ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate.
Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»
Care sunt categoriile de venituri impozabile si neimpozabile
La art. 61 si art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt prevazute categoriile de venituri impozabile, cat si cele neimpozabile.
”Transferurile/sumele date/incasate de la rude” se subscriu operatiunilor de donatie/dar manual si se incadreaza in categoria veniturilor neimpozabile sau in functie de imprejurarile fiecarei situatii de fapt, pot imbraca forma unor datorii, ceea ce reprezinta surse neimpozabile.
Impozitare sume incasate la nunti sau botezuri
In ceea ce priveste sumele incasate urmare evenimentelor familiale (nunti/botezuri,..), pentru care nu exista obligatia declarativa din partea contribuabilului, sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente reprezinta de asemenea venituri neimpozabile.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDATE INFORMATIVE la data de 31 decembrie 2024 Si daca cel in euro pe termen lung este inregistrat in balanta in contul 162, iar cel pe termen scurt in euro este inregistrat in balanta in contul 519, la ce randuri din F30 se...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulClarificari importante despre semnarea situatiilor financiare anuale pentru 2024 citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulPlata impozitului pe constructii. Declaratia 100. Bonificatie Va rugam sa ne spuneti ce suma se declara in declaratia 100 (referitor la impozitul pe constructii speciale) si ce suma se plateste pana la 25 mai 2025. Mentionam ca intentionam sa...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulRegimul special de scutire pentru intreprinderile mici Avansurile au fost inregistrate pe baza unor incasari cu chitanta sau prin banca, facturile fiind emise cand au avut loc serviciile in luna urmatoare (respectiv ianuarie a anului...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDATE INFORMATIVE la data de 31 decembrie 2024 La ce rand in bilant, in F30 (entitati mici), se trec creditele bancare lei si euro pe termen lung si scurt, obtinute de o societate din Romania de la o banca din Romania (Intesa,...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Verificarea situatiei fiscale personale
In cadrul procedurii de verificare a situatiei fiscale personale, organele fiscale examineaza inscrisurile sau informatiile despre activitatea persoanei fizice verificate referitoare la intrarile si iesirile de fonduri si la cresterea sau descresterea elementelor patrimoniale pe perioada verificata, avându-se in vedere prevederile art. 6 alin. (1) si alin. (2) si art. 55 alin. (3) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Administrarea mijloacelor de proba este prevazuta la Capitolul V – Administrarea si aprecierea probelor, Titlul III – Dispozitii procedurale generale din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, in problematica solicitata fiind aplicabile corespunzator prevederile de la art. 66 privind dreptul rudelor de a refuza furnizarea de dovezi.
Practic, in astfel de situatii, organele fiscale verifica provenienta surselor de fonduri invocate de persoana verificata ca fiind incasate de la rude (daca ruda/membrul familiei detinea suma/sumele date persoanei verificate) si trasabilitatea sumelor date/primite.
Impozitare venituri din sursa neidentificata
Potrivit art. 117 din acelasi act normativ, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, in conditiile Codului de procedura fiscala, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate.
Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplica surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevazute la art. 61 si art. 62. De exemplu, daca parintele/membrul familiei justifica sursa/sursele fondurilor transferate copilului/membrului familiei si datoreaza/plateste sumele aferente acestui impozit, atunci copilul nu datoreaza impozit pentru sumele primite de la parinte.
Documente incorecte in cadrul procedurii de verificare
In cazul in care se constata ca declaratiile fiscale, documentele si informatiile prezentate in cadrul procedurii de verificare sunt incorecte, incomplete, false sau daca persoana fizica verificata refuza, in cadrul acelasi proceduri, prezentarea documentelor pentru verificare ori acestea nu sunt prezentate in termen legal sau persoana se sustrage prin orice alte mijloace de la verificare, organul fiscal central stabileste baza de impozitare ajustata pentru impozitul pe venit si emiterea deciziei de impunere (art. 146 alin. (3) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare).