Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Programul E-Factura va fi operational de la 1 octombrie 2021. Finantele au publicat documentatia tehnica

16-Sep-2021
2880
Programul E-Factura va fi operational de la 1 octombrie 2021. Finantele au publicat documentatia tehnica

Premierul Romaniei, Florin Citu, a anuntat recent printr-o conferinta de presa ca Programul E-Factura va fi operational de la 1 octombrie 2021, iar testarea lui va incepe din 15 septembrie. In acest sens a fost publicata si documentatia tehnica pe site-ul Ministerului Finantelor. 

Asa cum a anuntat Florin Citu, programul va intra insa in teste in data de 15 septembrie si abia de la 1 octombrie va fi operational: „Din aceasta luna intram cu proiectul. Inteleg ca avem un demo la care mai umblam ca sa poata fi prezentat publicului si inteleg ca pasii urmatori sunt asa: cam pe 15 septembrie sa intram cu programul in productie, dar sa fie test, si dupa aceea sa-l avem de la 1 octombrie live”. 

In acest context, Ministerul Finantelor a publicat un tutorial video pentru Programul E-Factura. Il puteti consulta AICI»

Ce trebuie sa aveti in vedere:

  • Va fi pus la dispozitie si un validator de XML (care include inclusiv validarile de CIUS RO-NAT), prin intermediul DUKIntegrator 
  • Fisierul XMl al facturii trebuie generat de emitenti din aplicatiile informatice proprii. Se intentioneaza sa se adauge in clientul pus la dispozitie gratuit o facilitate de completare de la tastatura a datelor facturii si transformarea in XML tip UBL 2.1
  • Facturile vor fi disponibile beneficiarilor institutii publice prin intermediul sistemului national de raportare ForexeBug, in care sunt deja inrolate toate institutiile publice din Romania. Se va pune la dispozitia acestora o aplicatie informatica de vizualizare in format PDF a datelor din XML.

 

De asemenea, au fost publicate mai multe documente necesare accesarii si utilizarii Programului E-Factura.

Descarca documentul denumit Sistemul national privind factura electronica RO e-Factura pentru institutii publice, AICI»

Descarca documentul care prezinta serviciile web pentru Sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, click AICI»

Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronica“ a fost demarat in luna martie 2020 de catre Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in vederea eficientizarii colectarii impozitelor si taxelor, vizand in principal imbunatatirea si consolidarea gradului de colectare a TVA si prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.

Romania a adoptat in data de 8 septembrie 2020 Legea nr. 199/2020 privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice, lege care a transpus in legislatia nationala Directiva 2014/55/EU privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice.

Astfel, incepand din luna septembrie 2021, Ministerul Finantelor, prin Centrul National pentru Informatii Financiare, va implementa, in cadrul unui program pilot, un sistem de facturare electronica ce va permite incarcarea, stocarea si descarcarea facturilor emise de agentii economici in relatie cu institutiile publice, pentru operationalizarea cadrului normativ prevazut de Directiva 2014/55/UE privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice.

Ministerul Finantelor mentioneaza ca programul pilot de implementare a unui sistem de facturare electronica pe relatia Business to Goverment (B2G), va pune bazele extinderii platformei pentru dezvoltari ulterioare si va asigura know-how-ul necesar dezvoltarii sistemului generalizat de facturare electronica pe relatia Business to Business (B2B).

Decizia de dezvoltare a proiectului de facturare electronica in Romania a fost luata dupa analizarea modului in care Italia a aplicat facturarea electronica generalizata atat pe relatia Business to Government (B2G), cat si pe relatia Business to Business (B2B) si presupune etape de proces care sa permita comensurarea efectelor asupra mediului economic si gestionarea eficienta a datelor receptionate.

In conditiile unui cadru international si intern puternic marcat de criza pandemica, politica fiscala aplicata de catre Ministerul Finantelor vizeaza recuperarea contractiei economice din anul 2020, realizarea graduala a consolidarii fiscale si sustinerea unei cresteri economice sustenabile, cu luarea in considerare a impactului si dinamicii tehnologiilor digitale asupra schimbarii paradigmei modelelor de crestere economica.

Digitalizarea este un fenomen vizibil cu puternice implicatii in domeniul economic, cu o evolutie extrem de rapida ce creeaza noi oportunitati pentru mediul de afaceri in relatiile comerciale si genereaza cresterea conectarii si interactiunii cu institutiile publice, sens in care este necesara redefinirea proceselor si folosirea tehnologiei cu luarea in considerare a principalilor factori determinanti, precum: transmiterea, receptionarea si analizarea in timp real a datelor, procesarea unor volume mari de date, crearea de noi servicii in spatiul public care sa aduca plus valoare in activitatea mediului de afaceri.

La nivelul Uniunii Europene, combaterea fraudei si evaziunii fiscale este un obiectiv prioritar, iar atingerea acestui obiectiv se urmareste atat la nivel comunitar prin adoptarea de masuri comune, aplicabile tuturor statelor membre, cat si la nivel national, fiecarui stat membru revenindu-i obligatia de a lua masuri in vederea intaririi capacitatii administrative si a cresterii gradului de colectare a impozitelor si taxelor.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016