
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
|
Nr. 32, Octombrie 2009 - pagina 3 |
![]() Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS ![]() Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023 ![]() Cartea neagra a controlului fiscal
Concluzia nr. 1 din Decizia nr. 305 :
Bazat pe interpretarea corecta a celei de a 6-a directive de armonizare a legilor statelor membre privind taxele pe cifra de afaceri, o activitate comerciala care cumpara debite, asumandu-si riscul neplatii datoriilor debitorului, si care, in schimb, factureaza clientului sau comisionul (factoringul adevarat) conduce la o activitate economica pentru scopurile art. 2 si 4 ale acelei directive, astfel incat aceasta are statutul unei persoane taxabile si astfel se bucura de dreptul de a deduce taxa conform art. 17. Mai intai (prima etapa), factorul (cel care actioneaza in numele altuia ? agent) furnizeaza un serviciu clientului constand in mod esential in a rezolva operatiile de recuperare a debitelor si a riscului ca debitele sa nu fie platite. Apoi (a doua etapa), in schimbul serviciului pe care l-a primit, clientul datoreaza plata catre factor, corespunzand diferent ei dintre valoarea debitelor pe care le-a transferat (mandatat) factorului si suma pe care factorul i-o plateste pentru debite. (traducere autor).
Textul articolelor din Directiva a VI a la care se face referire in Decizia Curtii este urmatorul:
?Taxa pe valoarea adaugata se aplica:
1. livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii efectuate cu titlu oneros pe teritoriul tarii de catre o persoana platitoare de impozit care actioneaza ca atare;
2. importului de bunuri.?
?(1) Persoana platitoare de impozit inseamna orice persoana care desfasoara in mod independent, in orice loc, orice activitate economica mentionata la alin. (2), indiferent de scopul sau rezultatele activitatii respective.
(2) Activitatile economice mentionate la alin. (1) cuprind toate activitatile producatorilor, comerciantilor si persoanelor care presteaza servicii, inclusiv activitatile miniere si activitatile agricole ori activitatile pro fesionale. ......?
?(1) Dreptul de deducere ia nastere in momentul in care impozitul deductibil devine exigibil.
(2) In masura in care bunurile si serviciile sunt utilizate in cadrul tranzactiilor impozabile ale acestora, persoanele platitoare de impozit au dreptul de a de duce din impozitul pe care sunt pasibile sa il plateasca:
(a) taxa pe valoarea adaugata exigibila sau achitata pentru bunurile care le-au fost livrate sau pentru serviciile care le-au fost prestate sau pentru bunurile care urmeaza sa le fie livrate sau pentru serviciile care urmeaza sa le fie prestate de catre alta persoana platitoare de impozit;?
Concluzia nr. 2 din Decizia nr. 305:
O activitate economica prin care o activitate comerciala cumpara debite, asumandu-si riscul neplatii datoriilor debitorilor si in schimb facturarea la clienti a comisionului (adevaratul factoring), reprezinta colectarea debitelor si factoring in sensul clauzei finale a art. 13B (d) (3) din Directiva a VI a (77/388) de armonizare a legislatiei statelor membre referitoare la taxarea inversa, aceasta este asadar exclusa din exceptia reglementata prin aceasta prevedere. In concordanta cu caracterul sau obiectiv, scopul principal al factoringului reprezinta numai o varianta a conceptului mai general de colectare (incasare) a debitelor, oricare ar fi modul de realizare a acesteia.? (traducere autor).
Textul art. din Directiva a VI a la care se face referire in Decizia Curtii este urmatorul:
B. Alte scutiri
Fara a aduce atingere altor dispozitii comunitare, statele membre scutesc, in anumite conditii pe care aces tea le stabilesc in scopul asigurarii aplicarii co recte si directe a unor asemenea scutiri si al preve nirii oricaror posibile cazuri de evaziune, frauda sau abuz, ..........
(d) urmatoarele tranzactii: ....... 3. tranzactii, inclusiv negocieri privind depozite bancare si conturi curente, plati, transferuri, creante, cecuri si alte instrumente negociabile, cu exceptia colectarii datoriilor si factoringului;
Spre deosebire de activitatea de ?recuperare de creante? si activitatea de ?factoringul adevarat?, operatiuni taxabile cu cota standard TVA, activitatea de ?acordare de credite? de catre o institutie financiara nebancara denumita ?factor?, autorizata sa desfasoare activitate de factoring reprezinta operatiune scutita fara drept de deducere a TVA. Spre deosebire de operatiunea de recuperare de creante si factoring care are drept scop incasarea unui comision, acordarea de credite are drept scop perceperea de dobanzi.
Deci operatiunea de incasare a creantelor des fa su rata de catre ?factor? este o prestare de servicii care con sta in recuperare de creante care se supune regimului de taxare la cota standard de 19% reglementata prin art. 140 alin. (1).
Prestarea de servicii realizata de ?factor? consta in:
? administrarea creantelor; ? calcularea si perceperea dobanzii pana la recuperarea creantei de la clientul debitor; ? recuperarea efectiva a creantelor.
Contravaloarea serviciului prestat de IFN este formata din:
? taxa de administrare a creantelor care cuprinde si beneficiul planificat; ? componenta de finantare care cuprinde dobanda calculata pana la momentul incasarii creantei.
Astfel, operatiunea este taxabila in baza art. 126 alin. (9) lit. a), motiv pentru care nu poate fi considerata operatiune scutita fara drept de deducere incadrata la art. 141 alin. (2) lit. (a) pct. 3 din Codul fiscal.
In aceste conditii, baza de impozitare a serviciului prestat este cea mentionata la punctul 35 alin. (10) din Normele de aplicare a art. 141 alin. (2) pct. 3. Astfel, pornind de la structura contravalorii serviciului se poate selecta una din urmatoarele trei alternative de stabilire a bazei de impozitare TVA:
Deoarece operatiunea este taxabila, firma de factoring trebuie sa emita factura de servicii prestate pentru fiecare debitor incasat, document justificativ din care sa rezulte contravaloarea integrala a serviciului prestat formata din baza de impozitare TVA si TVA colectata.
Faptul generator al TVA reglementat prin Codul fiscal la art. 1341, deci data emiterii facturii este data prestarii serviciului recunoscut de catre debitor prin plata datoriei sale catre creditor.
Recuperarea de creante este o activitate care poate fi desfasurata de oricare din firmele constituite in baza Legii nr. 31/1990 fara a fi autorizate de catre Banca Nationala a Romaniei ca institutie financiara nebancara. Astfel de firme isi desfasoara activitatea in baza codului CAEN 6499 ? ?Alte intermedieri financiare n.c.a?. Sunt autorizate de catre BNR doar firmele de factoring care desfasoara activitati de natura financiar-bancara constand in acordarea de credite.
----------------------------------------------------------- Click aici pentru pagina urmatoare! ISSN: 1842-8029 ? RENTROP & STRATON ? Toate drepturile rezervate. Nicio parte din aceasta lucrare nu poate fi reprodusa, arhivata sau transmisa sub nicio forma si prin niciun fel de mijloace, mecanice sau electronice, fotocopiere, inregistrare audio sau video, fara permisiunea in scris din partea editorului. Autorii sau editorii nu sunt responsabili pentru nicio pierdere ocazionata vreunei persoane fizice sau juridice care actioneaza sau se abtine de la actiuni ca urmare a citirii materialelor publicate in aceasta lucrare. |
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Sfaturi de la experti
Locatiune/inchiriere sau locatie de gestiune
Intrebare: In cadrul contului 612 "Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile" se introduc conturile analitice: 6121"Cheltuieli cu redeventele", 6122 "Cheltuieli cu locatiile de gestiune", 6123 "Cheltuieli cu chiriile"....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Venituri din servicii sau alte operatiuni realizate cu persoane nerezidente
Intrebare: Avem o factura de prestari servicii emisa de un operator din spatiul UE (Bulgaria) in lei constand in plata conform unui acord de asociere intre societatea noastra si alte 2 societati (ambele inregistrate in Bulgaria in scopuri de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Impozitare PFA in 2024: venituri din dividende, chirii si activitati independente
Plafon plati numerar 2023: Care este plafonul de casa pentru o societate cu mai multe casierii?
SGR Romania. Studii de caz utile oricarui contabil cu privire la Sistemul Garantie-Returnare
E-Transport: Se modifica LISTA bunurilor cu risc fiscal ridicat. Ce produse au fost adaugate?