Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Situatia contractelor de inchiriere 2019. Aspecte fiscale

25-Iun-2018
12347

In cele ce urmeaza vom analiza care este situatia contractelor de inchiriere imobiliare in 2019, ce declaratii trebuie inregistrate, potrivit legii. 

Iata ce spune specialistul

Ordonanta de urgenta nr. 18/2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, in vigoare din 23 martie 2018, la pct 38 alin 6, prevede urmatoarele:

“Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala, au obligatia sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti’”.

Asadar, incepand cu 23 martie 2018, contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor nu mai au obligatia inregistrarii contractului de inchiriere la organul fiscal teritorial, dar au obligatia sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului.

Potrivit pct 36 din HG 354/2018 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016:
“(1) In sensul art. 120 din Codul fiscal, contribuabilii care in cursul anului realizeaza venituri dintre cele prevazute la art. 61 lit. a), a1), c) si f) din Codul fiscal, cu exceptia celor pentru care s-a efectuat retinerea la sursa a impozitului pe venit, impozitul fiind final, au obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributii sociale datorate de persoane fizice prin care se declara venitul estimat a se realiza in anul in curs, chiar daca in anul precedent s-au inregistrat pierderi, precum si impozitul pe venit datorat estimat pentru anul in curs.

(6) Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal au obligatia depunerii la organul fiscal competent a declaratiei pe fiecare sursa de realizare a venitului, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului. In cazul in care chiria este exprimata in valuta, venitul estimat inscris in declaratie se evalueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua precedenta celei in care se depune declaratia’’.

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Situatia contractelor de inchiriere 2019. Aspecte fiscale":
Rating:

Nota: 4.35 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016