata impozitului pe profit? Incepand cu 01.01.2023 sau in decursul anului 2023 in momentul in care depaseste 500.000 euro?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate inmatriculata in 2016 care a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor de la infiintare, neplatitoare de tva, trece la impozit pe profit incepand cu 01.01.2023. In martie 2023 asociatul decide sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii