Prestarea unei activitati cu caracter repetitiv
Exercitarea sistematica, de catre una sau mai multe persoane, a unei activitati organizate ce consta in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, indiferent daca are sau nu un scop lucrativ constituie, potrivit art. 3 alin. (3) din noul Cod civil, exploatarea unei intreprinderi. Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol sunt considerati profesionisti toti cei care exploateaza o intreprindere.
Conform art. 3 din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii 287/2009 privind Codul civil, notiunea profesionist prevazuta la art. 3 din Codul civil include categoriile de comerciant, intreprinzator, operator economic, precum si orice alte persoane autorizate sa desfasoare activitati economice sau profesionale, astfel cum aceste notiuni sunt prevazute de lege, la data intrarii in vigoare a Codului civil.
Astfel, daca o persoana exercita sistematic o activitate organizata are obligatia sa se autorizeze pentru exercitarea respectivei activitati iar contractele vor fi incheiate in calitate de persoana fizica autorizata.
Conform art. 6 alin. (1) din OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Inregistrare incasari cu cardul bancar Cum se raporteaza in SAF-T, Subsectiunea Payments, incasarile aferente vanzarilor pentru care se emit bonuri fiscale cu incasarea in numerar si cu card in cazul in care incasarea...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Vanzare masa lemnoasa. Cod UIT Firma cu obiect activitate vanzare si transport masa lemnoasa. Fac livrari numai persoanelor fizice, incasez banii cu bon fiscal. Cand fac transportul, e nevoie de cod UIT?citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Revenire Deci sa inteleg ca pentru aceasta persoana care nu mai realizaza alte venituri decat cele din contractul de mandat in cuantum de 1000 lei lunar nu este obligatorie respectarea...citeste mai mult
Art. 1 alin. (2) din acelasi act normativ stabileste ca ordonanta de urgenta nu se aplica profesiilor liberale, precum si acelor activitati economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale. Asadar, pentru prestarea unei activitati cu caracter repetititv o persoana fizica trebuie sa se autorizeze. Dupa autorizare persoanele fizice isi vor indeplini obligatiile ce le revin cu privire la impozitul pe venit si contributiile sociale. Veniturile obtinute de persoanele fizice autorizare sunt venituri din activitati independente si se impoziteaza conform art. 48 sau 49 din Codul fiscal.
In ceea ce priveste conventiile civile incheiate potrivit Codului civil apreciem ca incheierea acestora poate fi facuta in mod intamplator.
In cazul veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului si contributiilor revine platitorului de venit. Aceste venituri se impoziteaza prin una dintre urmatoarele modalitati de impozitare, conform optiunii beneficiarului venitului:
1) retinere la sursa reprezentand plati anticipate. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX indice 2.
2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final; In acest caz, conform art. 52 indice 1 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Autor: Irina Dumitrescu
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regim fiscal TVA pentru servicii participare targ extern. Beneficiar din Romania
Intrebare: Compania noastra organizeaza targuri si expozitii atat pe teritoriul Romaniei, cat si in UE si EEA. Trebuie sa facturam catre o companie cu sediul in Romania, dar care va participa la un targ organizat in afacerea Romaniei, in spatiul UE. De asemenea, mentionam ca compania beneficiar este platitoare de TVA si activa in VIES. Avand in vedere ca locul prestarii (locul unde se desfasoara evenimentul) este in afacerea Romaniei, dorim sa stim daca factura trebuie emisa cu TVA RO (19%) sau cu 0% TVA...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Modul de calcul al indemnizatiei de maternitate
Intrebare: O salariata este in concediu de maternitate. Este angajata cu timp partial, 8 ore pe saptamana, repartizate marti, miercuri, joi si vineri cate 2 ore. In ultimele 6 luni inainte de concediul de maternitate, salariata a efectuat 93 de zile de stagiu, dar este angajata de mai bine de un an, deci indeplineste conditia de 126 de zile. Am calculat media zilnica a bazei de calcul, facand totalul veniturilor din ultimele 6 luni si impartind la cele 93 de zile de stagiu. La Casa de Sanatate mi-au...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intreprinderi legate. Stabilire plafon microintreprindere.
Intrebare: Va rog sa ne oferiti opinia dumneavoastra privind aplicarea regimului de impozitare pentru microintreprindere in urmatoarea situatie. Unicul asociat AB detine 100% din partile sociale ale unei societati A, care in prezent plateste impozit pe profit, deoarece a depasit in anul 2024 pragul de 250.000 euro. Urmeaza sa infiinteze o noua societate B, in cursul anului 2025, care, in mod normal, ar indeplini conditiile pentru a fi microintreprindere. As dori sa stiu daca este corect calculul pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<