Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

19-Mar-2025
693
Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate.

Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»

Care sunt categoriile de venituri impozabile si neimpozabile

La art. 61 si art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt prevazute categoriile de venituri impozabile, cat si cele neimpozabile.

”Transferurile/sumele date/incasate de la rude” se subscriu operatiunilor de donatie/dar manual si se incadreaza in categoria veniturilor neimpozabile sau in functie de imprejurarile fiecarei situatii de fapt, pot imbraca forma unor datorii, ceea ce reprezinta surse neimpozabile.

Impozitare sume incasate la nunti sau botezuri

In ceea ce priveste sumele incasate urmare evenimentelor familiale (nunti/botezuri,..), pentru care nu exista obligatia declarativa din partea contribuabilului, sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente reprezinta de asemenea venituri neimpozabile.

Verificarea situatiei fiscale personale

In cadrul procedurii de verificare a situatiei fiscale personale, organele fiscale examineaza inscrisurile sau informatiile despre activitatea persoanei fizice verificate referitoare la intrarile si iesirile de fonduri si la cresterea sau descresterea elementelor patrimoniale pe perioada verificata, avându-se in vedere prevederile art. 6 alin. (1) si alin. (2) si art. 55 alin. (3) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Administrarea mijloacelor de proba este prevazuta la Capitolul V – Administrarea si aprecierea probelor, Titlul III – Dispozitii procedurale generale din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, in problematica solicitata fiind aplicabile corespunzator prevederile de la art. 66 privind dreptul rudelor de a refuza furnizarea de dovezi.

Practic, in astfel de situatii, organele fiscale verifica provenienta surselor de fonduri invocate de persoana verificata ca fiind incasate de la rude (daca ruda/membrul familiei detinea suma/sumele date persoanei verificate) si trasabilitatea sumelor date/primite.

Impozitare venituri din sursa neidentificata

Potrivit art. 117 din acelasi act normativ, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, in conditiile Codului de procedura fiscala, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate.

Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplica surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevazute la art. 61 si art. 62. De exemplu, daca parintele/membrul familiei justifica sursa/sursele fondurilor transferate copilului/membrului familiei si datoreaza/plateste sumele aferente acestui impozit, atunci copilul nu datoreaza impozit pentru sumele primite de la parinte.

Documente incorecte in cadrul procedurii de verificare

In cazul in care se constata ca declaratiile fiscale, documentele si informatiile prezentate in cadrul procedurii de verificare sunt incorecte, incomplete, false sau daca persoana fizica verificata refuza, in cadrul acelasi proceduri, prezentarea documentelor pentru verificare ori acestea nu sunt prezentate in termen legal sau persoana se sustrage prin orice alte mijloace de la verificare, organul fiscal central stabileste baza de impozitare ajustata pentru impozitul pe venit si emiterea deciziei de impunere (art. 146 alin. (3) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016