Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Conform unui nou Proiect de OUG pus in dezbatere publica de Min. Finantelor, postasii vor asigura comunicarea intre persoane fizice si ANAF cu privire la documentatia necesara pentru a beneficia de amnistia fiscala introdusa prin OUG 107/2024.
Astfel, conform Notei de fundamentare, este necesara organizarea unei campanii de comunicare prin posta pentru a creste numarul contribuabililor care sunt informati cu privire la beneficiile si termenele in care trebuie sa se incadreze pentru accesarea facilitatiilor fiscale prevazute de OUG nr.107/2024.
Companiei Nationale «Posta Romana» i se incredinteaza, pe baza de conventie incheiata cu ANAF, prestarea urmatoarelor servicii de utilitate publica:
a) de tiparire, implicuire si comunicare cu confirmare de primire catre contribuabili, a documentelor necesare accesarii facilitatilor fiscale prevazute la art. II-V si art. XVI din OUG nr. 107/2024, respectiv:
i) scrisoarea de informare privind beneficiile si conditiile de accesare a facilitatilor fiscale, inclusiv cuantumul total al obligatiilor bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, din care, defalcat, valoarea acestora ce trebuie platita si, respectiv, valoarea care poate face obiectul anularii;
ii) modelul ”Notificarii privind intentia de a beneficia de anulare a unor obligatii bugetare”;
iii) modelul ”Cererii privind anularea unor obligatii bugetare”;
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
b) de preluare a plicului care contine ”Notificarea privind intentia de a beneficia de anulare a unor obligatii bugetare” si trimiterea acestuia catre organul fiscal central competent in administrarea obligatiilor fiscale datorate de contribuabilul de la care a fost preluat pentru incadrarea in prevederile OUG nr. 107/2024;
c) de incasare prin mijloacele legale de plata, la domiciliul fiscal al contribuabilului sau la oficiul postal, a sumelor aferente obligatiilor bugetare ce trebuie achitate in vederea accesarii facilitatilor fiscale prevazute de OUG nr. 107/2024,
in cazul contribuabililor care opteaza pentru plata acestor obligatii in numerar sau prin intermediul cardurilor bancare.
Pentru contribuabilii care sunt inrolati la serviciul ”Spatiul privat virtual”, documentele prevazute la art. 2 lit. a) se comunica, de catre ANAF, prin intermediul acestui serviciu, in format electronic. Depunerea ”Notificarii privind intentia de a beneficia de anularea unor obligatii bugetare” si/sau a ”Cererii de anulare a unor obligatii bugetare” se realizeaza de catre contribuabili prin intermediul serviciului ”Spatiul privat virtual”.
Prin noul act normativ se propun spre reglementare masurile specifice necesare pentru informarea contribuabililor cu privire la accesarea facilitatilor fiscale reprezentand anularea unor obligatii bugetare, in temeiul prevederilor art. I – XVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal- bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si incasarea, prin mijloacele prevazute de lege, a obligatiilor bugetare care fac obiectul anularii potrivit legii ce urmeaza a fi intreprinse de catre Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala impreuna cu Compania Nationala «Posta Romana» - S.A. denumita in continuare Posta Romana.
Posta Romana este desemnata prin Decizia presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) nr. 1363/2019 ca unic furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale din Romania, acesta fiind singurul furnizor de astfel de servicii pentru perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2024.
Conform prevederilor acestei decizii, Posta Romana are obligatia sa presteze pe intreg teritoriul Romaniei, inclusiv in zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scazuta a populatiei, acolo unde numarul redus al trimiterilor postale colectate sau distribuite nu justifica prezenta unui furnizor de servicii postale pe principii comerciale, la tarife accesibile si la anumite standarde de calitate, serviciile postale prevazute la art. 8 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile postale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 187/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform dispozitiilor art. 9 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 13/2013 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 187/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, in stabilirea acestei proceduri, autoritatea de reglementare actioneaza in vederea limitarii posibilelor efecte negative asupra concurentei, determinate de furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal, precum si a asigurarii protectiei interesului public.
Avand in vedere volumul si complexitatea serviciilor ce urmeaza a fi prestate in scopul atingerii obiectivelor urmarite intr-un termen cat mai scurt, prin prezenta ordonanta de urgenta, se incredinteaza Postei Romane, prestarea serviciilor de utilitate publica, stabilite de prezenta ordonanta de urgenta, reglementandu-se, totodata, tariful la care se vor realiza aceste servicii comunicat de Posta Romana prin adresa nr. 116/8268/2024.
Aceste tarife pentru prestarea serviciilor prevazute in ordonanta de urgenta sunt fundamentate pe costurile calculate conform principiilor de intocmire a situatiilor financiare separate asa cum sunt reglementate de ANCOM. Calculatiile costurilor sunt supuse anual unui audit extern independent conform obligatiilor in calitate de furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale, vor fi aprobate de catre conducerea Postei Romane.Astfel, in baza dreptului exclusiv conferit prin prezentul act normativ, Ministerul Finantelor prin Agentia Nationala de Administrare Fscala va incheia o conventie cu Compania Nationala Posta Romana SA pentru prestarea serviciilor stabilite de prezenta ordonanta in temeiul art. 30 din Legea nr.98/2016 privind achizitiile publice cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel urmeaza sa se comunice contribuabililor care nu sunt inrolati in serviciul ”Spatiul privat virtual” o informare, impreuna cu documentele necesare pentru accesarea masurilor de amnistie fiscala reprezentand anularea unor obligatii bugetare reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 si, dupa caz, incasarea in numerar sau prin intermediul cardului bancar, a obligatiilor bugetare care fac obiectul anularii potrivit legii, in baza unei conventii incheiata de Posta Romana cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Sursa: Min. Finantelor
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Amnistie fiscala introdusa prin OUG 107/2024. Ce datorii NU se incadreaza in masuraAmnistie fiscala 2024. Aplicare OUG 107/2024 in cazul firmelor care au esalonari in derulareFirmele trebuie sa respecte 3 conditii pentru a putea beneficia de bonificatia de 3%, introdusa prin OUG 107/2024Esalonare la plata obligatii fiscale in derulare. Cum se aplica OUG 107/2024Proiect: Procedura de aplicare a amnistiei introduse prin OUG 107/2024Ultimele articole
Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024Este OFICIAL! A fost publicat modelul D11, Cererea de anulare a unor obligatii bugetare (OUG 107/2024)Amnistie fiscala 2024. Modificari importante introduse prin OUG 112/2024Amnistie fiscala, OUG 107/2024. Notificarea autoritatilor se poate face optional, insa cererea este obligatorieNoi masuri de sprijin, adoptate de Guvern: extindere stimulente fiscale, plafonare tarife RCA, promovare amnistie fiscalaSfaturi de la experti
Vanzare cladire societate in faliment
Intrebare: O firma aflata in faliment vinde prin licitatie o cladire achizitionata in anul 2004 cu TVA dedectibila la care s-au efectuat lucrari de modernizare in anul 2008 peste 20% din valoarea cladirii. Intrebarea este ce regim de TVA va...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligativitate transmitere factura prin RO e-Factura
Intrebare: Va rog sa-mi comunicati daca incepand cu anul 2024 facturile pentru livrarile intracomunitare de bunuri si prestarile intracomunitare de servicii se transmit in E-FACTURA.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA