
Raportul Special
realizat de specialisti
Statul ofera sprijin pentru incalzire persoanelor care au venituri foarte mici, lucru a fost reglementat inca de anul trecut, cand a fost pusa in aplicare Legea 261/2021. Pentru a putea beneficia de ajutor anul acesta trebuia sa depuneti, pana pe 15 octombrie, o cerere in acest sens. Puteti sa depuneti documentele si dupa aceasta data, insa ajutorul va fi mai mic.
Consumatorul vulnerabil de energie este, conform Legii 226/2021, persoana singura/familia care, din motive de sanatate, varsta, venituri insuficiente sau izolare fata de sursele de energie, necesita masuri de protectie sociala si servicii suplimentare pentru a-si asigura cel putin nevoile energetice minimale.
Consumatorii vulnerabili se incadreaza in urmatoarele categorii:
a) consumatori vulnerabili din motive de venit;
b) consumatori vulnerabili din motive de varsta;
c) consumatori vulnerabili din motive de sanatate;
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit se incadreaza familia sau persoana singura al carei venit mediu net lunar pe membru de familie ori al persoanei singure este de cel mult 1.386 de lei/persoana, in cazul familiei, si de 2.053 de lei, in cazul persoanei singure.
Pentru acordarea ajutorului pentru incalzire, indiferent de sistemul de incalzire utilizat, cererile si declaratiile pe propria raspundere se depun, individual sau prin asociatiile de proprietari/locatari, la primaria comunei, orasului, municipiului ori, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala se afla locuinta.
Atentie! Pentru a beneficia de ajutorul de incalzire trebuia sa depuneti pana pe data de 15 octombrie 2022 cererea insotita de declaratia pe propria raspundere privind componenta familiei, veniturile acesteia si sistemul de incalzire utilizat.
Ajutorul se acorda in perioada 1 noiembrie 2022 -31 martie 2022.
In cazul in care NU ati depus cererea pana pe 15 octombrie 2022, puteti sa o mai depuneti in fiecare luna, insa veti primi sprijinul incapand cu luna urmatoare, daca ati depus actele dupa data de 20. Cei care au depus documentele inainte de data de 20 vor primi sprijin si pentru luna respectiva.
La completarea formularului de cerere si declaratie pe propria raspundere titularul are obligatia de a mentiona corect componenta familiei, veniturile membrilor acesteia, precum si bunurile mobile si imobile detinute, asa cum sunt acestea trecute in formular.
In vederea stabilirii dreptului la ajutor pentru incalzire, primarii solicita acte doveditoare care atesta identitatea si veniturile realizate de membrii familiei. Primarul stabileste dreptul la ajutor pentru incalzire, solicitand informatii altor institutii/autoritati sau, dupa caz, pe baza anchetei sociale efectuate de serviciul public de asistenta sociala.
Pe parcursul sezonului rece, la sesizarea tertilor, la solicitarea agentiilor pentru plati si inspectie sociala, denumite in continuare agentii teritoriale, sau din oficiu, serviciul public de asistenta sociala efectueaza anchete sociale pentru verificarea situatiilor semnalate si determinarea cazurilor de eroare si frauda.
In cazul solicitarii ajutorului pentru energie electrica, anchetele sociale se efectueaza obligatoriu, pentru toate situatiile, in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, in vederea verificarii sistemului de incalzire utilizat.
Fac exceptie beneficiarii de ajutor social acordat in baza Legii nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, si beneficiarii de alocatii pentru sustinerea familiei acordate in baza Legii nr. 277/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care au fost efectuate deja anchetele sociale.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Amnistie fiscala, OUG 107/2024. Notificarea autoritatilor se poate face optional, insa cererea este obligatorieInscrierile pentru accesarea masurii -Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile- incep de luni, 12 OCTOMBRIE 2020 (Anunt MEEMA)Tutorial OFICIAL necesar IMM-urilor, PFA-urilor si ONG-urilor pentru obtinerea microgranturilor de 2.000 de euroDEPUNERE CERERE de modificare an fiscal. Cum se fac schimbarile conform OUG 102?Sfaturi de la experti
Intrebare: O intreprindere individuala cu activitate de comert (sot si sotie) obtine un venit net in 2024 de 19.241 lei. Ce contributii declara si platesc prin DU din 25.05.2025, fiecare membru? Mentionez ca prin DU depusa in 25.05.2024,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Calitatea de salariat. Venituri din dividende. CASS
Intrebare: Un administrator al unei SC obtine in 2024 venituri din dividende in suma de 300.000 lei. Ce contributii declara si plateste prin DU din 25.05.2025, tinand cont ca este si salariat, iar prin DU depusa in 25.05.2024 a estimat CASS...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Verificarea si depunerea Declaratiei Unice. La ce sa fie atenti contribuabilii in 2025
Depunere situatii financiare. 3 CLARIFICARI importante cu privire la semnarea bilanturilor
Declaratia 177 si redirectionarea impozitului pe profit. Exemplu de calcul util contribuabililor
Depunere Declaratie Unica. Se va mai declara venit estimat in 2025?
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA