Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt conditiile de comercializare din perspectiva regimului accizelor?

23-Ian-2014
4245
Va prezentam mai jos cum trebuie intrepretate alin.13^2 si 13^3 introduse la art.206^69 din Codul Fiscal, prin OUG 102/2013, cu referinta la vanzarile produselor accizabile (tigari, bauturi).

De asemenea, vom vedea daca furnizorul (persoana juridica) poate acorda (factura) operatorului economic-distribuitor promotii tip 2+1 pe care acesta sa le acorde in piata comerciantilor.

Masurile care vizeaza completarea art.206^69 din Codul fiscal cu doua noi alineate, respectiv alin.(13^2) si alin.(13^3), introduse prin OUG 102/2013 au drept scop combaterea anumitor practici comerciale a caror finalitate a condus la diminuarea veniturilor bugetare prin nefiscalizarea veniturilor realizate in urma unor asemenea activitati, precum si reducerea consumului de produse din tutun si bauturi alcoolice.

Astfel, potrivit prevederilor alin.(13^2) al art.206^69 din Codul fiscal, "prin derogare de la prevederile Ordonantei Guvernului nr.99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, vanzarile cu prime nu se aplica pentru produsele accizabile supuse regimului de marcare prin timbre sau banderole prevazute la art.206^61."

Altfel spus, produsele accizabile supuse regimului de marcare prin timbre sau banderole, precum bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, produsele intermediare si alcoolul etilic (cu exceptiile prevazute prin normele metodologice) si tutunul prelucrat [produse prevazute la art.206^61 alin.(1) din Codul fiscal] nu mai pot fi vandute utilizand ca practica comerciala vanzarea cu prime. De exemplu, vanzarea catre consumator a trei pachete de tigarete, concomitent cu oferirea gratuita a unui pachet de tigarete (produs identic sortimental cu cele vandute) nu mai poate fi practicata incepand cu 1 ianuarie 2014.


A nu se confunda vanzarile promotionale - practica comerciala din categoria vanzarilor cu pret redus, cu vanzarile cu prime.

Mai mult, daca se au in vedere si prevederile alin.(9) al art.177 din Codul fiscal, prevederi introduse tot prin OUG 102/2013, in cazul tigaretelor vandute de orice persoana catre persoane fizice, pretul practicat trebuie sa fie chiar pretul de vanzare cu amanuntul declarat de persoana care elibereaza pentru consum tigaretele in Romania sau care importa astfel de produse in Romania.


Referitor la prevederile alin.(13^3) al art.206^69 din Codul fiscal, acestea permit practicarea vanzarilor cu pret redus pentru produsele accizabile supuse regimului de marcare prin timbre sau banderole, precum bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, produsele intermediare si alcoolul etilic (cu exceptiile prevazute prin normele metodologice) si tutunul prelucrat [produse prevazute la art.206^61 alin.(1) din Codul fiscal], insa fara a incalca prevederile alin.(13) al art.206^69 din Codul fiscal.

Altfel spus, produsele accizabile supuse regimului de marcare prin timbre sau banderole, precum bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, produsele intermediare si alcoolul etilic (cu exceptiile prevazute prin normele metodologice) si tutunul prelucrat [produse prevazute la art.206^61 alin.(1) din Codul fiscal] pot fi vandute la pret redus, insa reducerea acordata nu trebuie sa conduca la stabilirea de preturi de vanzare mai mici decat costurile ocazionate de producerea, importul sau desfacerea produselor accizabile vandute, la care se adauga acciza si taxa pe valoarea adaugata.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016