Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raportari contabile la 30 iunie. Situatiile semestriale se depun si in cazul exercitiului financiar modificat?

05-Aug-2024
727
Raportari contabile la 30 iunie. Situatiile semestriale se depun si in cazul exercitiului financiar modificat?

O societate care anul fiscal modificat, de la 01.04.N - 31.03.N 1, trebuie sa depuna situatii financiare semestriale la data de 30.06.N sau 30.09.N?

Depunere situatii financiare semestriale – raspunsul specialisului:

In intrebare mentionati exercitiul fiscal modificat. motiv pentru care subliniez diferenta dintre exercitiul fiscal modificat in acord cu prevederile legii 227/2015 privind Codul fiscal si exercitiul financiar modificat conform legii contabilitatii 82/1991.

Intrucat de cele mai multe ori ele se suprapun, voi formula raspunsul in consecinta, intelegand in fapt ca se doreste raspuns in situatia in care anul financiar difera de cel calendaristic.

Astfel, conform OMFP 3100/2024 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2024 a operatorilor economici:

"Art. 1. -

Se aproba Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2024 a operatorilor economici, cuprins in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2. -
(...)


(3) Prevederile prezentului ordin se aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic. (...)".

In concluzie, raportarile contabile semestriale la 30.06.2024 se vor depune la aceasta data de catre toate entitatile carora le revine o astfel de obligatie, indiferent daca anul financiar coincide sau nu cu cel calendaristic.

De altfel, aceste entitati au obligatia transmiterii unui set de raportari contabile anuale la data de 31.12 a fiecarui an, independent de structura anului financiar, astfel cum rezulta din prevederile art. 27 alin. (6) din legea contabilitatii 82/1991, respectiv:

"(6) Persoanele care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit alin. (3) si (5), au urmatoarele obligatii:

a) sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in conditiile prevazute la art. 37; (...)".


Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016