Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunere cerere de modificare an fiscal. Cum se fac schimbarile conform OUG 102?

21-Ian-2014
7661
Modificarea anului fiscal se poate efectua in urma depunerii unei cereri, insa in randurile urmatoare vom avea ca exemplu cazul ueni societati cu anul financiar 1 aprilie - 31 martie. In perioada urmatoare se va depune cerere pentru a modifica similar si anul fiscal conform OUG 102/2013. Vom vedea astfel daca perioada 1 ianuarie 2014 - 31 martie 2015 va forma un singur an fiscal.

Prin OUG nr. 102/2013 care completeaza art. 16 alin.(3)din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, s-a prevazut posibilitatea schimbarii anului fiscal diferit de anul calendaristic pentru contribuabilii afiliati unor societati din alte state care utilizeaza exercitiul anual diferit de anul calendaristic.

Astfel, incepand cu anul 2014,contribuabilii pot opta la plata impozitului pe profit pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic. Societatile care opteaza pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic vor avea alta perioada si alte termene de raportare doar in ceea ce priveste declaratia anuala de impozit pe profit, urmand ca declaratiile trimestriale sa se depuna tot in functie de trimestrul calendaristic.

Primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal.

Mai exact, legea contabilitatii permite pentru urmatoarele categorii de entitati sa opteze, in scopuri de raportare financiara, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic:


- sucursalele care apartin unei persoane juridice cu sediul in strainatate, daca exercitiul financiar pentru persoana juridica de care apartin difera de anul calendaristic;
- filialele consolidate ale unei societati-mama cu sediul in strainatate, daca exercitiul financiar al societatii-mama difera de anul calendaristic.

OPANAF 3854/2013 publicat in Monitorul Oficial nr. 10 din 08.01.2014 reglementeaza apobarea modelului si continutului formularului (014) "Notificare privind modificarea anului fiscal". Prin acest formular, contribuabilii comunica organelor fiscale teritoriale modificarea anului fiscal cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul anului fiscal modificat.

Contribuabilii care declara si platesc impozitul pe profit trimestrial si pentru care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului calendaristic, prima luna, respectiv primele doua luni ale trimestrului calendaristic respectiv, vor constitui un trimestru, pentru care contribuabilul are obligatia declararii si platii impozitului pe profit, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrului calendaristic respectiv.

Aceste prevederi se aplica si in cazul in care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului IV al anului calendaristic.

Nu pot opta pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic institutiile de credit, entitatile autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si societatile de asigurare, daca exercitiul financiar difera pentru societate si/sau pentru societatea-mama.

In concluzie, in cazul dvs. perioada 01.01.2014-31.03.2015 va forma un an fiscal.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Declaratia 060. Model si instructiuni de completare

    • Declaratia 060 este un formular fiscal important prin care se declara sediile secundare sucursalele, agentiile, punctele de lucru sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica pentru care este obligatorie inregistrarea fiscala. In acest articol, vom analiza in detaliu categoriile de contribuabili vizati pentru depunerea declaratiei, cand trebuie depusa, precum si consecintele nerespectarii acestor obligatii. Cine depune declaratia 060 Declaratia 060 - Declaratie de inregistrare...» citeste mai departe aici

  • Firme care NU au terminale POS. Ce amenzi se aplica

    • Conform Legii 370/2022, incepand din 2023 plafonul pentru care intervine obligatia de folosire a POS-urilor a fost majorat la 50.000 lei. Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala 2024. ANAF a publicat Ghidul prin care poti beneficia de facilitati

    • In ghidul publicat de ANAF pe site-ul oficial sunt descrise principalele etape ce trebuie parcurse de contribuabili pentru a beneficia de facilitatile fiscale prevazute de OUG nr. 107/2024, cu modificarile ulterioare aduse de OUG 112/2024. Procedura de anulare a obligatiilor fiscale a fost aprobata prin OMF nr. 5521/2024. Procedura se aplica obligatiilor bugetare administrate de organul fiscal central, inclusiv de catre organele vamale. Cine beneficiaza de OUG 107/2024? Facilitatile fiscale...» citeste mai departe aici

  • Notificare de conformare e-TVA. Cum procedeaza persoanele impozabile dupa ce au primit Notificarea

    • Sistemul e-TVA a fost reglementat prin OUG 70/2024, iar atunci cand exista diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul Decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de TVA, ANAF notifica persoana impozabila prin intermediul SPV. Cum procedeaza persoanele impozabile dupa ce au primit Notificarea? Scopul implementarii Sistemului informatic national RO e-TVA l-a constituit necesitatea...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016