Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tichete cadou acordate pentru cheltuieli sociale. Impozitare si regim fiscal

19-Nov-2020
4829

Se pot primi tichete cadou sau o suma in bani (contravaloare tichete cadou) pentru Mos Nicolae? Si daca da, se impoziteaza doar cu 16% sau se platesc si contributii?

Sunt excluse tichetele cadou de Craciun si tichetele pentru masa deoarece salariatii beneficiaza deja de aceste bonusuri. Va rog sa imi transmiteti regimul fiscal pentru aceasta situatie.

Raspunsul specialistului:


Exista o reglementare potrivit careia pot fi acordate tichete cadou care vor fi doar impozitate cu 10% si nu vor fi supuse calculului contributiilor sociale daca acordarea acestora este reglementata in contractul de munca (individual sau colectiv).

Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
Legea care reglementeaza acordarea tichetelor cadou este Legea nr. 165/2018.



Asa cum observati, prevederea legala mai sus citata exclude din baza de calcul al contributiilor sociale tichetele cadou acordate potrivit Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare si a Normelor metodologice de aplicare aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1045/2018, publicata in Monitorul Oficial nr. 24 din 9 ianuarie 2019, pentru cheltuieli sociale.

Astfel, conform art. 15 alin. (1) din Legea nr. 165/2018, tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate ocazional, angajatilor, pentru cheltuieli sociale.
Angajatii pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuieli sociale (art. 11 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare aprobate prin H.G. nr. 1045/2018).

Prin urmare, numai tichetele cadou acordate pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale, prevazute de contractul de munca altele decat cele prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal (alte ocazii decat ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, 8 martie) nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale indiferent de valoarea tichetelor cadou.

Daca tichetele cadou sunt acordate cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, 8 martie, ele vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiile sociale daca depasesc suma de 150 lei.

In situatia expusa, tichetele cadou pot fi acordate fara taxare cu contributii sociale daca se intocmeste act aditional la contractul de munca si se reglementeaza conditia acordarii acestora.

Sumele astfel acordate sunt considerate cheltuieli sociale daca se incadreaza in fondul de 5% din fondul de salarii conform art. 25 alin. (3) pct. 4 din Codul fiscal.

 

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016